Mandag går det offisielle startskuddet for verdens største reklamefestival Cannes Lions, men allerede i helga slippes de første shortlistene. Da får vi se hvilke norske reklamejobber som hevder seg i konkurransen med noe av den beste reklamen fra hele verden.

Det er blitt sendt inn 186 bidrag fra norske byråer og annonsører. Det er en vekst på 12,7 prosent fra i fjor, og dette er første gang antall norske bidrag øker siden toppåret 2015, da vi sendte inn 308 bidrag.

- Etablerte byråer fortsetter å sende inn flere bidrag, men vi kan også se at merkevarer og ikke-byråer har startet å nominere sine kampanjer til årets festival. Det er gledelig å se en økning i antall innsendte bidrag. Naturligvis er det ikke mulig å komme hjem med flere løver uten å nominere, og vi håper selvfølgelig at tallet fortsetter å øke de neste årene, sier markedskoordinator Hege Bergsvenkerud Sørli i Capa, som er norsk Cannes Lions-partner.

Kitchen er tilbake
I år er Publicis-byråene tilbake i konkurransen, etter at de fikk beskjed fra øverste hold om å holde seg hjemme i fjor. Når Kampanje snakker med byråleder Haakon Dahl i Publicis-eide Kitchen reklamebyrå, bekrefter han at byrået er tilbake i manesjen.

- Det kan godt hende at økningen er vår deltakelse. Vi har definitivt sendt inn litt i år, sier Dahl.

Likevel har byrået sendt inn færre jobber enn de gjorde for to år siden, uten at Dahl kan si akkurat hvor mange jobber de endte med å sende inn. Av jobber de har sendt inn, nevner han jobber for Interoptik og jobben de allerede har vunnet flere priser med, nemlig Naturhistorisk museum.

- Men det er vanskelig å spå vinnersjansene. Jeg så nettopp «Cannes Predictions» med de 20 jobbene Leo Burnett mener har vinnersjanser. Og da kan man få hakeslipp av nivået. Her er det filmer fra Nike, John Lewis, Shisheido og så videre. Det er utrolig mye fint. Når man ser de jobbene, blir man ydmyk med tanken på å oppnå en shortlist, sier Dahl.

Også antallet norske delegater øker fra 30 til 39 stykker. Dette er nordmenn som har et offisielt festivalpass og som kan bevege seg inne på festivalområdet. I tillegg fyller hundrevis av norske byråfolk strendene, restaurantene og barene langs croisetten i Cannes i løpet av uka.

Fra Kitchen er det kun én person som reiser til Cannes med delegatpass, og det er en ansatt som er plukket ut som «Nordic talent». Ellers har ansatte i byrået avtale om at alle som vil, kan dra noen dager til Cannes og få dekket deler av turen.

- Det blir mer en sosial tur, og i år er det rundt 30 stykker som drar, avslutter han.

Varsler Cannes-stopp
Fra Pol vil det i år være en delegasjon på rundt 20 personer som reiser til Cannes Lions, men byrået har sendt inn noen færre bidrag til konkurransen enn tidligere år, forteller byråleder Kjetil Botten Skogly.

Men neste år er det duket for endringer i byråets Cannes-tilnærming, proklamerer han allerede nå.

- Vi kommer ikke til å dra til Cannes neste år. Vi er litt ferdig med det. Nå kan vi finne på noe annet. Jeg tror vi kan få mer utbytte faglig og det vi er opptatt av – andre steder. Men andre må selvsagt gjøre det de vil.

Men team som ligger an til å vinne under den årlige kreativtitetsfestivalen, skal få lov til å ta seg en tur til Rivieraen, sier han.

- Det er klart at hvis noen har vinnersjanser, kommer vi ikke til å holde dem her hjemme, sier han med et smil.

Det er dessverre ingen norske byråfolk på plass i hovedjuryene i Cannes, men fire nordmenn har tatt plass i shortlist-juryene.

Les også: Ingen norske jurymedlemmer får reise til Cannes: - Hadde vært jug å si at det er like gjevt å sitte hjemme

Færre bidrag totalt
For Cannes Lions som helhet fortsetter nedgangen i antall påmeldinger. For fire år siden kom det inn 43.101 bidrag fra hele verden. I år er det kommet inn 30.953 påmeldinger. Det utgjør en nedgang på 4,4 prosent fra i fjor.

Cannes Lions-ledelsen har tatt flere grep for å imøtekomme kritikken fra den delen av bransjen som mener festivalen har blitt for dyr og omfattende. I fjor reduserte de antall antall dager som festivalen strekker seg over og kuttet tre kategorier. De har også tatt grep som å redusere størrelsen på juryene.

Samtidig introduserer festivalen stadig nye kategorier. Nytt i år er The Creative Strategy Lions som ser etter strategier og planer med en definert tråd, denne kategorien har fått inn 848 bidrag på verdensbasis. The Entertainment Lions for Sport er også ny i år, og fikk inn 702 bidrag.

Styreleder Philip Thomas sier i en uttalelse at endringene de har gjort har resultert i at bransjen i større grad verdsetter kvalitet foran kvantitet når de sender inn bidrag. 

- I 2019 gleder vi oss over at bidragene til Lion Awards speiler det kreative arbeidet av absolutt høyest kvalitet på tvers av de 27 ulike disiplinene, sier han.