VG og reklamebyrået deres SMFB drømte opp en norsk Brexit-variant da de lanserte sitt nye slagord «Hvis det skjer, er vi først» i fjor høst. I VGs reklamefilm er det Bergen som løsriver seg fra resten av Norge, og det ganske så bokstavelig talt.

I morgendagens Gullfisken-sending får publikum servert fortsettelsen på fortellingen som en av flere nye reklamefilm-parodier. Der får vi se at nyheten om Berxit blir usedvanlig godt mottatt i resten av landet. Den byr også på en litt lei utvikling for ny-uavhengige Bergen.

VG-sjef: - Jeg lo godt
Bergenser Gard Steiro, som i tillegg er sjefredaktør i VG, får seg til å le av parodien. 

- Den er helt nydelig, den er helt nydelig, jeg lo godt, hevder han.

- Min teori var at det kanskje kom til å bli litt vanskelig for å deg å se denne?

- Som bergenser? Alle bergensere er utstyrt med en selvironi som er få andre landsdeler forunt, og er det én ting bergensere elsker, så er det er all type oppmerksomhet. Dette tror jeg bare styrker bergensernes selvbilde og følelse av utenforskap, forklarer han.

Se filmen her:

- En artig vri på konseptet
Også Brand Manager i VG, Anja Palmer Skagestad, synes reklamefilmen er morsom.

- Jeg må innrømme at jeg lo. Det er en artig vri på konseptet, sier hun til Kampanje.

- Har Gullfisken laget reklamefilmen dere ikke turte å lage?

- Nei, det vil jeg ikke si. Da vi hadde workshop, snakket vi om at vi kunne se det fra en norgesvinkel, og vi hadde noe lignende på blokka, men så kom det så veldig mye annet morsomt opp. På et tidspunkt måtte vi bare stoppe idémyldringen.

Hun kan avsløre at det kommer flere uttak i konseptet «Hvis det skjer, er vi først», men at Berxit-fortellingen er avsluttet for deres del.

Skal kåre årets reklamevinner
I morgendagens Gullfisken-show skal 13 filmer kjempe om tv-seernes gunst. Programmet blir sendt 21.30 på TV 2.

Normalt er det 12 filmer - én for hver måned som kjemper om prisen, men i år er altså nåløyet litt trangere, siden 13 filmer er med i finalen. Juryen valgte ut én ekstra film blant godt filmer juryen hadde likt ekstra godt - men som ikke nådde helt opp den måneden den gikk.

- Det blir ofte lange, gode diskusjoner på jurymøtene, og det er ikke alltid at vi er enige. Ut fra den nye shortlisten hadde vi en jurydiskusjon der vi kåret Coop, uttalte juryleder Haakon Dahl til Kampanje i januar.

Les mer: Disse 13 filmene kan vinne Gullfisken - se alle kandidatene her