For første gang i Gullfiskens historie har juryen valgt å dele ut 13 sølvfisker til norske reklamefilmer som gikk på tv-skjermen i løpet av 2018. Den siste og 13. sølvfisken var det Coop Extra som kapret med sin reklamefilm «Gal etter grill», som er laget av Pol med Aksel Hennie på regi.

Dette skriver juryen i sin begrunnelse:

«Dette er enkelt og folkelig, gjort så gjennomført og treffende at det beveger en hel nasjon av grillelskere. Filmen klarer å gjenskape mestringsfølelsen mange føler når sommeren kommer og panservogner av noen griller blir rullet ut i norske hager. Pølser sjongleres, burgere flippes og flammer styres - og man føler seg rett og slett helt konge! En fortjent ekstra fisk til Coop og grillkongen!»

Juryleder og byråleder i Kitchen, Haakon Dahl, forklarer den ekstra sølvfisken med at det enkelte måneder er et veldig høyt nivår på reklamefilmene, mens andre måneder kan det være noe svakere. Dette ønsker de å jevne ut.

- Så kan det være en film som går i en begrenset periode, men som går sammen med en film som er marginalt bedre. Vi som jury ba derfor om å få med en ekstra film i år for å kunne jevne ut dette, slik at vi er sikre på å få med de absolutt beste filmene til Gullfisken, forteller Dahl til Kampanje.

Gullfisken arrangeres 2. februar, og i tillegg til Coop er altså 12 andre filmer klare for kåringen om Norges beste reklame film i 2018. Se de øvrige tolv vinnerne nederst i saken.

- Håper fremtidige juryer får glede av dette 
Dahl forteller at de har notert hvilke filmer som nesten gikk til topps i de forskjellige månedene i løpet av 2018. Det ble til slutt en shortlist til den 13. sølvfisken.

- Det blir ofte lange, gode diskusjoner på jurymøtene, og det er ikke alltid at vi er enig. Ut fra den nye shortlisten hadde vi en jurydiskusjon der vi kåret Coop, sier Dahl.

- Var det 12 filmer på den shortlisten?

- Nei, det var det ikke, noen av filmene som nesten vant en måned vant av og til neste måned. Det var vel 4-5 filmer vi hadde i shortlist.

- Blir dette normen for Gullfisken fremover?

- Jeg satt i juryen også for 12 år siden. Da irriterte det meg at det var en film vi ikke hadde fått med fordi den bare gikk en måned og ble slått på målstreken av en annen, men kunne utmerket godt vunnet hele Gullfisken. I år slipper vi den usikkerheten, og det håper jeg fremtidige juryer også får glede av, og så får vi se om Coop vinner nå.

Fant ikke plass til «nordmenns best likte reklamefilm» 
I starten av januar presenterte Kampanje i samarbeid med Mediacom en reklamebørs over hvilke reklamefilmer nordmenn likte best i 2018. I undersøkelsen ble det lagt fokus på reklameoppmerksomhet og hvor godt filmene ble likt sammenliknet med andre filmer.

Det var trangt i toppen, men det var filmen «Pappa, pappa», som Dinamo laget for Norges Blindeforbund som stakk av med førsteplassen som nordmenns best likte reklamefilm. Filmen fikk en skåre på 70 prosent, mens Rema 1000s mye omtalte smarhusreklame fulgte hakk i hæl med 68,8 prosent.

- Hva tenker du om at Dinamos film for Blindeforbundet, som gikk til topps i Mediacoms reklamebørs for nordmenns best likte film i 2018, ikke er med i Gullfisken?

- Den var i diskusjonen i den perioden den var oppe, men den gikk altså ikke helt til topps. Det er en fin og hjertevarm film for en god sak, men i de periodene den var på var det mange sterke utfordrere som juryen vurderte som hakket bedre. I desember vant for eksempel Finn som også er en meget god reklamefilm  

Han ønsker ikke å kommentere om «Pappa, pappa» var en av filmene som kom med på shortlisten til den 13. sølvfisken.

- Dette er en jury som består av annonsører, reklamebyråfolk og en filmekspert, så man skal huske på at dette ikke er en eksakt vitenskap. Vi prøver å plukke ut de filmene som vi mener faglig løfter bransjen, og som har stor impact hos folk flest. Det vil alltid være noen som mener at den filmen eller den filmen burde vært med, men vi som jury føler at vi har plukket ut de 13 beste filmene i løpet av dette året, legger Dahl til.

Her er er de øvrige vinnerne:

Try og Canal Digital vant Sølvfisken i november.

Les mer: Får Sølvfisk for Netflix-parodi: - Et friskt og annerledes pust

Try og Forsvaret gikk til topps i oktober

Les mer: Forsvaret får sølvfisk for «fantastiske ingenting»

SMFB og Freia vant Sølvfisken i september.

Les mer: Kvikk Lunsj dro inn sølvfisk

Rema 1000 og Try vant i august

Les mer: - Befriende morsomt og lite selvhøytidelig

Try og Norwegian dro i Sølvfisken i juli

Les mer: Norwegian flyr inn til sølvfisk

Morgenstern og Finn vant Sølvfisken i juni.

Les mer: - Moro å melde seg på i konkurransen

Try og DNB sikret seg Sølvfisken i mai

Les mer: Klonene kapret Sølvfisken

Try og Talkmore hanket inn Sølvfisken i april

Les mer: Sølvfisk til Talkmore

Anorak og Rikstoto slo alle i mars

Les mer: - Så overdrevet og velprodusert at det blir både sjarmerende og humoristisk

Pol og Kims fikk Sølvfisken i februar

Les mer: Sølvfisk til Kims' Trump-flørt

Try og Finn tok årets første sølvfisk.

Les mer: Finn og Try får årets første Sølvfisk for tre år gammel film