Statens Vegvesen og reklamebyrået Los & Co ruller i disse dager ut en ny kampanje som oppfordrer bilkjørende nordmenn til å opprettholde fartsgrensen i trafikken.

For høy fart var medvirkende årsak i fire av ti dødsulykker i 2019 ifølge Statens Vegvesen. Men bakgrunnen for kampanjen er at de fleste faktisk holder fartsgrensen. Slik beskriver forvaltningsorganet selv bakgrunnen for den nye kampanjen:

- Siden 2006 har antall drepte på norske veier gått ned fra 242 til 108, og i dag holder flertallet (62 prosent) fartsgrensen. Men selv om utviklingen er oppsiktsvekkende god, er det fortsatt mange som tror det motsatte – at det normale er å ligge «litt over».

Her kan du se den nye kampanjefilmen:


- Mennesker er flokkdyr

Los & Co har hatt Statens Vegvesen som kunde siden 2017 og reklamebyrået har god erfaring med å jobbe med transportselskaper som Ruter, Nettbuss (nå Vy) og Flytoget. Byrået har også jobbet med SAS og hatt Hurtigruten som kunde siden 2009. Christin Elvegård, kundeansvarlig i Los & Co, sier kampanjen skal gjøre det attraktivt å holde fartsgrensen så du er med i det trygge flertallet. 

- Fordi vi mennesker er flokkdyr, gjør vi ofte det som flertallet gjør. Derfor blir det så viktig å fortelle at det normale faktisk er å holde fartsgrensen, sier Elvegård.

Hun håper folk vil holde fartsgrensen når de innser at det er det som er norm. Det kreative teamet i Los & Co, sier det har vært en utfordring, fra et kreativt ståsted, og prøve å vekke oppsikt med budskapet  «de fleste gjør som de skal, så gjør som de fleste».

- I vår tid er jo idealet å stikke seg ut, men når det gjelder fart, er en slik adferd livsfarlig. Derfor har vi jobbet med å finne en billedlig metafor på flertallet, som en mektig masse bygd opp av alle norske bilister, sier Carina Laurhammer og Jan Cato Tangen, kreativt team i Los & Co.

Les også: Los & Co fikk med seg VIF-spillere i ny tunnel-kampanje

Har med seg stjerneregissør
Det er produksjonsselskapet Heimlich i samarbeid med effekthuset Stardust som har produsert reklamefilmen, med Roar Uthaug på regi. Uthag har regissert filmer som «Fritt vilt», «Bølgen» og Hollywood-filmen «Tomb Raider».

- Det er veldig inspirerende når det kommer en ide som ikke ligner noe man har sett før. Og når det i tillegg er et så viktig budskap som det å gjøre veiene våre tryggere, da føles denne jobben utrolig givende, forteller Uthaug.

Ideen har vært ambisiøs også for VFX-teamet i Stardust, under ledelse av Otto Thorbjørnsen.

- Selve bilen består av en halv million biler. Detaljnivået er ganske omfattende. Blant annet er den satt opp med 40 individuelle biltyper som et gjennomsnitt av den norske bilparken, hver bil har individuell animasjon basert på programmerte regelsett, og har dessuten et individuelt ubrukt nummerskilt, sier han.

I tillegg til rådgiver Elvegård og det kreative teamet har Christopher DonsSigurd Skjefstad og Jon Martin Førland jobbet med kampanjen i Los & Co.

Les også: 670.000 har lastet ned digitalt førerkort