Som Epica-partner kan Kampanje i dag avsløre at norske reklamebyråer har 15 bidrag videre på shortlist i den internasjonale reklamekonkurransen Epica.

Og ikke uventet er det Try som leder an, med hele 10 av de 15 shortlistbidragene. Tre av de ti har Try laget for DNB, og tre bidrag er laget for Rema 1000. To bidrag er for Norsk Tipping, mens de to siste bidragene er for annonsørene Talkmore og Tine.

Kitchen melder seg på
Både Anorak og Morgenstern har to bidrag hver videre på shortlist. Anorak for bidrag laget for Amnesty International og Norsk Rikstoto, mens Morgenstern er videre med «The land of Chlamydia» for 7-Eleven, i to ulike kategorier. Det siste, norske håpet i årets Epica, er det Kitchen som står bak – med en jobb for Naturhistorisk museum.

Dette er den første konkurransen Kitchen er med i etter at eieren Publicis påla alle sine byråer et hvileår fra reklamekonkurranser.

De norske byråene må finne seg i å ligge nederst på en skandinavisk rangering. Svenske byråer har hele 39 bidrag videre på shortlist og danske byråer har 18. Selv Finland har begynt å yppe seg på den nordiske rangeringen med ni bidrag videre på shortlist.

Vekst i innsendte bidrag
Epica skiller seg fra andre konkurranser ved at det reklame- og markedsføringsjournalister fra alle verdenshjørner som utgjør juryen. I år opplevde Epica en 20 prosent økning i antall innsendte bidrag til konkurransen, til 4020 bidrag fra 69 land.

- Med tanke på at konkurranse-budsjettene generelt har blitt redusert over hele fjøla for reklameindustrien, er det tilfredsstillende at antall innsendte bidrag går opp i år. Vi fikk selvsagt drahjelp av at Publicis vendte tilbake til konkurranser, i tillegg til at det tyske art director-miljøet førte opp Epica på listen over fremstående konkurranser, sier daglig leder Mark Tungate i Epica til Kampanje.

Totalt er 738 bidrag videre på shortlist i årets Epica. Mandag morgen trer juryen sammen i Amsterdam i Nederland og skal da sette seg ned og bestemme hvilke reklamejobber som journalistene vurderer som de aller beste. Gull-, sølv- og bronsevinnere vil bli kjent fra mandag til onsdag neste uke, mens Grand Prix-vinnerne ikke blir kjent før torsdag kveld, når seremonien i Amsterdam er over.

Her er listen over alle norske shortlister:

Byrå Annonsør Bidrag Kategori
Try DNB «Nothing» Integrated Campaigns
Try DNB «Silent Night» Financial Services
Try DNB «The Sneaky Pillar» Financial Services
Try Rema 1000 «Smart House» Best use of music
Try Rema 1000 «Smart House» Humour
Try Rema 1000 «Smart House» Retail Services
Try Norsk Tipping «Shit in space» Humour
Try Norsk Tipping «Shit in space» Recreation & Leisure
Try Talkmore «Locker Room» Communication & Public Services
Try Tine «The not so happy barn santa» Food
Anorak Amnesty International «No consent, no fairytale» Public Interest - Social
Anorak Norsk Rikstoto «The Horse Expert» Recreation & Leisure
Morgenstern 7-Eleven «The Land of Chlamydia» Public Relations
Morgenstern 7-Eleven «The Land of Chlamydia» (campaign) Health & Beauty
Kitchen Natural History Museum «The Trashed Exhibition» Public Interest - Environment

Vi gjør oppmerksom på at Kampanje er representert i juryen.