Den nye Telia-reklamen skaper debatt og teleselskapet mottok tirsdag en trussel mot hovedkontoret i Oslo. Reklamefilmen har flere kontroversielle scener - deriblant et homofilt par som kysser, hijab-scenen og en scene med Mia Landsem. Landsem har blant annet bistått den norske håndballspilleren Nora Mørk og hjelper folk som kommer i trøbbel på nettet.

Men det er hijab-scenen som fikk det til å koke i går. Felles for kritikerne er at de oppfatter Telias fremstilling av kvinnen som tar av seg hijaben som positiv, mens fremstillingen av kvinnen som har på seg hijab oppfattes som negativ. På NRK Dagsrevyen kalte Thomas Haile ved Islams Lære & Metode reklamefilmen for «avskyelig».

- Telia har vært selektive i hvordan de fremstiller frihet, og da tenker jeg spesielt på hendelsen der en kvinne tar av seg hijab og en annen tar på seg en hijab: Man ser at kvinnen som tar av seg hijab virker mer glad og hvis man kalle det fri, mens den som tar på seg hijab ser veldig dyster og lei seg ut, sier Thomas Haile til NRK Dagsrevyen.

Haile mener videre at reklamefilmen bekrefter «teorien om at hijab er lik tvang, mens det å ta av seg hijab er lik frihet». 

Les også: - Har mottatt trussel etter ny reklamefilm

- Ingen kunne forutsi dette
Reklamebyrået bak filmen er Los & Co, som har jobbet med Telia i et snaut år og daglig leder i byrået sier at de er overrasket over reaksjonene som har kommet på denne reklamefilmen.  

- Mobilen er ikke det den var. Den er blitt vår antenne for alt som skjer i verden - og en mikrofon for våre meninger om det. Vi kan lytte, se, bli sett og bli hørt. Dette kjenner vi på til det fulle når denne kampanjen nå debatteres heftig i tradisjonelle og nye medier. Folk er frie til å gjøre som de vil, også til å reagere på denne filmen. Men at det skulle bli så heftig, tror vi ingen kunne forutsi, sier daglig leder i Los & Co, Jan Christian Fosseidbråten.

- Hva tenker dere om reaksjonene og det at det er kommen en trussel mot annonsøren og kunden?

- Først av alt ønsker vi å gi honnør til Telia som ønsker å stå opp for å være trygg på nett til å være seg selv. Det er skremmende og ikke minst dypt alvorlig at de nå opplever så alvorlige trusler mot sine budskap og sine ansatte. Sett utenfra opplever vi at de har håndtert situasjonen svært profesjonelt og at de har god kontroll på det som kommer inn, sier han.

Les mer om det nye kommunikasjonskonseptet til Telia her: Setter kryss over datapakker – lanserer X med fri surf og stream

I den nye Telia-reklamen er budskapet «vær trygg, vær fri og vær deg selv» og i går kveld måtte Telia-sjefen Abraham Foss svare på reaksjonene og kritikken i både NRK «Dagsnytt 18» og «Dagrevyen. 

- Budskapet vårt er at vi heier på kraften i enkeltmennesket til å foreta selvstendig valg og kunne føle trygghet og frihet til å kunne være seg selv. Dette er en av mange scener hvor vi viser det å kunne ta på og ta av hijab, sa Abraham Foss.

Det skal ikke være aktuelt å klippe om filmen som en følge av reaksjonene som kom tidligere denne uken.

Her kan du se den nye Telia-reklamen:

- Et personlig valg
Mye av kritikken har gått på at kvinnen som tar av seg hijaben ser gladere ut enn kvinnen som har på seg hijaben. I Los & Co er de ikke nødvendigvis enige i en slik fremstilling.

- Først om fremst er det langt fra alle som mener at én av disse kvinnene smiler. Grunnen til at kvinnen som tar på seg hijab ikke smiler, er fordi det er med dyp respekt hun velger å iføre seg hijab. Det vi ønsket å si med denne scenen var at det er et personlig valg om man ikler seg hijab, eller ikke, sier Anders Aakre i reklamebyrået Los & Co.
 
- Skjønner dere at det kommer reaksjoner og diskuterte dere med Telia muligheten for at det kunne komme reaksjoner på denne scenen spesielt og filmen generelt?

- Så fort man snakker om hva frihet er, og hvilke muligheter man har som individ, må man regne med at det er like mange meninger som det er folk. Det er klart at Telia og vi som profesjonelle aktører i kommunikasjonsbransjen var bevisst den potensielle kraften som lå i den agendaen vi ønsket å sette og hadde forberedt oss deretter, sier han.  

- Telia har masse spennende på gang
«Freedom»-konseptet til Telia har bare så vidt begynt å rulle og dette er en av de første filmene i lanseringen av det nye markedsføringskonseptet.

- Det er rimelig åpenbart at vi kommer til å lage ganske mye innhold som tar opp andre temaer enn det som blir adressert her. Konseptet har tre bestanddeler. Hos Telia skal du føle deg trygg, du skal føle deg fri, og du skal kunne være deg selv. Vi vil anbefale alle å følge med i tiden fremover. Telia har masse spennende på gang, sier Fosseidbråten.
 
- I reklamesammenheng er slik omtale av filmen noe man egentlig ønsker å oppnå for å oppnå blest om filmen og kunden?

- Målet med all kommunikasjon vi lager er åpenbart å skape oppmerksomhet og engasjement rundt det som kundene våre ønsker å snakke om. Ikke alle skal nødvendigvis mene så mye om samfunnet vi lever i. Men Telia er en stor samfunnsaktør med stor påvirkningsskraft, som det er naturlig at mener noe om hvordan vi ønsker å kommunisere, Los & Co-sjefen.  

Jobber med Telia:

Anders Aakre og Jan Christian Fosseidbråten i kommunikasjonsbyrået Los & Co har vært med å utvikle det nye reklamekonseptet til Telia. Byrået vant kunden for rundt et år siden, men skaper blest allerede med sin første kampanje for kunden.