Podkasten Tinius Talks presenteres på Kampanje.com etter avtale mellom Stiftelsen Tinius og Kampanje og uten noen form for økonomiske bindinger.
Reklamekonkurransen Cannes Lions er over for denne gangen og Stiftelsen Tinius tar i sin nyeste episode av podcasten opp prisvinnende reklame som tema. Det er Caroline Riis, kreatør i Try, og Anders Muurman Holm, tekstforfatter i Morgenstern, som sitter i studio. Kjersti Løken Stavrum, CEO i Stiftelsen Tinius, spør panelet hvilken reklame som vinner priser.
- Hvis du klarer å skape en sjalusi i dine bransjekollegaers sinn om at «den skulle jeg gjerne ha lagd», så har du kommet langt, sier Anders Holm.
- Men det handler om å bryte med det forventede. Nå skal merkevaren stå for noe godt og fremme det. Vi er på en peak for goodvertising, men så vil det også bli forventa, mener han.
- Du taper hvis du prøver å følge trender, mener Caroline Riis.
Panelet mener også at merkevarer bør vurdere sin tyngde før de går ut med verdibaserte budskap.
- Det handler ikke bare om hva du sier, men om du har rett til å si det. Nike kom med en kampanje som tok politisk standpunkt og det føltes riktig fordi de kunne stå for det, sier Riis.
- Ja, det handler om hvilken vekt merkevaren du representerer har fra før. Nike har enorm vekt, mens Brelett vil ikke kunne si det samme, sier Holm.
Caroline Riis mener den norske reklame er modigere enn den man ser i utlandet.
- Det går fortere her. På ett år i London jobbet jeg med én kampanje, mot 14 kampanjer det første året i Try her i Norge. Du får ikke tid til å si nei eller stopp og må bare løpe med – da får man gjort modigere og gøyere kampanjer, sier Riis.
- I de fleste tilfeller snakker vi med de som bestemmer, og det gjør at reklamen kan bli modigere, mener Holm.
- Vi tjener også mye på å være et progressivt land. Det vi lager her kan oppleves som veldig modig i for eksempel India eller Argentina fordi det er progressivt og sekulært, legger han til.
Holm mener likevel at selvom goodvertising er i vinden, så er det ikke alltid reklamebudskap er forankret i ledelsen.
- Noen ganger kan du se at kanskje reklamebyrå og markedsavdelingen er litt mer opptatt av verdibasert kommunikasjon, enn de på toppen. Da blir det en grønnvaskingskampanje hvor man sier flotte ting, men som ikke blir fulgt opp av forretningen, sier Holm.
Mot slutten av podcasten spør Løken Stavrum om reklamebransjen har overdrevet målgruppetekningen, og viser til at blant annet Facebook har fått kritikk for sine segmenteringsverktøy.
- Segmentering er noe jeg sjeldnere hører om. Det er ikke så enkelt å segmentere som man tror. Et eksempel er «Granka»-reklamen for Finn Reise hvor vi laget en film rettet mot voksne og en mot ungdom. Og det var filmen mot voksne som funket best på ungdom, forteller Holm.
- Men jeg vil ikke si at segmentering er ubrukelig. Du kan også bruke segmentering aktivt som en del av kreativiteten, sier Caroline Riis.
Lytt til episoden om prisvinnende reklame her.
Kommentér