Denne uken presenterte den nye toppsjefen i verdens største kommunikasjonskonsern, WPP, sin  plan for selskapet, en plan som skal bidra til ny vekst. Nyheten ble godt mottatt på børs der verdien har økt med ti prosent de siste dagene.

- Kundene våre vil ha kreativiteten vår og de vil at vi skal hjelpe dem med å endre forretningsmodellene og tilpasse dem til en verden formet av teknologi. Det ligger i hjertet av hva vi gjør, sier den nye globale toppsjefen Mark Read.

WPP har lagt bak seg forferdelig år på børsen i år med et fall i markedsverdi på 40 prosent og rett før sommeren måtte også toppsjefen, Sir Martin Sorell, slutte. Tapet av blant annet VW som kunde har også slått hardt inn på selskapets topplinje og man har blitt nødt til å kutte i inntekts- og resultatprognoser. WPP eier og driver kjente byråer som Young & Rubicam og J Walther Thompson.

- Vi trenger et enklere WPP. Vi trenger å investere i fremtiden, og dette er neste steg på den reisen, Men arbeidet med å sette den nye planen ut i live kommer også til å kreve mye av selskapet, sier Read. 

Se den nye logoen og filmen til WPP her:

Selv om WPP i sitt nye strategidokument som ble presentert for investorene i London denne uken hevdet at kundenes markedsinvesteringene holder seg på 10-12 prosent av totalsalget, er det andre store utfordinger som må løses. Her er WPPs fempunkt-liste: 

  • Rollen til tradisjonelle byråer utfordres
  • Kundene utsettes for disruptive krefter
  • Økt konkurranse fra konsulentselskapene på teknologi og talent
  • Facebook, Google og Alibaba konkurrerer om oppmerksomhet og talent
  • Tillit er overordnet

For å møte på disse utfordringene skal WPP blant annet slå sammen flere reklamebyråer, selge seg ut av virksomheter, trimme kostnadene og ta ned rundt 3.500 stillinger. 

- Er allerede på en reise
I Norge eier og driver WPP en rekke mediebyråer gjennom Group M med Mediacom, Mindshare og Wavemaker representert i det norske markedet. Etter å ha lagt ned sine reklamebyråer på det norske markedet én etter én, er det i dag altså mediebyråer, innsiktsmiljøer og PR-selskaper WPP er mest kjent for.

- Vi som er i Group M i Norge og Norden er allerede på en transformasjonsreise med gode, kommersielle og fremtidsrettede selskaper og vi jobber allerede med en forenkling av vår operasjonelle struktur. Når vi nå ser hva Mark Read setter ekstra fokus på for vår fremtidige business konsentrert rundt medieinvesteringer, innhold, ehandel, tech og datadrevet markedsføring har vi kommet langt i dette arbeidet og jobber avansert med dette i dag i Norge, sier Martin Bentzen som leder GroupM i Norge.

- Er det noen grunn til å tro at jobbkuttene også vil ramme Norge og Norden?

- Vi ønsker ikke å spekulere i dette. Totalt så jobber det over 130.000 mennesker i hele WPP fordelt på over 110 markeder. Det er viktig å huske på, sier han. 

- Skaper det usikkerhet internt når slik kommuniseres sentralt i WPP?

- Nei, det er ikke noe fokus på dette hos oss i dag.

- En god plan
- Tallet ser stort ut nå det står svart på hvitt?

- Ja, men en må se det i perspektiv og opp mot det store antallet mennesker som jobber i WPP globalt. Jeg opplever at WPP og konsernsjefen har kommunisert en god plan for hvordan man tenker globalt også blir det opp til oss ledere i de nasjonale markedene og levere verdi til kundene våre og selskapet, sier Bentzen.

Han sier det er lett å identifisere seg med de nye signalene fra WPP og verdiordene som «åpen», «ekstraordinært» og «optimistisk» i det daglige arbeidet

- Dette er positive ord og definitivt noe vi kan identifisere oss med i vårt daglige arbeid gjennom det å skape verdi for våre kunder. Alt handler om å ha den rette kompetansen og den kompetansen som kunden forventer til enhver tid. Dette er ikke noe nytt, sier Bentzen