2020 vil gi det største fallet i annonseinvesteringene siden finanskrisen, fastslår IRM i en ny prognose. De forventer en reduksjon på nesten 1,5 milliarder i løpet av året, noe som tilsvarer en nedgang på syv prosent sammenlignet med 2019.

Det gir en totalomsetning på 19,7 milliarder kroner.

- Medieinvesteringene er veldig flyktige i kriser, det ser vi når vi kikker på den historiske utviklingen både i Norge og i andre land. Annonser er forholdsvis enkle å kutte ned på for bedrifter. Derfor er ikke utviklingen i andre halvår veldig overraskende, sier Madeleine Thor, administrerende direktør i IRM i en pressemelding.

Bare i andre kvartal falt omsetningen med 17 prosent. Tredje kvartal ble betraktelig bedre med enn nedgang på kun fire prosent.

- Det som først og fremst skiller seg ut i tredje kvartal er den raske gjenopprettingen av markedet. For mange annonsører har pandemien betydd en raskere digital omstilling, og det bekreftes av tallene for tredje kvartal, sier Thor.

IRMs prognose viser en vekst på rundt syv prosent i 2021. Markedet vil med andre ord ikke klare å komme helt tilbake til 2019-nivå i løpet av neste år. IRMs estimat viser at det totale annonsemarkedet i 2021 vil ligge 100 millioner kroner under nivået fra 2019.

- Dette er den mest dramatiske tiden jeg har opplevd siden jeg begynte som administrerende direktør i IRM for åtte år siden. Vi kan konstatere at hvert kvartal brakte nye vendinger i markedet. Og vi kan nå se at de digitale investeringene fortsetter å gå sine egne veier og lede den raske gjenopprettingen av markedet, sier Thor.