«Recycle more often!» står det på lappen Pwc-partner Mark Borao klistrer opp på veggen til HP Graphic Arts på Cannes Lions-festivalen. De inviterer deltakerne til å skrive ned sitt bidrag for å hjelpe verden til å bli mer bærekraftig.

- Jeg vokste opp i Seattle, som er veldig opptatt av miljøet, men bor nå i Los Angeles og føler at byen er i ferd med å bli bevisst på å være miljøvennlig, sier han til Kampanje.

Det gjelder også festivalledelsen i verdens største reklamekonkurranse. Dagen før en gruppe klimaaktivister fra Extinction Rebellion tok seg inn på festivalområdet i Cannes Lions og okkuperte de berømte trappene inn til festivalpalasset før de ble tvangsflyttet av det franske politiet, møtte Kampanje styreleder i Cannes Lions for å snakke om tiltakene festivalen gjør for å bli mer bærekraftig.

Kutter plastflasker med 100 prosent
Det viktigste de gjør i år, er et kraftig kutt i bruken av éngangsplastikk.

- I fjor ga vi bort 150.000 plastflasker for engangsbruk. I år gir vi bort null. Alle våre vannflasker er 100 prosent bærekraftige og gjenvinnbare. I tillegg får hver delegat en Closca-flaske, som er en flaske du kan bruke flere ganger, så vi har redusert vår bruk av éngangsplastikk med 100 prosent, sier Cannes Lions-sjef Philip Thomas til Kampanje.

I tillegg får alle delegater en tøypose som er gjenvinnbar og et festivalpass som er gjenvinnbart. Tøyposen, som bærer årets Cannes Lions-design og blir delt ut til alle delegater ved ankomst, pleide å inkludere kilovis med annonsebilag fra festivalens sponsorer, men i år er de tomme.

- Hvorfor skjer alt dette nå?

- Jeg vet ikke, antageligvis av samme grunn som gjør dere interessert i temaet. Jeg tror alle er litt sånn... åh! sier Thomas mens han simulerer en åpenbaring.

- Det er åpenbart mye mer vi kan gjøre. Den røde løperen er ikke gjenvinnbar. Vi forsøkte å finne en, og feilet, men vi skal finne en, sier han.

Les også: Demonstranter kuppet Cannes Lions-festivalen – måtte flyttes med makt

Vi sjekket hva deltakerne på Cannes Lions tenker om bærekraft og flyskam (saken fortsetter ett videoen):


- Ikke bærekraftig i sin natur
Cannes-sjefen sier festivalen i en ideell verden hadde vært 100 prosent bærekraftig, men det tror han ikke er mulig.

- Store arrangementer er ikke veldig grønne. Mange flyr hit og det bruker mye energi. Man bygger mye som man tar ned igjen. Det er noe vi må jobbe med hele tiden.

Han trekker på det når Kampanje spør om han opplever et press fra reklamebransjen om å bli mer grønn. I Norge peker reklamebyrået Pol på bærekraft som en av årsakene til at de vil holde seg hjemme fra festivalen neste år.

- Det opplegget er ikke så bærekraftig i sin natur. Det er en av flere årsaker til at vi ikke reiser ned hele byrået til neste år, sier Pol-sjef Kjetil Botten Skogly.

Det betyr ikke at det blir full Cannes-stopp for byrået.

- Vi kommer til å sende inn på vanlig måte, og er det folk hos oss som har reell sjanse til å vinne, så skal de få dra ned dit og være med på det. Men som byrå vil vi tenke litt annerledes neste år. Vi har ikke bestemt oss for hva det skal være, men vi er opptatt av at det skal være noe som beriker oss litt mer faglig, selv om det er hyggelig å treffe kollegaer i Cannes. Jeg sier ikke at vi aldri skal tilbake dit, men nå tar vi en pause, sier Skogly.

Vil ikke siteres på flyskam
Pol har inngått et samarbeid med Chooose som innebærer at de kompenserer for alle utslipp til alle ansatte i Pol, også når de flyr.

- Ja, vi rapporterer alle våre reiser, og så får vi en regning på det som vi betaler og som går til bærekraftsprosjekter. Det er et fordyrende ledd, men det er det verdt og det ar en oppdragende effekt på oss selv. Vi ønsker ikke å være moraliserende overfor hva andre gjør, vi gjør dette fordi vi ønsker å lære mer om det. Det er noe vi merker i byrået, etter at vi inngikk denne avtalen og ble det første byrået i verden som er sertifisert av FN, så har folk blitt mer bevisst på de små tingene i hverdagen. Det er summen av veldig mange små ting som har effekt.

- Har flyskammen nådd reklamebransjen?

- Jeg vil ikke bli sitert på det. Jeg tror også folk i vår bransje er nødt til å flytte på seg, og vi kommer nok til å fly i fremtiden også, men vi prøver å kompensere for det og gjøre noe bra i andre enden. Det er en start og en bevisstgjøring. Vi kommer aldri til å velge bort løsningene som er best for kundene fordi vi ikke vil fly, men vi leter hardere etter alternativer enn vi gjorde før.

- Turboen på forbrukermaskineriet
Petter Gulli
er reklamemannen som tok et farvel med byråbransjen for å satse for fullt på rådgivning innenfor bærekraft og klimakommunikasjon. Han synes dette er «et veldig interessant paradoks».

- Reklamebransjen har i alle år vært turboen på forbrukermaskineriet, men jeg tror også at vi med all vår kunnskap om forbrukeradferd og påvirkning også kan en turbo på det grønne skiftet, sier han til Kampanje.

Han mener reklamefolk som snakker høyt om bærekraft raskt står i fare for å møte seg selv i døra.

- Reklamebyåer bør være forsiktige med å snakke om hvor bærekraftige de er, fordi de negative konsekvensene av å være pådrivere for økt forbruk uansett vil være langt større enn om man lager klimapositive reklamefilmproduksjoner eller nuller egne utslipp. Dog hilser jeg også slike tiltak velkommen. Alt som øker bevisstheten internt og i bransjen er positivt, sier han til Kampanje.

Petter Gulli er imidlertid kritisk til reklamefestivalens bærekraftsprofil.

- Hvis du ser på Cannes-festivalen som helhet og hvor mange av de innsendte arbeidene som bidrar til å løse de enorme utfordringene vi står foran med klimakrise, biomangfoldskrise og en plastforsøpling ute av kontroll, kontra hvor mange som faktisk bidrar til økt forbruk, så vil jeg tro at det er en ganske så stor overvekt av det siste. Men nå er jeg jo ikke til stede og får sjekket om det stemmer.

Les også: Gulli ferdig med reklamebransjen: - Ønsker å bruke tid på det jeg brenner for

- Har nok svin på skogen
- Hadde du reist til Cannes uten skam?

- Ja, hvis det var for å oppdatere meg på hva som skjer i skjæringspunktet bærekraft og markedsføring. Men jeg tror nok jeg heller ville ha prioritert å reise til Sustainable Brands. Jeg tror det hadde vært mer å lære der, sier Gulli.

- Men en teambuildingstur med byrået, uten festivalpass... Det ville jeg nok personlig hatt litt problemer med å arrangere. I hvert fall om jeg var opptatt av klima. Men jeg dømmer ingen, jeg har nok svin på skogen selv, legger han til.

Philip Thomas tyr til det åpenbare svaret når Kampanje spør om en potensiell utbredelse av flyskam kan ramme festivalen hardt.

- Vel, de har tog i Norge, har de ikke? spør briten retorisk.

- Noen har syklet fra London. Jeg vet ikke hva som vil skje med internasjonale flyreiser, hvem vet. Det er en personlig avgjørelse. Hvis noen folk synes det tar for lang tid med toget, så kan de se hele festivalen hjemme med digitalpasset vårt, sier han.