Reklamefilmprodusent og bransjenestor Birger Otto Libell har gått bort. Han ble 73 år. Libell var gründer av filmproduksjonsselskapet Small Film, som han startet i 1997. Før det jobbet han i Reel Image som gründer og regissør og i Bates som leder for film og tv.

Hans kollega Elisabeth Enstad, som er daglig leder i Small film forteller at Libell vil bli dypt savnet.

- Birger var opptatt av å gjøre alle gode og han var en mentor for svært mange i reklamefilmmiljøet.  Han var raus og delte med glede sin kunnskap. Birger var opptatt av å formidle gode historier på 30 sekunder og det gjorde han til gangs. Han regisserte hundrevis av reklamefilmer og var alltid like opptatt av at filmene skulle gjøre nytte for annonsørene. Han var nysgjerrig og nytenkende, allerede i 1997 startet vi opp Small Film basert på hans tanker og -strategi om å lage lavbudsjett reklamefilmer til god kvalitet. Birger beholdt humøret, elegansen og troen på det gode helt til det siste. Han vil bli dypt savnet i Small Film-familien, sier hun til Kampanje.

Saken forsetter etter bildet.

Feiret bursdag:

Her feiret Small Film-gjengen 10 års jubileum. Fra venstre Mikkel Ohrvik, Elisabeth Enstad, Birger Otto Libell, Ragnhild Bruusgaard, Michael Pfleghar og Rut Solli. Foto: Small film

- Utstrålte styrke
Det er en sorgtung Erik Heisholt i Heisholt Inc som har mottatt nyheten om Libells bortgang.

- Det hender dessverre at bransjekolleger går bort, og det er alltid med et vemod man hører om slikt. Men da nyheten om at Birger hadde sovnet inn nådde meg i går, var følelsen langt sterkere enn vemod. At en mann jeg har truffet så sjeldent de siste årene, kan vekke så sterke følelser, er et bevis på den menneskelige kraften og den gode styrken Birger utstrålte, sier han til Kampanje.

I sin tidlige karriere husker Heisholt at Birger Otto Libell hjalp han inn i bransjen.

- Du kunne være utsatt for hans gode vesen i noen minutter eller timer i faglige eller tilfeldige møter for mer enn 15 år siden, og disse minuttene eller timenes varme og godhet ble da lagret inne i deg for resten av ditt eget liv. Birger var god med meg da jeg var ung, god hjelpsom, nysgjerrig og motiverende. Jeg tar med meg disse følelsene videre. Takk for den du var, og den du fortsatt er. For du lever videre i kraft av hvordan din fantastiske utstråling har tatt bolig i så mange mennesker, sier Heisholt.

- Viktig person for bransjen
Libells med-gründer av Reel Image Film & TV production, Steinar Jøraandstad, sier til Kampanje at Birger Otto Libell var en mann som blant annet turte å stille de eksistensielle spørsmålene.

- Vi hadde begge et ønske om at Reel Image skulle komme mange til gode, og hadde et ønske om å få til en yrende oase i Oscars gate 30. Her skulle filmarbeidere føle seg ivaretatt, og kunnskap deles raust. Jeg kan godt huske vi pakket oss ut av Bates Films lokaler i Munkedamsveien, hvor jeg var hans producer ett år. Med velsignelse fra Bates og noen oppdrag under armen, flyttet vi inn i egne lokaler. det var som om vi flyttet hjemmefra for første gang. Vi var barnslig elektriske, forteller han.

I løpet av kort tid var det mange i stallen;  seg regissører, partnere og producere, og ikke minst omreisende filmarbeidere.

- Jeg er fristet til å si at Birger var en særs viktig person for «reklamebransjen» i sin tid. En mann definitivt uten skylapper og fokus på egen vinning. Når Birger fikk på seg stråhatten, hadde trimmet skjegget, fått håret i en hestehale og Cannes-uka var et faktum, da nøt Birger livet, sier Jøraandstad.

Han avslutter med en hyllest til en god venn.

- Du går gjennom livet og møter mennesker i ulike innpakninger, men så er man så heldig å bli kjent med Birger, han litt rare eksentriske fyren du aldri ble helt klok på, men som du skjønner vil deg det aller beste. Jeg var så heldig å få være grunder, partner og sjef for denne fargerike kreative personen. Jeg tenker med undring på at Birger og jeg faktisk aldri har hatt en uoverensstemmelse. Vi var egentlig bare veldig gode venner som respekterte hverandre for de mennesker vi var. Jeg savner Birger, men vet han er der, sier han.

 

Til venstre er Birger Otto Libell kledd opp i gjenbruksklær fra Fretex i anledning en fotoreportasje for Aftenposten i 1998. Bilde til høyre: Her er Birger Otto Libell med pipe og med sin faste filmfotograf Niels Petter Lotherington på filmparken på Jar. Begge foto: Small film

- Bransjestorhet
Produksjonsmiljø-kollega Gry M. Sætre fra Tangrystan sier til Kampanje at Birger Otto Libell vil bli dypt savnet.

- Birger var et raust, vis og varm person. Alltid veldig tilstede, alltid vennlig med et glimt i øyet, en av de første bransjestorheter jeg husker å ha møtt den gang jeg entret bransjen. Birger vil bli dypt savnet i bransjen og jeg sender mine varme tanker til familien, sier Sætre.

Birger Otto Libell (1946 – 2019) døde 18.03 2019.