Forrige uke gikk Helsedirektoratet på lufta med en ny kampanje for «Det finnes hjelp», et lavterskeltilbud og behandling i klinikk for mennesker som har seksuelle tanker om barn.

- Når de som bærer på slike tanker og følelser ikke har noen å snakke med, leter de gjerne etter svar på diverse fora på internett. Der kommer de ofte i kontakt med folk som forsøker å legitimere og normalisere overgrep mot barn. Derfor er det svært viktig at vi har et hjelpetilbud der de heller kan få snakke med fagpersoner, som kan bidra med kompetanse og behandling, sier psykologspesialist Martin Sjøly i Helsedirektoratet,

Det er reklamebyrået Per Høj som har designet nettsidene til tjenesten og som står bak en kampanje bestående av tre filmer som vises på TV.

- Måtte bredde oss ut 
Rådgiver Sverre Midttun legger ikke skjul på at det har vært et utfordrende prosjekt.

- Dette må være den mest komplekse tematikken vi har jobbet med. At det finnes voksne som har seksuelle tanker om barn, er åpenbart et ømfintlig tema å lage kommunikasjon om. Derfor hadde vi en lang og grundig innsiktsfase, og desto mer vi lærte om temaet, desto mer skjønte vi hvor viktig og verdifull denne tjenesten vil være, sier han.

I løpet av innsiktsarbeidet skjønte de også at de måtte gå bredt ut for å treffe dem det gjelder.

- Vi hadde veldig mye innsikt fra både Norge og utlandet, og i forbindelse med det så vi at vi måtte bredde oss ut. Vi vet ikke hvor målgruppen er eller hvor vi treffer dem, sier Midttun.

- Samtidig er det viktig at vi ikke er dømmende, men belyser at det er håp for de det gjelder. De kan få hjelp og det er et apparat med ekstremt dyktige mennesker som sitter og tar imot dem.

- Dere skal nå en smal målgruppe, men samtidig er det veldig mange som ser filmene. Hvordan har dere balansert det?

- Det å snakke om dette temaet er vanskelig. Vi kommer oss ikke rundt det. Man har sett eksempler fra utlandet hvor man bruker mye metaforer og bilder, som vi følte ble enda vanskeligere og tøffere å ta imot. Det løste seg da vi snakket om at dette er noe man ikke kan snakke med noen om. Nettopp der lå litt av det kreative, syntes vi, sier Midttun.

Saken fortsetter etter filmen.


- Tøft og vanskelig
Per Høj-rådgiveren er overrasket over mottakelsen av filmen.

- Ja, det er tøft og vanskelig å jobbe med, men målet om å forebygge overgrep mot barn er uendelig mye viktigere. Vi hadde trordd vi ville få mer negativ omtale og tilbakemeldinger, men folk har tatt dette imot og sagt at dette er viktig.

I filmene, som er regissert av Joakim Thörn hos Made in Halmstad, ser vi mennesker i hverdagslige situasjoner som brått åpner seg om følelsene de bærer på. 

Psykologspesialist Martin Sjøly understreker at hovedmålet med tjenesten og kampanjen er å forhindre overgrep.

- Å tilby terapi til personer med seksuell interesse for barn har fått stor internasjonal oppmerksomhet de siste ti årene. Ved å gi dem andre verdier i livet og få hjelp til å øke livsmestringen, tror vi det kan bidra til å forebygge overgrep mot barn, sier han.

Her er annen variant i kampanjen: