Det statlige foretaket Norsk Helsenett SF som i høst lyste ut rammeavtale for kommunikasjonstjenester på vegne av helseforvaltningen, har landet avtaler med hele 15 byråer.

Verdien på avtalene skal ligge på mellom 64 og 105 millioner kroner, og Norsk Helsenett kjøper inn alt fra reklame, kommunikasjonstjenester, grafisk design, filmproduksjon og animasjon. 

Rammeavtalen er stykket opp i fem delkontrakter, hvor alle har en varighet på to år med mulighet for to års forlengelse, med ett år av gangen.

Les også: Helseetatene åpner lommeboka - frister med over 70 millioner

- Jeg var ekstremt fornøyd med løsningene vi presenterte i anbudet. Jeg føler at dette er veldig fortjent, sier Håkon Fretheim, som er byråleder i reklamebyrået Per Høj.

Det Oslo-baserte reklamebyrået ble rangert som nummer én i pitsjen om reklame og kampanjer, som er den største delkontrakten i avtalen med en anslått verdi opp mot 40 millioner kroner. I tillegg er også Dinamo, T/A Pol, Hyper og HK reklamebyrå inkludert i delkontrakten. 

- Et viktig oppdrag
Byrålederen forteller at det er en viktig seier for selskapet som i 2017 hadde rundt 36 millioner i omsetning, og knappe 70.000 kroner i resultat. 

- Det er en fantastisk annerkjennelse for det arbeidet vi gjør, og det er en utrolig spennende kunde å ha – både med tanke på de kreative mulighetene, og det faktum at det er et veldig meningsfullt arbeid. Vi er veldig glade for å lande denne avtalen, forteller Fretheim til Kampanje. 

- Det kan bli en veldig stor avtale med en anslått verdi på opp mot 40 millioner kroner - blir det et viktig oppdrag for Per Høj?

- Ja, det er et viktig oppdrag, men det er vanskelig å anslå hvor stor avtalen blir for hvert enkelt byrå, men å være rangert som nummer én vil jo være en fordel. Dette er definitivt en viktig kunde, svarer Fretheim.

Les også: Ber om overbærenhet med hissige røykesluttere

Per Høj stiller også med tidligere arbeidserfaring fra helsesektoren. De siste fire årene har de arbeidet for Helsedirektoratet, og de står blant annet bak «Stopptober»-kampanjen, som ble rullet ut tidligere i år.  Når karensperioden utløper 7. desember vil kontraktene innen reklame og kampanjer signeres. For de andre delområdene, utløp karensperioden 3. desember. 

Per traff blink:

Prosjektleder Nanna Skipper Grønli (øverst fra venstre), planlegger Patrik Bergfjord og byråleder Håkon Fretheim. Nederst fra venstre ser man kreativ leder Øyvind Waage og kreatør Mads Rønold. Rådgiver Sverre Midttun glimrer med sitt fravær på brystet til Bergfjord.

- Første gang vi gjør en så stor anskaffelse
Det er ni virksomheter som omfattes av avtalen som Norsk Helsenett har inngått på vegne av Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Helfo, Direktoratet for e-helse, Helseklage, Norsk Pasientskadeerstatning, Helsetilsynet, Statens legemiddelverk og Statens strålevern.  

- Dette er første gang vi gjør en så stor anskaffelse når det gjelder kommunikasjonsområdet, sier Synnøve Farstad, HR og kommunikasjonsdirektør i Norsk Helsenett til Kampanje.

Innen PR- og kommunikasjonsbistand landet Norsk Helsenett på Zynk, Gambit H+K og WergelandApenes. Delkontrakten har en anslått verdi på opp mot 24 millioner kroner. Det samme anslås for grafisk design, men der er Kitchen Reklamebyrå sikret hele potten som eneste leverandør. 

Delkontraktene for filmproduksjon og animasjon har en anslått verdi på opp mot 8 millioner kroner hver. Der skal One Big Happy Family, Sheriff Film Company og Red Ant productions levere film, mens Racecar, Try og Gyro skal knive om annimasjonsoppdragene.

- Felles rammeavtaler resulterer ikke i flere møter
Hele 50 byråer skal ha blitt vurdert i anbudsrunden og til slutt satt man altså igjen med 15 byråer som de mange direkoratene og instituttene nå skal holde kontakten med.  Farstad forteller at det blir opptil hver enkelt virksomhet og holde kontakt med byråene når de har behov for kommunikasjonstjenester. 

- Blir ikke dette potensielt ganske mye møtevirksomhet?

- Felles rammeavtaler for flere virksomheter resulterer ikke i flere møter. Det blir opp til virksomhetene hvor mye møtevirksomhet de ønsker å ha i forbindelse med kjøp av tjenester fra byråene. For eksempel om de ønsker å invitere inn aktuelle kandidater til informasjonsmøte før en mini-konkurranse eller ikke – det er helt opp til dem.

- Blir det en god ressursutnytting?

- Virksomhetene vil som før sende forespørsel til byråene om bistand når de trenger det. Norsk Helsenetts rolle er å inngå avtalene og gjennomføre anskaffelsen på vegne av virksomhetene, altså det rent avtaletekniske. Det å gjennomføre en anbudskonkurranse for flere virksomheter er mer ressursbesparende enn om det gjennomføres en anbudskonkurranse per virksomhet. Norsk Helsenett har den anskaffelsesfaglige kompetansen som trengs og koordinerer dette, svarer Farstad.