Det digitale markedsføringsbyrået Synlighet, med sine avdelinger i Bergen, Oslo og Trondheim, kan se tilbake på et sterkt 2018. I sitt femtende år oppnådde selskapet en topplinjevekst på hele 42 prosent, opp 38,5 millioner kroner, til 130 millioner kroner.

- Det var en litt annen utvikling enn den vi hadde lagt til grunn. Vi trodde kanskje at vi skulle passere 100 millioner kroner i omsetning, sier daglig leder, gründer og partner i Synlighet, Arnulf Røkke, til Kampanje.

- Hva skyldes den sterke veksten?

- Det ene er at det jobbes veldig godt i selskapet, og at vi har fått inn litt større kunder enn de vi har hatt før. Også ser vi at spendingen til alle kundene våre har blitt større gjennom fjoråret, sier Røkke. 

- På solsiden
Synlighet-sjefen vil ikke gå ut med hvem som er selskapets største kunder, utover å si at den aller største ble borte i 2017. Han mener det gjør prestasjonen enda sterkere for selskapet som jobber i det performance-drevne markedet for digital annonsering på Google og Facebook. 

- Ja, Chess var det selskapet som investerte mest på kundesiden og som nå er borte. 

- Hvis du skal sette en tittel på fjoråret, hva blir det?

- Vi er i hvert fal veldig fornøyd med fjoråret og kanskje kan vi bruke det som en bekreftelse på at vi sitter på den riktige siden. En leser jo mye om utviklingen innenfor fysiske butikker og butikkdøden, men vi virker å være på solsiden og på den andre siden av den utviklingen.

Synlighet ble etablert som selskap tidlig på 2000-tallet og var et av de første miljøene eller byråene som gikk live med Norges aller første Google AdWords-annonse.

- Det har skjedd mye de siste årene etter at vi i 2003 måtte fortelle kundene hva en søkemotor var, minnes han. 

Konkurrerer med de store
Byrået konkurrerer dermed med performance-miljøene til de store nettverkene samlet i Dentsu, Omnicom, WPP og Publicis og Røkke sier det er krevende å komme med i de store pitsjene der det gjøres opp om kundene med de aller største budsjettene på det norske markedet.

- Helhetskundene, som også går på tv og utendørs i tillegg til det digitale, er nok en sektor vi ikke er helt inne på. Har vi nok en avsondring av markedet som det ikke er så lett å komme inn på. Men etter 15 år på markedet som et rendyrket performance-byrå har vi også en annen inngang til disse kundene, sier Røkke.

Han sier det har vært noen henvendelser opp gjennom årene fra de store aktørene uten at det så langt har fristet nok.

- Vi drikker gjerne kaffe, men vi gjør ikke noe mer. Vi som er aktive på eiersiden i selskapet har fortsatt beholdt gründerånden og det er artig å se at babyen er blitt ungdom. Jeg tror også det er bra for kunden at vi i rådgiverjobben står utenfor og er uavhengige av nettverk, byrå og plattformer. Vi får jo med oss diskusjonen om transparens, sier han.

Selskapet er fortsatt eid av de ansatte der de tre største aksjonærene er Thorbjørn HansenBente Iren Skarveland og Arnulf Røkke selv.

Kjøper søkeordsannonsering selv
Synlighet betjener mer enn 300 kunder og har tradisjonelt fokusert på søkemotormarkedsføring.  I dag teller byrået 50 ansatte i Norge og hovedkontor i Bergen med avdelinger i Oslo og Trondheim.  Selskapet har også etablert seg i Malmö og lukter på det nordiske markedet.

- Hvor mye bruker du selv på å være synlig hos søkemotoren til Google?

- Ha, ha, det kan du nok ikke skrive for da skuffer vi nok alle, men vi har en klar inbound-strategi som handler om å være godt synlig i alle kanaler med fortjent innhold men også noe kjøp av oppmerksomhet. Det er totaliteten som teller, sier han.

Byråinntekten vokste med 25 prosent til 47,4 millioner kroner og Røkke sier overskuddet kommer til å ligge i størrelsesorden tre millioner kroner.