Nekrolog for Birger Otto Libell født 15.03.1946 død 18.03.2019

I Birgers ånd så skriver jeg denne nekrologen først og fremst som venn og ikke som bransjekollega. Birger var nemlig det for de fleste. Først og fremst venn og varmt menneske.

Birger ble unnfanget og født i optimismens tegn rett i etterkant av at de tyske styrkene hadde trukket seg ut av landet og det store landssvikoppgjøret stod for dør. En optimisme som gikk langt inn på cellenivå hos Birger og som levde i ham helt inn til sin død. En av våre siste gode samtaler var på 73 årsdagen den 15. mars og da pratet vi livlig om når og hvor vårt neste Danske sildemåltid skulle inntas...

Jeg har hatt gleden av å være Birgers venn, reisekamerat og læregutt gjennom mange år. Jeg satt bak rattet mens Birger satt i sidesetet og testet ut en lokal ost, vin eller begge deler. Det var alltid en god samtale med Birger. Enten denne besto av stillhet eller av en foss av ord og fargerike bilder.

Birger var svært glad i mennesker, Birger var alternativ, Birger var en livs- og livsstilsfilosof, Birger var åpen for alt og alle og prøvde ut det meste gjennom sitt levende og fargerike liv. Han var opptatt av Buddhisme og var med på å få den store Dalai Lama til lille Norge. Han var opptatt av meditasjon og dannet en egen og sagnomsust meditasjonsgruppe ved sitt hjem ute på Flaskebekk på Nesodden. Han var opptatt av musikk og kultur og døgna seg gjennom et raveparty i Oslos underverden, bare for et snaut år siden. Denne åpenheten og nysgjerrighet var i stor grad med på å forme Birger som kreatør, regissør og var med på å gi oss en svært så engasjert og dedikert bransjemann.

«Åpenheten og nysgjerrighet var i stor grad med på å forme Birger som kreatør, regissør og var med på å gi oss en svært så engasjert og dedikert bransjemann.»

På våre mange turer spurte jeg av og til om Birgers fortid, yrke og yrkesvalg og det er i utgangspunktet fra disse samtalene jeg nå skriver ned Birgers bransjebevegelser og meritter og dere får ha meg unnskyldt om noen er glemt eller noe er sitert feil...

 I 1965 sa Birger: «Jeg har faktisk jobbet i reklamebransjen siden det året du ble født Geir. Jeg begynte som konsulent i Dillingøen Reklamebyrå i 65 og husker at en av de første kundene var et lite og rart bilmerke fra Tyskland som het BMW...».

Videre gikk reisen til Bates Reklamebyrå, men trolig hadde Birger en pit stop hos Schjærven eller et av de andre kreative byråene på den tia, men Bates ble i hvert fall et viktig kreativt og lekent hjem for Birger og her ble blant annet det legendariske «Ute til Lunsj stuntet» med Lars Kilevold og Torstein Bieler unnfanget. Bransjen har vel sjelden sett noe mer virkningsfullt, banebrytende og rampete.

Etter hvert ble Birger leder for Bates Film som igjen dannet opptakten til produksjonsselskapet Reel Image, som Birger stiftet i 1990 sammen med Lars Glans og Steinar Jøraanstad. Reel Image ble etter hvert til Small Film som har vært Birgers siste tilholdssted og kreative lekeplass, ja nesten fram til i dag. Small Film lever i dag et godt liv under Elisabeth Enstads ledelse og under Birgers fargerike og varme ettermæle.

Øistein Borge (tidligere kreativ leder av Leo Burnett Oslo) skrev som minneord på Facebook at «verden trenger flere som Birger, ikke færre...». Jeg velger å avslutte denne nekrologen med disse så sanne og kloke ord og håper på det sterkeste at reklamebransjen igjen får gleden av nye, varme og sterkt engasjerte personligheter som Birger. For det er dypest sett det som skaper den lille men viktige forskjellen mellom reklamebransjen og alle andre bransjer...

Arrivederchi og Vaya Con Dios gode Birger.

Du var og vil alltid være min store venn og mentor.

Din venn Geir
Oslo/Skyskraper
19.03.2019