Norske annonsører handlet kinoreklame for 51 millioner kroner i tredje kvartal, ifølge ferske tall fra IRM. Det utgjør en vekst på 49 prosent fra samme kvartal i fjor. Aldri før har IRM sine målinger vist så sterk vekst for kino.

Så langt i år er det omsatt kinoreklame for 143 millioner kroner, en vekst på 24,7 prosent.

- Kino er utsolgt ut året, noe som forteller at denne kanalen har en unik posisjon. Kino har fått en renessanse som mediekanal med sine gedigne formater. Tester viser at reklamebudskapene oppnår svært høy oppmerksomhet hos kinopublikummet. Folk betaler langt over 100 kroner for billetten, de setter seg ned i salen med popcorn og fester blikket på skjermen fra start til slutt. Det eneste negative jeg kan si om kinoreklame er at det tar tid å bygge dekning, men kino er en viktig del av mediemiksen for mange annonsører, sier forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i GroupM til Kampanje.

Se ferske tall for alle mediekanaler på Kampanje Premium: - Færre markedskriger gir reklame-fall for tv-kanalene (abo.)

- Et godt stykke arbeid
Markedssjef i Egmont-eide Media Direct Norge, Christer Solberg, mener de nå får lønn for mange års strev.

- Det har vært gjort et godt stykke arbeid gjennom mange år nå. Gjennom god research har vi etablert fakta om at kino leverer effekt på kampanjer. Dette er i nå stor grad etablert som en sannhet hos mediebyråer og annonsører. Dette har ført til stor etterspørsel etter reklame på kino, og kino er langt oftere med i mediemiksen enn tidligere, sier Solberg.

- Er dere også prisgitt hvilke filmer som settes opp?

- Det er vanskelig å si, for det har vært stabilt besøk de siste årene. Flere gode filmer, og spesielt norske filmer gir gode kinoår med flere besøkende og dermed større varelager. Men etterspørselen etter kinoreklame blir ikke styrt av hvilke filmer som blir satt opp. Et år med stor blest rundt enkelte filmer vil øke fokus på kino, men det er ikke der hovedårsaken til veksten ligger.

Abba-musikal på topp
Så langt i år er det «Mamma Mia! Here We Go Again!» som er årets store kinovinner med 708.000 besøkende. Rett under musikalkomedien kommer en kavalkade av norske kinosuksesser som «Skjelvet» (586.000 besøkende), «Den 12. mann» (426.000 besøkende i år, 640.000 totalt) og «Månelyst i Flåklypa» (403.000 besøkende).

En av årets andre store norske filmer, «Mordene i Kongo», har imidlertid ikke innfridd forventningene med et foreløpig besøk på 102.000.
 
- Hva betyr det for dere?

- At «Mordene i Kongo» ikke leverer så bra som vi hadde håpet, er selvfølgelig synd for norsk film. For oss fører det til at vi har mindre varelager, og i en periode med så høy etterspørsel som vi har nå, er det synd for oss og for annonsører som gjerne skulle vært tilstede på lerretet, sier Solberg.

Akkurat nå er det nemlig ikke mulig å få på en kinokampanje på kort varsel.

- Vi ble utsolgt ut året i midten av oktober.

Tror ikke på besøksvekst
Nordmenns årlige kinobesøk har ligget stabilt rundt 11,8 millioner siden år 2000. I år er besøket ventet å lande på 12,3 millioner.

Selv om markedssjefen i Media Direct Norge ser frem til storfilmer som «Amundsen», nyinnspillingen av «Løvenes Konge» og «Frost 2» neste år, forventer han ikke vekst i kinobesøket. 

- Vi skulle gjerne hatt flere av de store norske filmene, og vi er litt uheldig med at James Bond er flyttet fra 2019 til 2020. Da forsvinner det fort 500.000 besøkende, sier han.

Lanserer ny reklamepris
For å skape ytterligere blest rundt kino som reklamekanal, lanserer Media Direct Norge og Capa prisutdelingen «Big Screen Awards». Den erstatter prisutdelingen «Gullfilmen».

- Nå ønsker vi å gjøre det enda større. I «Gullfilmen» premierte vi én film. Nå skal vi å kåre beste film både riks og lokal. I tillegg ønsker vi å kåre beste bruk av kino i sin helhet, beste bruk av kampanje knyttet opp mot en film, og best i test hvor vi også trekker research inn i arbeidet. Det hele vil kulminere i en stor prisutdeling med byråer, annonsører og andre samarbeidspartnere 31. januar på Odeon Storo, noe vi gleder oss veldig til, sier Solberg.

Juryen skal ledes av Red-sjef Maria Aas-Eng

- Kino er en kanal med sterke presentasjonsegenskaper, noe som gjør den godt egnet for merkevarebygging. I tillegg står kino også sterkt i unge målgrupper. I tråd med sterkere fokus på langsiktig merkebygging, særlig mot yngre segmenter, opplever vi at kino stadig oftere blir vurdert som en relevant kanal for mange annonsører, sier hun i en pressemelding.