Ifølge en landsrepresentativ undersøkelse foretatt av Norstat på vegne av RiksTV, sier halvparten at de bruker stadig mer tid på å lete etter noe å se på. En tilsvarende undersøkelse fra Ericsson Consumer Lab i USA har regnet ut at den gjennomsnittlige seer totalt sett vil bruke mer enn ett år av livet sitt på å lete etter den rette underholdningen.

Dette har blitt utgangspunktet for RiksTVs første store reklamekampanje på flere år (se filmene nederst i saken). 

Markedsdirektør Ida Svele forteller at de har brukt litt tid på å få på plass en ny merkevareplattform for i RiksTV. I mai i fjor plukket de ut SMFB som sitt nye reklamebyrå, og nå er de klare til å gå ut med sitt nye kommunikasjonskonsept.

- Tilgangen til TV-underholdning har aldri vært større, og tilbyderne blir flere og flere. Samtidig bruker vi stadig mer tid på å lete etter noe å se på i denne overfloden av innhold. RiksTV ønsker å vise at vi forstår folks frustrasjon, og ønsker å gjøre noe med det. Vi vil at folks tv-tid skal være seertid, og ikke letetid, derfor utvikler vi løsninger og tjenester som gjør det enklere å finne det beste innholdet – for den enkelte, sier Svele.

Kampanjen har fått navnet «Ekte anbefalinger» og det overordnet målet er å hjelpe folk få mest mulig ut av seertiden sin. Fra mandag av kan alle som vil chatte med helt ekte film- og serieentusiaster på RiksTVs hjemmesider, og få anbefalinger på direkten. Samtidig går RiksTV på med en reklamekampanje for å fremme tjenesten og vise at de tar problematikken på alvor.

- Vi jobber hver eneste dag med å forenkle og forbedre TV-hverdagen for kundene våre. Dette tiltaket er en liten del av dette. Siden starten har RiksTV vært en folkelig utfordrer i TV-markedet med forenkling i blodet. De siste årene har teknologien lagt til rette anbefalingsmotorer basert på AI og algoritmer. Det er vell og bra, det, og også noe RiksTV bruker, men samtidig er det noe fint, enkelt og ærlig i det å gi anbefalinger fra ekte mennesker – som et supplement, sier Ole Andre Skarbøvik, kommersiell direktør i RiksTV

Tjenesten og kampanjen lanseres mandag 13. januar. Kampanjen er laget av reklamebyrået SMFB, og filmene er produsert av Pravda Film med Even Hafnor som regissør.

- Det er en kjent sak at datagenererte anbefalinger ikke alltid treffer like bra. Du får anbefalt de rareste ting basert på ett eller annet du, eller barna dine, har sett. I tillegg til å peke på enutfordring i vår tid og markere at RiksTV ønsker å gjøre underholdningshverdagen enklere, så mener vi at noe så banalt enkelt som å få personlige anbefalinger fra mennesker vil være nyttig for mange, sier Lars Istre, rådgiver i SMFB.

Markedsdirektør Ida Svele forteller at det både vil være ansatte på hovedkontoret og på kundesenteret i Fredrikstad som vil bidra med sine tips.

- Har de nisett alt som er på TV de siste månedene?

- Ha ha, det vet jeg ikke om de har, men jeg tror de som jobber i RiksTV får med seg mye av det som skjer. De har fått de verktøyene de trenger og er i seg selv entusiaster. Vi bryr oss litt over gjennomsnittet om TV.

- Vi har tro på algoritmene, men i denne verdenen forsvinner fort det menneskelige perspektivet, legger hun til.

Se de nye filmene her: