Mediebyråene i Mediebyråforeningen kjøpte reklameplasseringer på vegne av norske annonsører for 3,97 milliarder kroner i løpet av første halvår. Det utgjør en omsetningssvikt på 17,9 prosent sammenlignet med første halvår i fjor, men lederen for foreningen mener mye tyder på at markedet er på bedringens vei.

Tallene deres viser en omsetning på 675,6 millioner kroner i juni i år. Det er kun 1,5 prosent lavere enn omsetningen i samme måned i fjor. Til sammenligning viste tallene for april en nedgang på hele 43 prosent fra april i fjor. 

- Mai ble en bedring i forhold til april. Og isolert sett ble ikke juni i år mye svakere enn juni i fjor. Det ble minus i juni i år sammenlignet med samme måned i fjor, men nedgangen var ikke stor. Det er positive tegn, sier Merete Mandt Larsen, daglig leder hos Mediebyråforeningen.

Etter årets seks første måneder er internett ned med 10,8 prosent, mens TV er ned med 18,2 prosent. Det gir kanalene en markedsandel på henholdsvis 39 prosent og 36,9 prosent.

- Internett og TV er fremdeles de store gigant-plattformene i reklamemarkedet vårt. Ingen av kanalene har vokst i første halvår, men internett har krympet langt mindre enn TV. Derfor troner nå internett som den soleklare ener hva markedsandeler angår etter halvgått 2020, sier Merete Mandt Larsen.

Den kategorien innen internett som faller minst etter seks måneder er sosiale medier, med et fall på bare 4,2 prosent.

- Vi registrerer at sosiale medier er den enkeltkanalen som faller minst så langt i år. Og det skjer til tross for at det har vært mye diskusjon og støy rundt sosiale medier som kanal, med diverse boikottaksjoner fra annonsører i juli måned, sier Merete Mandt Larsen.

Kino og utendørs har fått den største koronasmellen. Etter seks måneder er kino ned med 55,1 prosent, mens utendørs er ned 41,2 prosent.

- Dette er kanaler som virkelig har fått føle covid-19-situasjonen på kroppen. Medier som lever av å samle masser av mennesker på fysiske steder, har opplevd dramatiske nedturer, sier Merete Mandt Larsen.

Hun tror andre halvår blir bedre for markedet som helhet.

- Vi sitter ikke på noe fasitsvar i forhold til reklameutviklingen det kommende halvåret. Men vi både håper og tror at det verste er lagt bak oss. Utviklingen de siste to månedene kan tyde på lysere tider. Men faren er ikke over, sier Merete Mandt Larsen.