Reklamebyrået Pol har vunnet Sølvfisken for desember måned med deres reklamefilm for Posten. Reklamen som tullet med at et postbud hadde en særdeles sentral rolle å spille i Jesus' fødsel skapte reaksjoner. Både reklametopp Christian Steen i The Oslo Company og BI-professor Lars Erling Olsen satte spørsmålstegn ved filmen.

Det har ikke stoppet Sølvfisk-juryen fra å gi den prisen for desember måneds beste reklamefilm.

- Årets siste Sølvfisk går til Pol og Postens alternative julefortelling. Filmen er svært godt gjennomført; det er en tullete historie i en klassisk filmfortelling, det er god regi og interessant casting, skriver juryen.

Nettopp det at filmen skapte reaksjoner blir også trukket frem positivt i begrunnelsen. 

- Dette er en film alle har en mening om. Den står ut og vil bli husket. Posten har en klar plass i jula, og det er befriende at de minner oss på dette med såpass til friskhet, skriver juryen.

- Det er gøy, sier Marius Eriksen, rådgiver i Pol da Kampanje ringer og gratulerer med seieren. 

- Trodde dere at dere hadde gode sjanser?

- Det er vanskelig å tro sånne ting, men det var et lite håp der. Men vi ble veldig gledelig overrasket, sier Eriksen.

Her kan du se Sølvfisk-vinneren. Saken fortsetter etter filmen.


Tre vinnerlodd
Pol har med desember-seieren vunnet tre av årets tolv sølvfisker. Pol er sammen med reklamebyrået Anorak de eneste som står med tre lodd i finalen når Gullfisken skal deles ut 1. februar.

Pols reklamefilm for Kondomeriet og «Sjetil»-reklamen for Norsk Tipping er deres andre to vinnerfilmer.

- Hvilken av de tre Pol-filmene tror du har best sjanser i finalen?

- Jeg syntes nivået er veldig høyt i år. Alle de tre fra Pol, men også de andre er veldig bra filmer. Jeg syntes 2019 var et godt filmår i bransjen med mye bra reklamefilmer. Så den konkurransen tror jeg blir steinhard i år, sier Eriksen.

- Du vil ikke røpe din personlige favoritt?

- Ikke blant våre hvert fall, sier Eriksen og ler.

- Jeg tør ikke å spå utfallet men vi håper jo folket liker en av filmene våre. Det er folket som bestemmer, avslutter han.

- Vi hadde et ørlite håp
Markedssjef for Posten og Bring, Monica Solberg, syntes det er veldig gøy å vinne Sølvfisk for reklamefilmen.

- Filmen ble omdiskutert, smaker det da ekstra godt å vinne?

- Ja, det har vært en del reaksjoner i sosiale medier, men vi har gjort en posttest av kampanjen og den viser at kun to prosent av alle som har sett filmen, ikke liker den av religiøse hensyn. Og det var det som var håpet vårt, vi ønsket ikke å støte noen. Vi skulle selvfølgelig ønske at det ikke var noen, men det er vanskelig å gjøre alle til lags og samtidig få den oppmerksomheten man ønsker seg. To prosent kan vi leve med, sier Solberg til Kampanje.

- Hvordan er det å vinne?

- Det er gøy at bransjen legger merke til oss, og det er ekstra hyggelig at vi vant i desember. I julemåneden er det et enormt trykk i reklamemarkedet, og alle de store aktørene investerer mye i å produsere reklamefilmer som blir godt likt og gir effekt, sier Solberg.

Kreativt team i Pol har vært: Rikke Sofie Jacobsen (Tekstforfatter), Sara Marie Hødnebø (Art Director), Anette Bellika Finnanger (Art Director), Petter Bryde (Tekstforfatter), Marius Eriksen (Rådgiver), Kristin Eidså Brantzeg Scheele (Prosjekleder) og Thomas Eklo Skaara (Designer). Einarfilm var produksjonsselskap.