Kripos har startet en offensiv kampanjeperiode der man i løpet av de neste månedene skal besøke ungdomsskoleelever og deres foreldre over hele landet. Med seg i kofferten har de undervisningsopplegget «Delbart?» som er utviklet av Kripos har Ernö i samarbeid med WergelandApenes og Kripos.

- Vi så gjennom statistikk og undersøkelser at ungdom deler nakenbilder, samtidig som de ikke har nok kunnskap om lovverk og konsekvenser. De gjør seg selv til lovbrytere uten å vite at det de gjør er ulovlig, og den ulovlige bildedelingen får store konsekvenser for den som er avbildet. Denne utviklingen ønsker vi å forebygge og «Delbart?» er en viktig del av dette arbeidet, forteller politioverbetjent Hanne Andreassen ved seksjon for bekjempelse av internettrelaterte overgrep, som er en del av Kripos' nye nasjonale cyberkrimsenter.

Teamet hos reklamebyrået Ernö forteller at det var viktig å finne en løsning som ga temaet den oppmerksomheten og engasjementet de mener det fortjener.

- Ungdommer stiller stadig høyere krav for å gi deg oppmerksomheten sin. Derfor valgte vi å foreslå et opplegg der elevene får se en historie hentet fra virkeligheten, og engasjere seg i tematikken via noe de mer enn gjerne vier oppmerksomhet til: Sin egen mobil, sier teamet Silje Bruvik og Eirik Burhol. Vegard Urke har vært rådgiver. 

I opplegget møter elevene Kaisa – en 15 år gammel jente som opplever sitt verste mareritt. Historien er basert på ekte hendelser, og tydeliggjør hvor raskt spredning skjer. Filmen, som er produsert av Ferdi Film.

I tillegg til materiellet som brukes i klasserommet, er det laget flere kortere filmer og plakater som skal trigge interesse for arrangementet på forhånd gjennom sosiale medier og på skolens egne flater.

I løpet av de første dagene etter lanseringen har «Delbart?» nådd ut til flere hundre tusen unge og voksne gjennom sosiale medier og nærmere 80.000 har allerede besøkt nettsiden www.politiet.no/delbart. 

Se filmen her: