Leder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen satt hjemme i stua og så på TV sammen med sin 17 år gamle sønn da den nye reklamefilmen for Orka-produktet Doc' halslinser rullet over skjermen.

Begge reagerte på det de så.

- Sønnen min sa ordrett; herregud. Én ting er at jeg reagerer på det, men når 17 år gamle gutter reagerer, da er det utdatert for lengst, sier hun.

I den ferske reklamefilmen sitter en mann på venterommet på et legekontor og begynner å hoste. To kvinnelige sykepleiere kommer mannen til unnsetning og starter jakten på en «doc» på venterommet. Redningen kommer i form av en pose med Orklas halslinser, som mates til mannen av den ene sykepleieren. Filmen avsluttes med at de stryker han på brystkassen og gir han et kyss på kinnet.

Inviterer til 8. mars-arrangement
Forbundslederen mener Orkla gjør to grove feil i den korte filmen.

- Jeg reagerer både på kjønnsperspektivet i det og måten å fremstille smittevern på i disse influensa- og coronavirus-tider. Det burde ha ringt noen bjeller i mange sammenhenger før den kom på TV-en. Derfor inviterer jeg dem også til et 8. mars-arrangement, sier hun til Kampanje.

Hun mener filmen bygger på stereotype forestillinger om helsetjenester og sykepleiere.

- Ideen kunne sikke ha vært gjort på en kløktig måte, men det er det ikke gjort her.

- Er du overrasket over at en aktør som Orkla markedsfører seg på denne måten?

- Jeg er overrasket over at det ikke ringte noen bjeller i noen hoder før det kom på TV.

- Leit at forbundet reagerer
Doc halslinser er et produkt som har vært lenge på markedet og som i over 40 år har forsøkt å lindre såre halser og tette neser. Kommunikasjonssjef Anne Gjemdal i Orkla mener det er trist at Sykepleierforbundet reagerer.

- Det er leit at Sykepleierforbundet reagerer på kjønnsperspektivet. Det har aldri vært vår intensjon, sier kommunikasjonssjefen i Orkla.

Hun sier videre at filmen som nå har gått på lufta er en nyinnspilling av en gammel Orkla-reklame. 

- Filmen er en nyinnspilling av «Is there a Doc in here?» fra 2002 og det kan nevnes at Doc’ kommer med flere filmer fra venterommet nå denne våren. Det er ulike karakterer, og kjønn, i de ulike filmene, sier Gjemdal i Orkla.

Hun sier Orkla vil ta med seg reaksjonene i det videre markedsføringsarbeidet.

- Vi tar med innspillet til sykepleieforbundet med i fremtidige reklamefilminnspillinger, og som sagt har det vært aldri vår intensjon å spille på kjønnsroller, sier hun.

Orkla jobber med mange flere reklamebyråer, men i dette tilfellet er det produksjonsselskapet Sølvsuper som står bak. Se filmen her: