Førstkommende lørdag skal de norske TV-seerne stemme frem den reklamefilmen de liker aller best fra fjoråret på det store «Gullfisken»-showet på TV 2. Men også Google i Norge har tatt en gjennomgang av reklamefilmene og annet kommersielt innhold som utmerket seg i løpet av fjoråret.

- Vi har gått gjennom hvilke annonser som har vært mest populær på YouTube i Norge i 2019, altså årsoppsummeringen av YouTube Ads Leaderboard og her er er det alt fra influencere til idrettskjendiser med skjult kamera, men også viktig helseinformasjon og - selvsagt – Granka, sier pressesjefen i Google Norge, Helle Skjervold.

YouTube bryter vanligvis ikke opp tall på seere eller deler tall for ulike kampanjer og YouTube Ads Leaderboard, som ligger til grunn for kåringen, er heller ikke utelukkende et mål på seere, men også flere andre variabler som til sammen skal gi et best mulig inntrykk av hvilke annonser som har slått an. Dette kan være blant annet seertid, deling, kommentarer og andre mål på engasjement hos publikum.

- Det er fantastisk å se at annonsene som har slått best an hos det norske publikummet er bygget med en YouTube-først tilnærming. Det viser at nordmenn blir mest engasjert av budskap som er autentiske, viktige, underholdene og originalt - både i innhold og form, sier Jana Fossi som er YouTube Manager i Norge.

- Veldig sterkt for en reklamevideo
Når det gjelder vinnerfilmen mener hun den allerede «er ikonisk».

- Bare man nynner sangen får man lyst å pakke kofferten og dra på jakt etter Syden-billetter umiddelbart. I tillegg til å være årets mest populære annonse i Norge, utmerket Granka seg på topplisten over organisk innhold også - noe som viser at publikum virkelig har satt pris på denne underholdende dansevideoen, sier Fossi.

Vinnerfilmen fikk over 8.000 likes og nesten 500 kommentarer på YouTube, ifølge Google.

- Dette er veldig sterkt for en reklamevideo, og det ville også være en sterk prestasjon for en «vanlig» video på YouTube, sier Fossi.

Granka var den åttende mest populære videoen i Norge på YouTube totalt i fjor, altså i konkurranse med alt innhold og ikke bare annonser.

Lengre filmer gjør det bra
Hun sier videre at alle annonsørene på lista alle «har gjort en veldig god jobb med å utforske ulike formater og teknikker for historiefortelling».

- Tines snack taxi-video varer i mer enn fem minutter, og Helsedirektoratets måltidseksperiment varer i over syv minutter. Dette viser at content is king og at du absolutt kan holde publikum engasjert hvis du gir dem godt innhold å bryne seg på, sier Fossi.

Her ser du Topp 5-listen av YouTube-reklamer i 2019: 

 

Annonsør  Film Byrå
1.  Finn.no

«Granka, granka, granka!  - Klas Palmas»

Morgenstern/Red Media
2.  Tine

«Harm, Funkygine, Marna og Follestad er taxisjafører on a missinon»

Try
3.  Rema 1000

«Skjult kamera med håndballgutta»

Try
4.  Pfizer 

«Hjertefilmmer»

Try
5.  Helsedirektoratet

«Skolemateksperimentet 2#2»

Mindshare