I disse dager slippes tre nye filmer som ledd i en ny antimobbingkampanje. Avsender er Røde Kors og deres telefontjeneste Kors på Halsen, og byrået Try. Det er den prisbelønnede skuespilleren og filmskaperen Iram Haq som har hatt regi på filmene, som er produsert av Apt. Det kreative teamet bak kampanjen er Thea Bjørndal Iversen og Anette Bellika Finnanger fra Try.

I de tre snuttene møter man tre fiktive personer som presenterer seg selv og sitt liv, men på en litt annerledes måte. Inimellom hobbyer og hjemsted, presenterer de tre også det mobberne har fått dem til å tro om seg selv.

- Vi synes at filmene har blitt kjempebra, og vi liker det enkle formatet. Vi vil ikke gjøre ting komplisert, det skal appellere til barn i hele landet, og det synes jeg de har klart å få til med tre filmer som designmessig ser like ut, men hvor innholdet viser ganske stor bredde, sier daglig leder i Kors på Halsen, Nelli Kongshaug, til Kampanje.

Kors på Halsen er en telefontjeneste som tilbyr samtaler for alle opp til 18 år, og er en underavdeling hos Røde Kors. Dit kan barn ringe, maile eller chatte med voksne om det som opptar dem. 

- Vi snakker med barn som selvskader og har selvmordstanker
Kampanjen har gått i én uke og tallene så langt viser at den har engasjert folk. Videoene, som går på Facebook, Instagram og Snapchat, har blitt delt over 3000 ganger, fått 6700 reaksjoner og har blitt vist over 400.000 ganger. 

- Målet for kampanjen er at unge som vet om og ser nettmobing vet hva de kan gjøre, eller forstå at de må gjøre noe, sier Kongshaug.

Sammen med et panel med ungdom kom de frem til at det var nettmobbing det skulle settes søkelys på denne gangen.

- Vi ser at det er veldig lite endring i mobbetall på nettet. Det holder seg ganske stabilt, så vi ønsker å sette fokus på tematikken nettopp fordi vi synes det er viktig at man jobber med det. Vi vet hvilke konsekvenser nettmobbing får for de som blir utsatt for det, forteller Kongshaug.

- Hvilke konsekvenser er det snakk om?

- Vi snakker med barn som føler seg ensomme, som selvskader og har selvmordstanker. Årsaken er veldig ofte mobbing og utestengelse, svarer hun.

Her kan du se én av filmene:

Opplever selv nettmobbing på egne kampanjer
For to år siden kjørte Kors på Halsen en lignende kampanje i sosiale medier. Den traff godt i målgruppen deres; gutter og jenter i alderen 13-17 år. Men de fikk også uønsket oppmerksomhet.

Det har nemlig forekommet negative personkarakteristikker og kommentarer omkring filmene i sosiale medier. Kongshaug opplyser at det har vært stygge kommentarer rettet direkte mot personene i filmene, og negative tilbakemeldinger rundt tematikken.

Selv i den nye kampanjen som kun har vært ute en ukes tid, har Kors på Halsen måttet moderere flere kommentarer. Kongshaug understreker likevel at de stort sett opplever å få positive tilbakemeldinger.

- Vi har vært veldig aktive med å moderere og passe på hva vi selv ønsker å ha ute. Det handler også om vår rolle, vi er en del av Røde Kors og en hjelpelinje for barn, og da bør vi handle når vi opplever uønsket oppmerksomhet. Vi ønsker ikke å gå i dialog med enkeltpersoner når slike ting skjer, vi vurderer om vi skal fjerne det, eller legger inn en uttalelse på generelt grunnlag med tanke på disse kommetarene. Det har ikke vært veldig mye, men noe.

- Hva tenker du om det paradokset at slike informasjonsfilmer om mobbing kan føre til mer drittslenging?

- Det viser hvor viktig det er å ha en sånn type kampanje. Det er en bekreftelse på at dette er viktig og riktig, avslutter hun.