«Det skal godt gjøres å spise bare én» er navnet på det fiktive vitseprogrammet i de nye reklamefilmene til Orkla-eide Smash. Det er tydelig inspirert av NRK-institusjonen «Du skal høre mye».

NRK-programmet ble spilt inn på Rorbua i Tromsø fra 1987 til 2003 med Tore Skoglund som programleder. Han er opprørt over parodien.

I et intervju med  iTromsø, som også VG har publisert, kaller han reklamen «dårlig håndverk, rett og slett».

- Det er et paradoks at de bruker programmet vårt, «Du skal høre mye» til å lage reklame, ettersom jeg hater TV-reklame dypt og inderlig. Det er også derfor jeg har holdt meg til NRK i alle år. Og så skal jeg nå bli indirekte medvirkende i en reklame for sjokoladesalget til et stort konsern. Og ikke spiser jeg sjokolade, sier Skoglund til iTromsø.

Han sier at han vil få en advokat til å vurdere om Orkla har brutt noen lover.

Kommunikasjonsdirektør i Orkla, Inger Marie Ingdahl, sier til iTromsø at det hele er ment som en hyllest.

- Dette er ikke ment som noen kopi, men er en ren hyllest til retrokultur og 90-tallet. Smash har lenge jobbet med slagordet «Det skal godt gjøres å spise bare en», som har vært brukt i flere typer reklamer, og som folk har blitt godt kjent med. Vi prøvde å se for oss hvordan det funket på nordnorsk, og da syntes vi det passet godt som tittel på et TV-program. Sånn kom ideen til kampanjen, sier hun.

Les mer: Latterkulene sitter løst i ny Smash-reklame