Vinmonopolet har i disse dager startet en prekvalifiseringsrunde for en ny byrårunde i sommer. De siste åtte årene har Vinmonopolet hatt reklamekontoen sin hos Try, men denne avtalen går nå ut til sommeren. 

Nå leter derfor Vinmonopolet etter et byrå med god «kunnskap og forståelse for norsk alkoholpolitikk og Vinmonopolets rolle».

- Vinmonopolet ønsker å inngå avtale med et reklamebyrå som kan levere reklametjenester, mer spesifikt holdningskampanjer. Vi ønsker en samarbeidspartner som gjennom rådgivning, kreativt arbeid og ideer, prosjektledelse, formidling av materiellproduksjon og strategi til alle kanaler, skal være med å bidra til måloppnåelse av ambisjonen om å bli «Polet for alle», skriver Vinmonopolet i utlysningen.

Avtalen som lyses ut skal være på to år med mulighet for to års forlengelse.

Bruker to millioner på rekalmebyråtjenester
Kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, forteller de er veldig fornøyd med det langvarige samarbeidet med Try. 

- Nå kommer tiden for å fornye kontrakten og da må vi ut i en anbudsrunde. Vi har midlertidig forlenget avtalen med Try til vi er på plass med nytt byrå, eller om det blir Try igjen, sier Lorentzen til Kampanje. 

Han forteller at de regner med å ha på plass nytt byrå etter sommeren.

- De som kommer med til den endelige konkurransen vil være med i en prosess over sommeren, hvor siste frist vil være i august, sier Lorentzen, som beregner at de bruker rundt to millioner kroner årlig på reklamebyråtjenester. 

Vinmonopolet regner med å ligge på det samme i den nye avtalen også.

- Vi er jo ikke veldig store på innkjøp av reklametjenester. Vi markedsfører ikke produktene vi selger, så det vi gjennomfører av kampanjer og byråarbeid er knyttet opp mot holdningskampanjer. Det går som regel ut på å snakke med ungdom for å få de til å vise legitimasjon, eller for å forhindre langing, avslutter Lorentzen. 

- Håper på fornyet tillit
Rådgiver i Try, Lars Mitlid, forteller at de skal være med i den nye anbudsrunden. 

- Sånn er det med offentlige aktører, de må ut på anbud i ny og ne, og da gjelder det å være beredt. Vi har hatt et veldig godt samarbeid, og laget mye fin og bra kommunikasjon for dem. Det er hyggelige folk, så vi håper på fornyet tillit, sier han til Kampanje. 

De har blant annet stått bak Vimonopolets reklamefilm «Vær så snill!», som ble kåret til Norges beste reklamefilm vist på kino i 2016. De fikk også mye oppmerksomhet for «Vis leg»-kampanjen de kjørte i 2018, hvor skuespillerrollen gikk til den som best kunne vise legitimasjon og levere reklamefilmens eneste replikk, «Here it is cowboy!», til en av de ansatte bak kassa hos Vinmonopiolet. 

- Flesteparten av oppgavene våre handler om å flytte produkter, det ligger i reklameybyråets natur. Det er derfor veldig kjærkomment og givende å få bryne seg på viktige samfunnsoppgaver. Holdningskampanjer er noe av det kreatører synes er mest givende å jobbe med, avslutter Midlitd.