- Reiselivsnæringen går tøffe tider i møte, sier tidligere nyhetsanker i TV 2 og «God Morgen Norge»-programleder Jan Øyvind Helgesen i en reklame-video for DNBs nyeste kampanje.

Se videoen nederst i saken. 

Videoen ble publisert på DNBs Youtube-konto tirsdag, men har allerede rukket å vekke sterke reaksjoner, skriver Dagbladet.

I den ett minutt lange reklame-snutten spiller en dresskledd Helgesen rollen som nyhetsoppleser. Nederst i venstre hjørne er videoen merket med «Nyheter» - men etter cirka 15 sekunder byttes «Nyheter»-merket ut med DNBs logo.

- Dette er et forsøk på å lure folk til å tro at dette er nyheter, og så er det en reklame. Det mener jeg er helt uakseptabelt. Jeg forstår ikke at en tidligere nyhetsreporter i TV 2 lar seg bruke på den måten, sier presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen til Dagbladet.

TV 2: - Likner for mye
Også i TV 2 reageres det og nyhetsredaktør Karianne Solbrække sier til Dagbladet at det spesielt handler om «Nyheter»-merket, grafikken og at DNBs logo ikke er synlig i starten av reklamen.

- Jeg mener det likner for mye på nyhetsuttrykket vårt, og at skillet mellom de redaksjonelle og kommersielle flatene blir for utydelig, sier hun til avisa.

Tidligere nyhetsanker i TV 2 og programleder i reklamefilmen, Jan Øyvind Helgesen, er uenig i kritikken fra Bodahl-Johansen.

- Jeg er veldig lei meg for å ha lurt Gunnar Bodahl-Johansen, men jeg tror han er en av de få. Når det gjelder kritikken mot meg personlig, kan jeg bare si at ikke ser noe voldsomt galt i at jeg tar en slik jobb etter tre år som pensjonist. Jeg synes han er litt urimelig, sier han til Dagbladet.

Merkevare- og Markedsdirektør Aina Lemoen Lunde i DNB sier det ikke er rom for misforståelser om hvem som står bak reklamen, siden den foreløpig bare er distribuert i DNBs kanaler, blant annet på deres YouTube-konto.

- Ønsker å gi et ekstra insentiv
- Når vi seinere i kampanjen distribuerer filmen i andre kanaler, er den merket med DNB-logo fra start. Vi er selvfølgelig opptatt av å forsikre oss om at seerne får med seg at det er DNB som står bak egen reklamefilm, sier Lemoen. 

Det var i går startskuddet gikk for DNBs nye reklamekampanje der banken lanserte det de kalte «tidenes kampanje» for å bidra til at norsk reiseliv også finnes «Neste sommer» og at tiden nå er inne for at nordmenn selv opplever ferielandet Norge.

– Det er fort gjort å ta for gitt det som er rett foran oss. Men alle de fantastiske reiselivsaktørene vi finner Norge rundt, kommer ikke til å være her neste sommer, om vi ikke tar grep, sier Aina Lemoen Lunde, markedsdirektør i DNB til Kampanje. 

I kampanjeperioden vil DNB dele ut tusenvis av reisegavekort på 1.000 kroner, til en samlet verdi av ti millioner.

–  Vi ønsker å gi våre personkunder et ekstra insentiv, et reisegavekort, for å bestille og betale norgesferien nå, og dermed hjelpe våre reiselivskunder, sier Lunde.

Byråene som har samarbeidet med DNB på kampanjen er Pol, Apt, Optimizd og Vizeum.