Foran hundrevis av bransjekolleger, storannonsører og byråfolk sikret Vipps seg den aller gjeveste premien, Grand Prix, da landets mest effektive reklamejobber ble kåret i Oslo sent torsdag kveld. 

Vipps ble belønnet med Grand Prix under reklamekonkurransen ANFO Effekt for å ha etablert seg som en av landets sterkeste merkevarer på rekordtid.

- Imponerende innsiktsarbeid, stor kreativitet i strategiarbeidet, og et svært tydelig og langsiktig kundeløfte om å gjøre betaling befriende enkelt, heter det i jurybegrunnelsen (se alle begrunnelsene for alle gullvinnerne nederst i saken).

Les også: Vipps-sjef: - Vi kunne hatt svarte tall i 2019

- Kanskje det aller viktigste for oss
Markedsdirektør Hanne Norstrøm-Ness i Vipps, hennes kolleger og byråpartnere ble overrumplet da ANFO-sjef Jan Morten Drange utropte Vipps til vinneren av Grand Prix. For Vipps-gjengen hadde knapt rukket å sette seg etter å ha vært oppe på scenen for å motta gull i kategorien Vekst. Med seg på laget har Vipps byråene Vizeum og Pol, som jublet sammen med kunden på scenen i Wallmans salonger ved Akerselva.

- Vi er kjempeglade. Det er en helt fantastisk utmerkelse for oss i Vipps fordi vi er opptatt av innsiktsbaserte løsninger, vi er opptatt av å lage løsninger som folk liker. Så når vi får flere priser for effekt, så er det kanskje det aller viktigste for oss, sier Norstrøm-Ness til Kampanje.

- Bygger løsninger som gir effekt
Vipps har vunnet en rekke reklamepriser, men det er første gangen selskapet vinner Grand Prix i ANFO Effekt.

- At en tre år gammel merkevare vinner Grand Prix er jo fabelaktig, sier hun.

- Hva har dere gjort?

- I Vipps jobber vi hele tiden med å bygge løsninger som gir effekt. Vi jobber metodisk med produktutvikling og budskapsutforming. Alt innsikt vi mottar fra markedet bruker vi til å endre måten vi kommuniserer på. Det har vi gjort spesielt metodisk det siste året, sier markedsdirektøren i Vipps. 

Hvor mye penger Vipps bruker på reklame ville ikke Norstrøm-Ness under jubelbruset i kveld.

- Nei, det vi forteller vi ikke, men vi er en medium stor norsk reklamekjøper, smiler hun.

Se Vipps-gjengen motta prisen her:

Juryleder i årets ANFO Effekt, markedsdirektør Ronny Kjeserud i Telia, ga den feststemte forsamlingen følgende påminnelse før prisdrysset for alvor startet i kveld.

- Klarer vi ikke å skape effekt av reklamen, så får vi ikke mer penger fra styrene i bedriftene.

Juryen vurderte 170 bidrag i årets konkurranse. 36 fikk diplom og metall. Gull ble tildelt Vipps, Q-meieriene, McDonald’s, DNB og Orkla/Klar. 

Her er hovedvinnerne:

Kategori Pris Annonsør Bidrag Med
Smart singel Gull

Q-meieriene 

Samfunnsansvar som selger GK, OMD, Fenomen Film
Smart multi Gull McDonald’s  Er Big Mac med bacon fremdeles en Big Mac? OMD, Nord DDB
B2B Gull DNB  DNB Ringvirkninger Pol, Apt, Vizeum, BRF Oslo
Ny Gull Orkla/Klar Den Nye Normalen McCann, OMD, Resonate, Google, Facebook
Vekst Gull Vipps Vipps, så begeistret vi hele Norge Vizeum, Pol
  Grand Prix  Vipps Vipps, så begeistret vi hele Norge Vizeum, Pol


Her er juryens begrunnelser:

Smart Singel: Gull. Q-meieriene: Samfunnsansvar som selger (Det store datoeksperimentet)

«Årets gullvinner er en aktør som juryen likte bedre og bedre jo mer vi lærte den å kjenne. Jo mer caset ble diskutert, jo sikrere ble alle på at årets gullkandidat er «gullet verdig» om man kan si det slik... og det kan man jo! Årets gullvinner i Smart singel har som en liten utfordrer maktet å sette en helt ny standard for en hel bransje der andre aktører sitter på makten. Ved å være tro mot merkevaren, vise mot og utfordre, kombinert med å lytte til forbrukerne og trender i tiden, evner denne kampanjen å drive opplysning på en underholdende måte. – En bonus er at kampanjen er bra for lommeboken til forbrukerne, bra for miljøet og ikke minst vinneren! Basert på en helt spesifikk innsikt om at melkedrikkerne har dato-skrekk, traff eksperimentet tydeligvis en nerve i befolkningen. Ja, de treffer så godt på et kundebehov at "best før, men ikke dårlig etter" ble den nye standard-merkingen for melk. Kort og godt beskriver caset et svært godt markedsarbeid med sterke og veldokumenterte resultater i et konkurranseutsatt marked.»

Smart Multi: Gull. McDonald’s: Er Big Mac med bacon fremdeles en Big Mac?

 «Årets gullvinner i Smart multi viser imponerende resultater. Først og fremt er det et svært gjennomarbeidet og godt skrevet case. Forbrukerbehov danner grunnlaget for hele kampanjen. Høye målsetninger med super gjennomføring i henhold til strategi. Meget gode kommunikasjonsløsninger med en tydelig rød tråd og lik kvalitet gjennom mange kanaler. Kort og godt et særdeles veldokumentert case med troverdige resultater. Juryen er overveldet! Vi gratulerer McDonalds med gull!»


B2B. Gull. DNB: DNB Ringvirkninger

«Med god innsikt om kundegruppen viser DNB svært høy faglig kompetanse gjennom utviklingen av en felles bransjeuavhengig kommunikasjonsarena. Samspillet mellom et bredt spekter av tradisjonelle- og digitale flater samt ulike instanser fanger selve essensen av ringvirkninger. Det er summen av hver enkelt bedrift som skaper fellesskapet, og dette utspiller seg i en tjeneste som aktualiserer det bærekraftige samfunnet fra et nytt perspektiv. Dette er en kampanje som bryter med tradisjonelle former for å skape engasjement, og er nyskapende med en langsiktig tankegang. Juryen lar seg imponere av kvaliteten i gjennomføringen av kampanjen – fra A til Å. Målsetninger og KPIer har vært tydelig definert, og over tid har dette gitt gode resultater. DNB har styrket bredden i tjenestetilbudet gjennom fokuset på oppstartsbank-segmentet, og sikret varig positiv endring i omdømme.  Gratulerer!»

Ny. Gull. Orkla/Klar: Den Nye Normalen

«Årets gullvinner tar samfunnsansvar og har et klart mål om å bidra til en grønnere hverdag med et nytt, bærekraftig alternativ innen en svært etablert lavinteressekategori. Forbrukerbarrierene er høye til tross for stor interesse for miljøvennlige produkter, og internasjonale aktører har ikke lykkes med tilsvarende i det norske markedet. Lanseringen er basert på grundig forbrukerinnsikt som er tatt ut i alle ledd, fra konsept- og produktutvikling til skreddersydde uttak, og bærekraft, transparens, dialog og co-creation med forbrukerne er gjennomgående i alle faser. Kommunikasjonen er utradisjonell og har sammen med kanalvalg skapt et imponerende engasjement blant forbrukerne. Juryen er imponert over den helhetlige gjennomføringen av lanseringen, og vil spesielt trekke frem den aktive involveringen av forbrukerne i hele utviklingen.»

Vekst. Gull Vipps: Vipps, så begeistret vi hele Norge! 

«Når store suksesser er etablert, er det lett å tenke i etterkant at jobben var rett frem og enkel. Årets gullvinner har imponert juryen med sine hårete mål, modige forretningskritiske valg, solide produktutvikling og sitt raskt tempo. På tre år har vinneren etablert seg som en av Norges sterkeste merkevarer. Ikke bare har de inntatt mobilen din og endret nordmenns betalingsvaner, de har også inntatt det norske språk med et splitter nytt verb. Over 3 millioner nordmenn har tatt appen i bruk, og tjenesten har etterhvert inntatt bedriftsmarkedet, regningsbetaling og netthandel. Imponerende innsiktsarbeid, stor kreativitet i strategiarbeidet, og et svært tydelig og langsiktig kundeløfte om å gjøre betaling befriende enkelt. Juryen gratulerer Vipps med ekstraordinært gode vekstresultater gjennom 3 år, det langsiktige fokuset kombinert med kreativitet, stort mot og piggskoene på! Vi gratulerer!» 

Grand Prix. Vipps: Vipps, så begeistret vi hele Norge! 

«Sverige har Ikea, Abba, Volvo og mye mer. Danskene har Gammel Dansk og Lego. Vi har Brann, Kygo og Torgalmenningen. Men vi har mye, mye mer. Vi har også en aktør som ikke har vært veldig lenge i markedet. Og til tross for dette kjenner alle i Norge til denne aktøren. Og selv med sin korte historie har aktøren vunnet det meste av priser. Men ikke denne, enda! Denne aktøren er opptatt av det enkle og har på kort tid blitt selve eksponenten på forenkling. Med Vipps har det blitt moro å betale. Da vippser vi over en Grand Prix. Til Vipps. Gratulerer!»

Årets birøkter

«Fra våre statutter: Hedersprisen kan tildeles en person eller virksomhet som har vært en ekstraordinær bidragsyter til bransjens faglige utvikling generelt, og til ANFO Effekt spesielt. Med boka Effekt: 10 grunnleggende regler for å lage reklame som virker har de satt, helt etter ANFOs ønske, effekt på kartet. Årets hederspris, årets birøkter går i år til to personer, Espen Haugen og Anders Erikson fra Kitchen!»