Forsvaret lyser i disse dager ut anbudskonkurranse for reklame-, medie- og digitaltjenester. Avtalen har et totalanslag på opp mot 96 millioner kroner og en varighet på to år med mulighet for to års forlengelse. 

Den er delt inn i tre delkontrakter hvor Forsvaret årlig anslår å bruke opp mot to millioner kroner på reklame, 20 millioner på mediebyråtjenester og to millioner på digitale tjenester. De regner med å signere nye kontrakter i juli. 

- Det viktigste oppdraget vi har er å sørge for at vi får de beste kandidatene inn til Forsvarets utdanninger, inn i førstegangstjenesten og vi trenger å rekruttere de klokeste hodene til sivile stillinger. Det å rekruttere i dagens marked, og i en krevende mediehverdag, er en utfordrende oppgave hvor vi ønsker å samarbeide med de beste byråene, sier sjef for Forsvarets mediesenter, Stine Grøndahl, til Kampanje.

- Disiplinene griper stadig mer sammen
Fra før av har Forsvaret eksisterende avtaler for både reklame, medierådgivning og digitale tjenester med henholdsvis Try, Mediacom og Hyper. De to førstnevnte har Forsvaret samarbeidet med siden 2015, mens Hyper har vært med siden 2013. Disse avtalene utløper i sommer. 

- Vi har hatt et godt samarbeid med alle tre byråene, og vi er ute på anbud på grunn av rammene vi må forholde oss til, sier Grøndahl.

- Kunne det vært ønskelig å samle alt hos ett byrå?

- Kommunikasjonsbransjen er i endring, og vi ser at disiplinene griper stadig mer sammen. Dette krever et godt samspill og vi gleder oss veldig til konkurransen. Dette er den muligheten vi har til å dypdykke i bransjen og se på de mulighetene vi sammen kan skape fremover, kommenterer Grøndahl. 

- I første omgang gjennomfører vi en prekvalifiseringsrunde og vi oppfordrer store og små byråer til å vise sin interesse, følger hun opp. 

- Må forsvare Forsvaret
Konsulent i Try og kundeansvarlig for Forsvaret, Lars Mitlid, bekrefter at de ønsker å være med Forsvaret videre. I 2015 kapret Try Forsvaret som kunde, etter at de hadde hatt kontoen hos Ernö i flere år.

- Vi må jo forsvare Forsvaret, sier Mitlid til Kampanje.

Try har med sine datterbyråer, Try Opt og Apt, mulighet til å levere på alle områdene Forsvaret etterspør. Mitlid utelukker ikke at det kan være aktuelt å kjempe om alle delkontraktene.

- Dette anbudet ble lyst ut i går og er jo dermed ganske ferskt. Alt er ikke ferdigtenkt enda, men det vil jo være naturlig for oss å se på det. Vi har ikke satt oss ordentlig inn i hva de etterspør, men vi har jo både et digitalbyrå og et mediebyrå, så det er noe vi kommer til å vurdere.

Les også: Try og Group M starter nytt norsk mediebyrå: - Markedet er i rask endring

 I sin tid med Forsvaret har Try laget en rekke reklamefilmer for Forsvaret. Blant annet vant de Sølvfisk i oktober i fjor for filmen «Ingenting har skjedd». Mitlid håper de har gode sjanser, men han mener de også må være litt ydmyke. 

- Vi føler at vi har hatt et godt samarbeid med Forsvaret, og vi trives godt med dem. Det er mange flinke folk der ute, men vi håper på fornyet tillit.

Mediacom vurder flere områder
Daglig leder i Mediacom, Britt Skjeppestad, bekrefter at de akter å være med i den nye konkurransen. Hun tror de har gode muligheter både på stillingsmarkedet og mediebyråtjenester, men understreker det er en åpen konkurranse og det er opp til Forsvaret å vurdere hvem som kommer med det beste tilbudet.

- Frykter du konkurransen fra Try om de prøver seg på hele kontrakten?

- Det er mange konkurrenter der ute uavhengig om de prøver seg på deler eller hele kontrakten. Nå vet jeg ikke helt hvor mye erfaring Try eller andre har på stillingsmarkedet, og Try/Opt er et relativt nytt fullservice mediebyrå. Vi har også mulighet til å levere på flere områder med vårt egen content-avdeling, men det har vi ikke tatt stilling til helt enda. 

- Vil det si at dere vurderer å levere tilbud på flere av delkontraktene?

- Vi kommer garantert til å være med på mediebyråsiden og stillingsmarkedet. Vi har verken diskutert eller tatt skikkelig stilling til anbudet enda, men det er noe vi vil vurdere.

I deres samarbeid med Forsvaret har Mediacom bistått Forsvaret med medierådgivning på strategi og kommunikasjonsuttak, i tillegg til å ha ansvar for stillingsannonser. Dette håndterer deres datterselskap Mediaplus for Forsvaret i dag.

Er i diskusjon med søsterbyråer 
Digitalbyrået Hyper har ikke avklart om de skal være med på det nye anbudet enda. De har hatt Forsvarets reklamekonto for digitale tjenester i seks år, og har stått for all kommunikasjon i digitale- og fortjente kanaler, ifølge daglig leder Jørgen Schibsted.

- Vi har ikke konkludert hvorvidt vi skal delta i anbudskonkurransen ennå, vi diskuterer dette med våre søsterbyråer, sier Schibsted til Kampanje.

Han peker med det på Allers byråallianse, Ahead Group, som foruten Hyper omfatter OMG, Nova Vista, Uniform og Redink. 

- Er det aktuelt å hekte på søsterbyråene for å ta en større del av kontrakten?

- Ja, vi jobber stadig tettere med flere av våre søsken på prosjekter og innsalg, og vi ser at det resonnerer veldig godt i markedet. Ahead Group er, i min bok, den mest spennende byråkonstellasjonen landet har sett. Noen vil dog kalle meg partisk i vurderingen, svarer Schibsted.