Etter en byråkonkurranse gjennomført i høst har Kia Norge valgt Per Høj som sitt nye reklamebyrå. Det skjer knappe to år etter at det sørkoreanske bilmerket valgte seg ut Foll Reklamebyrå i februar 2017. Da hadde Kia tilbragt fire år med Hyper.

Markedsdirektør i Kia Norge, Marianne Råge, sier at det ikke ligger noe spesielt bak byttet.  

- Det var ikke noe annet enn at vi følte behov for en ny partner på kommunikasjon og reklame. Vi har ikke noe vondt å si om Foll, sier hun til Kampanje.

Les også: Fjeldheim & Partners tar rattet i Kia

Samarbeidet ble avsluttet i november og partner og kundeansvarlig for Kia i Foll, Chris Kirkemo, forteller at det ikke ligger noe dramatikk bak. Han ønsker bilmerket lykke til i sitt nye samarbeid med Per Høj. 

- Dere fikk jo knappe to år på baken med bilmerket – var det en dårlig match?

- Det synes jeg ikke. Men jeg tror generelt sett at vi har veldig fokus på salg ut, og var vel litt vel fokuserte i forhold til det Kia ønsket. På den annen side hadde de veldig gode salgsresultater i perioden. Vi jobber også med å bygge merkevarer, men vi har fokus på hele verdikjeden som den retail-spesialisten vi er, følger han opp. 

Foll Reklamebyrå jobber i dag med andre bilmerker, som Jaguar og forhandleren Isignia. 

- Kunder kommer og går, og det er ikke noe mer med det enn det, avslutter Kirkemo.  

- Vi er med på den elektriske reisen i bilbransjen
Nå tar Kia fatt på samarbeidet med Per Høj etter jul, og de vil komme i gang så raskt som mulig. Bilprodusenten har nemlig planer om å lansere to helelektriske biler på det norske markedet i løpet av 2019, e-Soul og e-Niro. Førstnevnte skal lanseres i andre kvartal.

- 2019 blir et kjempespennende år for Kia. Det er veldig viktig at vi kommer raskt i gang på nyåret uten at jeg ønsker å si hva det blir. Vi vil sette i gang så fort som mulig, forteller Råge til Kampanje.

Verdien på avtalen med Per Høj skal ikke være avklart enda, ifølge Råge. Hun ønsker ikke å kommentere hvor mange byråer som var med i pitsjen.

- Vi gikk ikke åpent ut og det var ikke veldig mange byråer med, men det var gode byråer.

- Hva er viktig for Kias merkevare fremover – skal dere også ta en tydelig posisjon for bærekraftig mobilitet slik flere andre bilmerker gjør i disse dager?

- Vi er i den heldige situasjonen at Kia har en god bredde av elektrifiserte modeller på det norske markedet. Vi har elbil, flere plugins og hybrid, og vi har blant det bredeste tilbudet i Norge i dag. I 2019 får vi e-Niro og e-soul på markedet, og det er to modeller med svært god rekkevidde, masse utstyr og med Kias 7-års garanti. Jeg vil absolutt si at vi er med på den elektriske reisen i bilbransjen i Norge.

I 2017 solgte Kia rundt 6.800 biler i Norge. Dette håper de å slå i 2018, ifølge Råge.

- Intensjonen er et langsiktig samarbeid over mange år
Dette blir ikke første gang Per Høj skal kommunisere på vegne av et bilmerke. De sitter fra før av på lang erfaring fra blant annet Toyota, som var på kundelisten i syv år fra 2009 til 2016

- Med et enormt fokus på funksjonalitet, som for eksempel rekkevidde på elbil, har bilkjøperne blitt mindre merkevarelojale. Kia leverer så til de grader på det første, så da er det opp til oss, sammen med markedsavdelingen å vinne flere hjerter og ikke bare hjerner for Kia fremover. For etterhvert vil flere og flere merker levere på miljøvennlige alternativer og da er hjerter viktige å ha, sier rådgiver i Per Høj, Sverre Midtun, til Kampanje.

Han forteller at det første de har gjort er å prøvekjøre Kia.

- Det var en topp opplevelse. Vi har begynt å jobbe, men det er vel ingen som røper sine kommende kampanjer. Vi er i hvert fall i gang, forteller han til Kampanje.

- Er det satt noen tidshorisont på avtalen?

- Nei. Men intensjonen er et langsiktig samarbeid over mange år.