Torsdag denne uken var det duket for fest og glamour da årets Epica-priser ble delt ut i Amsterdam i Nederland. Det ble ingen Grand Prix til norske byråer eller jobber, men en fangst på to gull, fem sølv og fire bronse.

Les også: Rema 1000-film slår an internasjonalt: - Vi elsket smarthus-filmen

Les også: Try og Anorak sikrer Epica-priser

Den nordiske byråkonstellasjonen The North Alliance fikk en samlet, nordisk pris-fangst på fem gull, fem sølv og sju bronse. Byråene som vant priser var Åkestam & Holst, & Co, Bold og Anorak.

I den kategorien som mange regner som den gjeveste – nemlig film-kategorien, var det den japanske reklamefilmen for make-up og hudpleieprodusenten Shiseido som trakk det aller lengste strået og vant grand Prix. Vinneren har benyttet et inhouse-byrå til jobben «The Party Bus». I filmen møtes to utkledde og sminkede ungdommer, og tematisk beveger filmen seg i ytterkanten av LGBT, som er kontroversielt i Japan.

- «The Party Bus» ble laget for at Shiseido skulle kunne nå unge mennesker. Vi tenkte mye på hva vi kunne gjøre med make-up i dagens forvirrende og delte verden. Til slutt endte vi med et konsept om at make-up kan være modig, og at å legge make-up på din egen måte gir selvtillit. Det ledet oss inn mot temaet LGBT. I japansk kultur er det en sterk, konservativ tendens og historier om LGBT blir sjeldent fortalt. Jeg tror kanskje denne filmen er det første arbeidet fra et større, japansk selskap, som tar opp LGBT i en reklamefilm, uttalte kreativ direktør Masato Kosukegawa i Shiseido under prisutdelingen.

Shiseido vant også Grand Prix i film-kategorien i Epica for to år siden. Og også den gangen var kjønn og identitet et tema.

Se årets vinnerfilm her (Artikkelen fortsetter etter filmen):

Våpenkontroll til topps
En ny kategori av året, er prisen for «Responsibility». Her var det den sterke amerikanske filmen «Price on our lives», knyttet til aksjonen i etterkant av skoleskytingen i Florida tidligere i år. I kampanjen ble prisen på studenters liv satt på egne «prislapper», regnet ut etter bidraget National Rifle Association (NRA) donerte til politikere hvert år.

Byrået bak er McCann Worldgroup New York – som også fikk prisen for «Network of the Year».

I en kommentar til de to gjeve prisene, uttalte Global Creative Chairman Rob Reilly følgende;

- Å vinne priser er aldri motivasjonen, men heller resultatet av å gjøre det rette for kundens business. All ære til alle MWG-ansatte for å gi full gass, aldri gi opp og på den måten gjøre våre partnere vilt suksessfulle.

Se filmen her (Artikkelen fortsetter etter filmen):

 I designkategorien var det en ny logo for byen Los Angeles som stakk av med Grand Prix. Byrået bak 72andSunny Los Angeles.

Slik så logoen ut (Artikkelen under bildet):

Årets printvinner var det tyske DDB Germany som sto bak. Kampanjen «Highlight the Remarkable» for Stabilo vant med tre enkle annonser der kvinner i «skyggen» av menn er «highlighted» med gul penn.

Slik så kampanjen ut (Artikkelen fortsetter under bildet):

Franske byråer vant flest priser under årets Epica. Totalt vant de 53 priser, inkludert 12 gull.

Årets Byrå ble det svenske byrået Forsman & Bodenfors.

Epica er en kreativ pris som skiller seg fra andre priser ved at juryen består utelukkende av journalister som til daglig dekker reklame og markedsføring. Vi gjør oppmerksom på at Kampanje har deltatt i juryen.