Norsk Handel og Handelens Miljøfond setter nå i gang en storstilt kampanje – utviklet av Good Morning Naug – for å gjøre det enklere for folk å bruke plastbæreposer flere ganger.

- Vi vet at mange synes det er vanskelig å vite hvordan de selv kan bidra positivt i miljøsaken. Vi ønsket derfor å løfte frem en enkel og konkret løsning som allerede finnes der ute, men på en underholdende og positiv måte, sier strategisk rådgiver Eldar Skylstad i reklamebyrået Good Morning Naug i en pressemelding. 

Se to av kampanjevideoene nederst i saken. 

Kampanjen «Lommeposen» viser hvordan du kan brette en plastbærepose til en liten trekant som får plass i en hver lomme. 

- Det kan kanskje virke banalt, men vi vet at glemsel og dårlig planlegging er blant de viktigste årsakene til at folk ikke tar med plastbæreposer hjemmefra når de skal handle. Om alle lærer den enkle bretteteknikken, og går med en slik i lommen unngår vi dette problemet, og kan spare miljøet for mye plast, sier daglig leder i Handelens Miljøfond, Rasmus Hansson.

Unge og barnefamilier hovedmålgruppen
Halvparten av den norske befolkningen mener ombruk av plastbæreposer er blant de mest nyttige tiltakene for å redusere plastforbruket, ifølge en fersk undersøkelse gjort av analysebyrået Ipsos for Handelens Miljøfond.

Målet med kampanjen er å få alle nordmenn til å bli flinkere til å bruke plastbæreposer om igjen, men kampanjen retter seg i første rekke mot unge og barnefamilier. Deler av kampanjen er rettet mot de unge, og bruker grep og formater de kjenner igjen. Blant annet er det laget flere filmer som parodierer kjente YouTube- og influenserfenomener som «unboxing», «asmr» og «kids react».

- De unge er utvilsomt de som har sterkest engasjement for miljø- og klimasaken i dag. De etterlyser handling, men de ønsker seg også konkrete tiltak som gjør at de selv kan bidra. Lommeposen er et slikt tiltak, og vi håper de unge vil omfavne idéen og bli ambassadører for løsningen, sier Skylstad.

- Lett å gjøre noe med
Handelens Miljøfonds formål er å redusere forsøpling, unødig bruk av plast og bæreposer, rydde plastsøppel og øke gjenbruk og resirkulering. 

- Forbruket av plastbæreposer har gått ned de siste årene. Men fremdeles selges det mer enn 700 millioner plastbæreposer årlig, og handelen er enige om at det må gjøres mer for å redusere antallet ytterligere. Plastbæreposer er ikke det største miljøproblemet vi har. Men et tiltak og en kampanje som dette minner oss på at deler av problemet med plast kan vi lett gjøre noe med, avslutter Hansson.

Produksjonsselskap er Willy Nikkers og Mattis Ohana Goksøyr har hatt regi.