Navn: Øyvind Markussen

Stilling: Managing director i JCDecaux

Alder: 61

- Gratulerer med tall som viser at utendørs er den eneste mediekanalen som vokser i reklamemarkedet i 2019. Har du vært inne på tanken om å gi deg på topp eller er det fortsatt noen høyder igjen på bestige?

- Tja, gi seg nå – kunne jo vært fristende. All time high-omsetning i desember 2019 og betydelig jafs i markedsandeler både for utendørs og for JCDecaux. Nei, nei, nei. Spøk til side. Det er fortsatt så uendelig mye ugjort i vår mediekanal. Digitaliseringen har bare så vidt begynt. Datadrevet eller programmatiske salgsprosesser og planleggingsverktøy er på full fart inn i vår kanal. Her er det fortsatt utrolig mye spennende å henge fingrene i som jeg har et ønske om å få implementert sammen med mine fantastiske kollegaer.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Siden vi i år skal reise til Asia i julen hadde vi faktisk julemiddagen for to uker siden med familie. Her serveres det tradisjonsmat: Ribbe og pinnekjøtt med øl og akevitt– altså noe for enhver smak. På selve julaften antar jeg at vi sitter på en strand i solnedgangen og spiser thai-mat og drikker lokalt øl.

- Hva er ditt personlige høydepunkt fra medie- og kommunikasjonsåret 2019?

- Som tidligere nevnt er det umulig å komme utenom det faktum at utendørs som mediekanal nå er den eneste som viser vekst – og størsteparten av denne veksten skapes av kollegaene mine i JCDecaux. Høydepunktet for meg er å komme på jobben hver dag å møte alle disse fantastiske menneskene. Noen er nye og noen har vært med helt fra begynnelsen i 1998.

- I år har vi hørt om flyskam, kjøttskam og forbrukerskam. Hva har du skammet deg mest over i år, og hva har du gjort for å lette på skammen?

- Uffa – var redd for dette spørsmålet. Jeg har brukt fly altfor mye i år – og er sågar på reisefot nå til Thailand med familien. Jeg flyr mye i jobbsammenheng, da jeg også er regionsansvarlig for JCDecaux i Baltikum. Men jeg bør bli flinkere er å begrense de private flyturene. Jeg forsøker etter beste evne å kompensere alle flyreisene med klimakvoter. Vet ikke helt om jeg synes det er bra nok, men likevel noe.

- Hvis du fikk bestemme helt selv, hvor bør NRKs nye hovedkontor ligge, og hvorfor?

- Det ville glede meg å ønske NRK velkommen til oss i Nydalen. Her er det etter hvert blitt en god samling med studioer og mediebedrifter. Tror at NRK kunne tilført området interessante kvaliteter – og sågar tiltrekke seg ytterligere bedrifter innen medie- og kommunikasjonsbransjen. Tenke seg til å kunne sitte på mikrobryggeriet sammen med fargeklattene fra NRK? Ellers har forståelse for de som vil benytte lokaliseringen av NRK som et byplanmessig grep for å skape aktivitet og arbeidsplasser.

- Posten tuller med juleevangeliet i sin nye film. Er det innafor eller helt borti natta å antyde at postbudet er Jesus’ rettmessige far?

- Hvis man ikke skal kunne spøke med religion, er vi på vei i en farlig retning. Jeg har en karikaturtegning friskt i minne. Hva skulle da bli det neste – ikke spøke med politikere, maktpersoner? Nei, dette må vi tåle - helt innafor.

- Smarttelefonen og sosiale medier revolusjonerte tiåret vi legger bak oss, hva slags teknologisk nyvinning vil fargelegge det nye tiåret?

- Jeg har sterk tro på implantater og helseovervåkning. Implantatene vil kunne få en helt enorm mengde funksjoner innen sikkerhet, kommunikasjon og monitorering. Internet of Things vil bare bli mer og mer relevant å finne nye anvendelsesområder. Alt skal kunne kobles opp mot nettet. Videre tror jeg det grønne skiftet vil «føde» mye god miljøteknologi. Tiden er vel overmoden for førerløse biler – og som en TØI-direktør hevdet tidligere i år: Den siste nordmann som må ta sertifikat for bil er allerede født.

- Hva var den beste og den verste tv-serien du brukte tid på i år?

- Den beste serien jeg brukte tid på i år var «Game of Thrones». Jeg hadde gjort et forsøk for flere år siden, uten helt å komme inn i karakterene og konfliktene. Så bestemte jeg meg for å gjøre et nytt forsøk – jammen klarte jeg ikke å se gjennom alle åtte sesongene i løpet av et par måneder. Men når det er sagt og dersom jeg får lov til å nevne en til, må jeg si «Exit». Norsk produksjon på sitt beste. Absurd historie med fantastiske skuespillere. Er nok spesielt fascinert av Agnes Kittelsens tolkning av troféfruen Hermine Veile. Vet ikke helt om jeg kan si at det var den verste, men den største skuffelsen var nok siste sesong av «Billions». Den første sesongen var helt strålende og den andre fulgte bra opp. Paul Giamatti og Damian Lewis spiller strålende karakterer, den ikke bare snille og litt kinky statsadvokaten og den ikke bare slemme hedgefond-forvalteren.

- Gikk Aftenposten over streken da solgte Forklart-podkasten til Equinor?

- Ja, jeg synes det. Gjennom såkalt «annonsørinnhold» og gjennom ulike podkaster presenteres innhold som man som konsument av medier ikke forholder seg like kritisk til som ren reklame. Skillelinjen viskes ut mellom den gode og kritiske journalistikken og annonsørprodusert eller annonsørpåvirket innhold. Står et seriøst redaksjonelt mediehus bak et innhold, senker vi som lyttere/lesere den kritiske garden. Dette er bekymringsfullt.

- Hvilket bilde på kamerarullen din oppsummerer 2019 best?

Rekordfangst:

- 2019 må vel sies å være året for de store fangstene. Ikke bare tar utendørs store markedsandeler. JCDecaux tar godt for seg og vokser kraftig. Sist, men ikke minst var årets hummerfiske i Kragerø helt fantastisk. Etter å ha vært den glade amatøren med begrenset kunnskap og fiskelykke, slo det endelig til i år. Rekordfangst både i mediemarkedet og i hummerfisket. Foto: Privat