Du kjenner den kanskje best som kodebrikken du aldri finner eller den irriterende Java-boksen i nettbanken? Den elektroniske legitimasjonen BankID, som benyttes ved identifisering og signering på nett, har vært på markedet siden 2004 og blitt en brikke fire millioner nordmenn ikke kan klare seg uten.

Nå går BankID i gang med siden første store reklamekampanje for å lære nordmenn til å si nei til deling av denne svarte eller røde brikken med de viktigste sifrene.  

- BankID har vært en viktig drivkraft for digitaliseringen av Norge, og fått en fantastisk utbredelse fordi det forenkler hverdagen. At vår første, store kampanje skal bevisstgjøre nordmenn på deling av BankID er fordi vi alle har et ansvar for at den skal være trygg og sikker, og det er jo ekstremt enkelt – bare si nei hvis noen spør om å låne den. BankID har skyhøy tillit i befolkningen, og det er vi ekstremt opptatt av å ivareta fremover, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps AS.

- Hvor stort problem er dette med deling og låning av BankID  og har det blitt mer utbredt med tiden?

- BankID har over 700 millioner transaksjoner årlig, så det er definitivt en tjeneste med både høy utbredelse og hyppig bruk, men det er vanskelig å sette tall på om deling av BankID har blitt et større problem det da det er bankene som utsteder BankID og har kundeforholdet og det ikke finnes felles statistikk på området, sier Kjærnes.

Hun viser likevel til at temaet har fått mye oppmerksomhet i media det siste året.

- Vi ser et økende behov for at nordmenn skal bli mer bevisst på at BankID er personlig og ikke skal deles. Med økt medieoppmerksomhet kan også brukere generelt få lavere tillit til tjenesten, og den er det utrolig viktig at vi opprettholder for å sikre stadig utbredelse og bruk av BankID, sier hun.

Hopper tilbake til 1993
Nå snurrer hun og reklamebyrået Anorak klokken bakover og uret stopper ikke før i 1993. Det var på den tiden da hele Norge gikk rundt og sang «no no, no no no no» etter låta «No limits» av bandet 2 Unlimited og det er nettopp det hele finans-Norge og sparebankene, som står bak BankID, vil oppnå. 

- Når man skal lage en holdningskampanje leter man ofte etter noe som kan feste seg på hjernen til folk, og noe av det som fester seg aller mest er hitlåter. Da vi kom frem til den enkleste måten å holde BankID-en trygg på var å si nei, poppet 2 Unlimited opp fra frontallappen. Vi likte tanken på å presentere et veldig seriøst budskap på en energisk, supertydelig og lite moraliserende måte. Vi håper det fester seg, og beklager på forhånd, sier kreatører Lars Holthe og Peter Power i Anorak.

Til tross for nærmest full kjennskap i befolkningen har BankID ikke hatt noen store kampanjer rettet mot sluttbrukere, men med den nye holdningskampanjen er målsetningen å få hele Norge til å nynne no no no no no no 19 år etter og få nordmenn ekstra bevisst på at BankID er personlig og ikke skal deles.

- Vi vet at dette er et budskap som vi kontinuerlig må minne brukerne på, derfor har vi også et rikt univers med både glimt i øyet og innhold som går mer i dybden på problemstillingen. Samtidig tar vi ut ny logo på BankID, som har fått ny farge og er litt mer moderne, derfor kunne ikke timingen vært bedre. Og kanskje klatrer «No Limits» oppover på hitlistene også denne gangen? Vi har i hvert fall satt oss det som et ekstra mål vi gjerne vil nå, sier Hanne Kjærnes i Vipps.

Kampanjen er langsiktig, og går live på TV fredag kveld. I digitale kanaler brukes filmer, giffer, innholdsartikler og ikke minst gode råd for sikker bruk av BankID, signert Ray Slijngaard, frontfigur i 2 Unlimited.

Duoen 2 Unlimited var en av de mest populære gruppene på tidlig 1990-tall, og sangen «No Limits» gikk helt til andreplass på listen over de mestselgende sangene i Norge i 1993.

Det er Traktor som står for regi av filmene, som er et kollektiv av filmskapere med flere prisvinnende produksjoner bak seg, og svenske Giants & Toys som har produksjonen. Vizeum står for mediestrategien til kampanjen.

Se den  nye reklamefilmen fra BankID og Anorak her.