For noen år tilbake startet direktør for forretningsutvikling i Universal Music Norge, Ann-Kristin Kreutz, Ekko Agency sammen med musikkprodusent og artistmanager Joachim Atle. De så en stor utfordring med å finne og lisensiere norsk musikk til bruk i merkevaresamarbeid som reklame, filmer og TV-serier. Nå lanserer de et eget system for nettopp dette, og håper det vil gi inntekter til en hardt koronarammet musikkbransje
 
De har allerede fått med seg flere av landets største artister i den nye tjenesten, som har fått navnet Ekko Songs. Blant disse er kjente navn som Sondre Justad, Sigrid, Arif, Aurora og Unge Ferrari. Ønsket er å øke bruken av norsk musikk.
 
- Det finnes utrolig mye bra norsk musikk, men det er tøft å nå frem til de som står bak TV-, reklame- og filmproduksjoner i konkurranse med verdens største artister, sier Kreutz.
 
Hun forteller at det er vanskelig særlig på grunn av at de største artistene i verden stilles ut i ett og samme butikkvindu i form av strømmetjenester og radio.
 
- Vi håper Ekko Songs vil gjøre det lettere å velge norsk musikk, og at det vil føre til økte inntekter for en bransje som er hardt rammet av pandemien, fortsetter Kreutz.
 
Begeistret Unge Ferrari
Det er til sammen 5000 låter tilgjengelige i tjenesten, og det legges inn nye låter hver dag. Unge Ferrari er en av artistene som har sine låter tilgjengelig i Ekko Songs. Både han og hans manager er begeistret for løsningen.
 
- For oss artister er musikk på tv-serier og reklamer en viktig arena å synes på. Det er veldig bra at det nå endelig kommer en løsning for å enkelt både finne og klarere musikk til slik bruk, mener Stig Joar Haugen, også kjent som Unge Ferrari.
 
Petter Wahlen, manageren til Unge Ferrari, mener at selskap som jobber mot det norske markedet, og vil benytte seg av musikk, bør velge norsk.
 
- Det føles nært og ærlig, og det er mer enn nok å velge av, uavhengig av formålet med musikken. Ekko gjør denne prosessen enkel, legger han til.
 
En fin mulighet
- Plassering av musikk i store internasjonale produksjoner og kampanjer kan bety gode inntekter, men også viktig eksponering, mener Kreutz.
 
Tidligere har artister som Röyksopp, Lemaitre, No. 4, Anna of the North og Aurora slått gjennom i nye markeder etter at deres musikk har blitt eksponert i reklamefilmer.
- Mediebudsjettene i verdensomfattende reklamekampanjer er betydelige, og den type spredning av en låt vil man aldri kunne få på en annen måte, fortsetter Kreutz.
 
Hun understreker at det ikke bare er de største artistene som har mulighet til å ha dette som et utstillingsvindu.
 
- Ekko Songs er en plattform som vil kunne løfte opp og frem norske artister som kanskje ikke like lett havner top-of-mind via eksisterende kanaler. Det handler like mye om selve musikken og hva den skaper av følelser og assosiasjoner, som navnet til artisten som fremfører den, sier hun.
 
Derfor mener hun dette vil kunne være en fin mulighet for mer ukjente artister å få eksponert musikken sin for mange.
 
- En liten ting de kan gjøre
Covid-året 2020 har gått hardt utover musikkbransjen. Inntekter fra live-opptredener har så og si uteblitt i sin helhet, og alternative inntektskilder blir dermed viktig. Kreutz tror det ville hjulpet norsk musikkbransje stort om man ble mer bevisst på å velge norsk musikk.
 
- Vi mener at det er en svært liten ting de kan gjøre, om de bare bestemmer seg for å velge norsk til sin neste kampanje, sier hun.
 
Atle forteller at etterspørselen etter lisensierbar musikk har blitt møtt med store rammeavtaler som eneste løsning.
 
- Vi ønsker å tilby et alternativ som stimulerer til, og legger til rette for, økt bruk av norsk musikk og dermed økte inntekter for norsk musikkbransje, sier han.