Flere kreative i byråbransjen har på tvers av byråtilhørighet gått sammen med Antirasistisk senter, Clear Channel, fotograf Marcel Leliënhof og flere kulturpersonligheter i en antirasistisk dugnad.I kampanjen bidrar både kjente og ikke fullt så kjente nordmenn og deler personlige erfaringer med hverdagsrasisme og hets. 

Kulturminister Abid Raja, Skam-skuespiller Iman Meskini og varaordfører i Oslo Kamzy Gunatarnam er blant personene som stiller opp og deler erfaringer på ulike Clear Channel-skjermer over hele landet.

– Menneskelige rettigheter er ekstremt viktig for oss og Fairness er en av våre grunnverdier i Clear Channel. Og derfor er det spesielt viktig å kunne støtte oppunder med denne kampanjen, sier Dennis H. Nyegaard, Country Manager i Clear Channel som har stilt sine skjermer til disposisjon.

Her kan du se plakatene som er plassert på Clear Channel-skjermer rundt om i landet:


Bidra til en bevisstgjøring

Sitatene som brukes under bildene i kampanjen er personenes egne. Initiativtakerne forteller at målet bak kampanjen er å bidra til en bevisstgjøring og holdningsendring, og å gi rasismen motstand, ved å løfte frem de utvalgte sitatene.

-På tross av engasjementet vi har sett de siste ukene, finnes det også de som hevder at rasisme ikke er et problem i Norge. Historiene som deles, både i sosiale medier og andre steder, er smertefulle bevis på at de tar feil, sier initiativtakerne Charlotte KristoffersenArnt Heggli, Kristine Nergaard og Martine Flatlie.

– Som med MeToo-bevegelsen har historier om hverdagsrasismen blitt delt i sosiale medier de siste ukene. Mange kjenner nå på et ønske om, og et behov for, å bidra aktivt. Gjøre noe mer varig enn kun å poste en svart firkant på Instagram, fortsetter de fire.

- Tydelig måte å bidra
- Det viktigste som vi opplevde var at folk ønsket et mer aktivt valg, nemlig å kunne gjøre noe her i Norge. Dugnaden var en tydelig måte for folk å bidra inn i kampen mot rasisme, sier Arnt Heggli til Kampanje. 

Varaordfører i Oslo Kamzy Gunatarnam sier hun stiller opp for å gjøre noe med problemet.

– Rasisme finnes i Norge. Jeg har opplevd det, og mange andre har opplevd det. Grunnen til at vi skal komme sammen for å fikse dette, er for de som kommer etter oss. Vi skylder dem å skape en bedre verden, sier Gunaratnam til Antirasistisk senter.

Stiller opp:

Artisten Sebastian Zalo er en av de som stiller opp i reklamedugnaden mot rasisme.

Deltagere og bidragsytere i dugnaden er:

Grace Bullen, Manbir Singh Plaha, Kamzy Gunatarnam, Yngvar Andersen, Daniel Hatland, Abubakar Hussain, Abid Raja, Adriana Joseph, Iman Meskini, Clear Channel ved Peder Aarum, Marcel Leliënhof, Mathias Ertnæs, Kristoffer Skjæringrud (Kiffa), Martine Flatlie, Sebastian Zalo, Felipe “Fela” Orellana, Linda Tinuke Strandmyr, Tobias Bashevkin, Marte Schei, Julianne Fjørtoft, Arnt Heggli, Kristine Nergaard, Charlotte Kristoffersen, Arne Andreas Opheim, Ervin Kohn, Rune Berglund Steen, Julie Granerud, Carima Tirillsdottir Heinesen og  Samir Madad.