DNB og Norges fotballforbund (NFF) vil knuse fordommer med sitt nye sponsorsamarbeid, og i en helt ny reklamefilm får de god hjelp av landslagskaptein og Chelsea-spiller Maren Mjelde.

I reklamefilmen, som er laget av Try for DNB, tar hun et oppgjør med fordommer kvinnelige fotballspillere har møtt med utsagn som «Ikke er det kvinner og ikke er det fotball» og «Nå skal kvinnfolk spille et spill for menn». Alle uttalelsene er ekte og hentet frem av landslagsspillerne selv.

- Jeg opplever at interessen er mye større enn noen gang og at folk flest virkelig gir oss annerkjennelse for det vi er – nemlig veldig gode fotballspillere. Men fortsatt henger det nok noen fordommer igjen, sier Maren Mjelde i en pressemelding.

Etter hvert snur ordskiftet i reklamefilmen og fordommene forsvinner til fordel for landslagets prestasjoner. Samtidig knuses k-en i kvinnelandslaget sånn at bare «vinnelandslaget» blir stående igjen.

- Vi likte derfor grepet med å knuse fordommer og samtidig få frem alt vi har oppnådd på landslaget i verdens største kvinneidrett, senest med kvartfinale i VM. Dette er bare starten på en reise jeg gleder meg til å være med på i fortsettelsen, sier Mjelde.

Saken fortsetter etter videospilleren.


- Store ulikheter
Samarbeidet mellom DNB og NFF er et ledd i bankens satsing på kvinner under paraplyen #huninvesterer. 

- Vi lanserte initiativet #huninvesterer  fordi vi så at kvinner kommer dårligere ut enn menn langs  alle  økonomiske  parametere. Dette vil vi bidra til å jevne ut, og har allerede sett store resultater, sier markedsdirektør i DNB, Aina Lemoen Lunde.

Ifølge DNB står fotball for 32 prosent av det norske sponsormarkedet. Damenes toppserie står for 40 millioner, men herrenes eliteserie står for hele 523 millioner kroner. Mange kvinnelige toppspillere har fortsatt fulltidsjobber ved siden av fotballen.

- Nå ønsker vi å bruke samme engasjement i sponsoravtalen vår med NFF og kvinnelandslaget. Også i sponsmarkedet er det store ulikheter, hvor kvinnene historisk har kommet skjevt ut, sammenlignet med herrene. Som en av Norges største markedsførere ønsker vi å bidra til en endring.

Les også: DNB inngår ny sponsoravtale med damelandslaget 

- Fantastisk film
Direktør for toppfotball og landslag i NFF, Lise Klaveness, er begreistret for den nye filmen.

- Jeg synes filmen er fantastisk. Den tar tak i friksjonen, motstanden, kampen og fremstiller det som vår styrke. Vi jenter har i flere tiår måtte kjempe for den respekten vi fortjener, og vi har oppnådd fantastiske triumfer internasjonalt langs med. Der ligger det også en enorm styrke og attraktivitet. Det har også samarbeidspartnere og det brede lag av det norske folk virkelig fått opp øynene for nå, sier hun.

- Vinden blåser vår vei, men vi er utålmodige. Heldigvis har vi mange flotte samarbeidspartnere som er like utålmodige som oss, avslutter hun.

Reklamefilmen er produsert av Motion Blur med Lasse Nyhaugen og Niels Windfeldt på regi. Den får sin TV-premiere fredag 30. oktober og skal gå bredt ut, både på lineær-TV og sosiale medier. 

- Med filmen ønsker vi å engasjere og gjøre folk oppmerksomme på forskjellene. Fremover vil vi også bruke sponsoratet til å engasjere nordmenn – og bidra til å løfte frem unge talenter gjennom aktiviteter i breddefotballen, sier sponsorsjef Tina Madeleine Wesselsen i DNB.