Saken blir oppdatert.

Mediebyråene investerte nesten 1,1 milliarder kroner i reklamemarkedet på vegne av norske annonsører i november. Det er en vekst på hele 30 prosent fra samme måned i fjor. I kroner og øre er veksten på 249 millioner kroner.

Dette er første gang i år at Mediebyråforeningens månedlige oversikt viser vekst. Heller ikke i årets to første måneder, før koronakrisen traff landet, var det vekst i omsetningen.

- Som jeg sa forrige måned, håpet vi på en forsiktig fremgang ut året og det fikk vi virkelig. November ble en meget sterk måned, dog må det nevnes at november i 2019 var en svak måned. Vi håper at desember bekrefter den positive utviklingen og at vi med dette, tross både et annerledes og krevende år, ender på best mulig måte, sier Merete Mandt Larsen, daglig leder i Mediebyråforeningen.

Totalt viser Mediebarometeret en nedgang i omsetningen på 10,6 prosent fra januar til og med november. Dermed har markedet hentet seg kraftig inn fra bunnpunktet som ble nådd i mai i år da den akkumulerte nedgangen var på 20 prosent.

Radio holder seg best, med en tilbakegang på kun 2,2 prosent så langt i år. På den andre enden av skalaen finner vi kino med en tilbakegang på 55,3 prosent.

Internett legger også bak seg en sterk måned, og har hentet tilbake store deler av nedgangen fra tidligere i år.

- Internett er ned med 4,2 prosent etter årets elleve første måneder. Spådommen om at mange, og flere enn noen gang, ville gjøre julehandel på nett har gått i oppfyllelse - og ikke minst har vi hatt Black Week, som forklarer denne positive utviklingen, sier Merete Mandt Larsen.

TV er ned 8,6 prosent, også det en forbedring fra status i oktober.

- Med en vaksine snart tilgjengelig for det norske folk, er det en positiv holdning å spore i markedet. Annonsører planlegger 2021 og det er en høy aktivitet hos mediebyråene. Jeg er mer optimistisk til avslutningen på året enn jeg var kun for kort tid siden, sier Mandt Larsen

Totalt har det blitt omsatt reklame via mediebyråene for 7,9 milliarder kroner i årets elleve første måneder, mot 8,8 milliarder kroner i samme periode i fjor.