Super Bowl-finalen er årets høydepunkt i den amerikanske reklamebransjen, men det er en kostbar fornøyelse. I år måtte annonsørene ut med 5,6 millioner dollar for 30 sekunder skjermtid. Det gir dem et publikum på omtrent 100 millioner amerikanere, i tillegg til enorm oppmerksomhet både før og etter kampen. 

Her hjemme har mye handlet om General Motors og Will Ferrells' «angrep» på det norske elbilforspranget, som har inspirert et utall norske annonsører til å svare, i håp om å surfe på oppmerksomheten fra Super Bowl. På søndag valgte det store amerikanske bransjenettstedet Ad Age å løfte frem Audi Norge og Pols reklamefilmer med Kristofer Hivju i hovedrollen i en artikkel på sine nettsider.

Les mer: Audi og Hivju med lynraskt svar på General Motor og Will Ferrells Super Bowl-angrep

Der skriver Ad Age at de norske reklamefilmene også har fanget oppmerksomheten til General Motors, som har sendt dem følgende uttalelse:

- Målet med Everybody In-kampanjen er å skape en interesse og en bevegelse for elbiler. Det har vært utrolig å se de høyprofilerte retweetene og de kreative svarene på vår Super Bowl-reklame, og Audi Norges reklamefilmer er en favoritt hos mange av oss i General Motors.

Her kan du se filmen fra General Motors som startet det hele.

Men General Motors var altså bare én av mange amerikanske annonsører som stod klare til å underholde TV-seerne søndag, og Norge måtte finne seg i å dele oppmerksomheten med en lang rekke kjendiser.

Jeep valgte bort humor for sin reklamefilm, og stilte i stedet med Bruce Springsteen, som gjør sitt aller første reklameoppdrag for bilmerket. Temaet for reklamefilmen er forsoning og Springsteen hadde laget musikken til filmen. Ifølge NTB er «The Middle», som filmen heter, filmet i Lebanon, Kansas, like ved USAs geografiske midtpunkt.Cadillac tar TV-seerne tilbake til 90-tallet og serverer en salgs oppfølger til filmen Edvard Saksehånd, med skuespilleren Timothée Chalamet i rollen som Evards sønn Edgar.

Uber Eats har også latt seg inspirere av 90-tallet og har fått Mike Myers og Dana Carvey til å hente frem sine figurer fra «Wayne’s World», og hva er vel mer naturlig enn en gjesteopptreden fra Cardi B?

Matleveringstjenesten Door Dash har valgt en lystigere tone for sin reklamefilm som blander sammen «kjendisene» fra Sesame Street med artisten Daveed Diggs, som blant annet er kjent fra musikalen «Hamilton». Sammen leverer de en hyllest til det amerikanske nabolaget.

Cheetos går ikke helt tilbake til 90-tallet, men nesten, når de børster støvet av Shaggy og låta «It Wasn’t Me» fra 2000. Artisten får hjelp av skuespillerparet Mila Kunis og Ashton Kutcher til å gjenfortelle historien fra sangen.

Med en så stiv pris per sekund, er det ikke alle annonsørene som tar seg råd til så mye som et halvt minutt. Reddit står for arrangementets korteste reklamefilm, på bare fem sekunder, der de slår seg på brystet etter den ville Gamestop-handelen på aksjemarkedet de siste ukene.