Fredag ble boken «Johannes & morfar» om det tette og nære forholdet mellom skistjernen Johannes Høsflot Klæbo (22) og morfaren Kåre (75) lansert. Boken om superduoen ble sluppet av hovedpersonene selv foran et stort pressekorps i Trondheim. Fredag kveld var Johannes Høsflot Klæbo og hans bror gjester hos Anne Lindmo på NRK1. I helgen får skiyndlingen behørig omtale i nettaviser og helgemagasiner.

- Det er en historie i bilder om et svært spesielt forhold mellom en morfar og et barnebarn, sier forfatter Knut Georg Andresen i Fair Forlag.

Andresen var et kjent og merittert navn i norsk reklamebransje på 80- og 90-tallet, blant annet som administrerende direktør i New Deal. Totalt har han vunnet over 200 priser innen reklame/kommunikasjon, blant annet ni løver i Cannes, sju Clio Awards, Gullblyantens Ærespris, Amanda for beste reklamefilm og mye mer. Han har også vært jurymedlem i Reklamefilmfestivalen i Cannes og andre priskonkurranser.

- Vi stakk fingeren i været
Nå er han klar med bok om en av landets heteste sportsprofiler. 

- Det har vært en morsom jobb og det har vært et ærefullt oppdrag. Jeg har aldri gjort noe lignende før. Jeg startet arbeidet med å skrive boken i mai og ble ferdig i august, forteller Andresen til Kampanje.

- Tror du boken vil ligge under mange juletrær?

- Ja, det tror jeg. Johannes er et forbilde for mange uke skiløpere, som vil finne mange nyttige tips om trening i boken.

- Hvor mange bøker regner dere med å selge? 

- Vi stakk fingeren i været og bestemte oss for et førsteopplag på 10.000 eksemplarer. Vi pleier å synes at 1.000 solgte eksemplarer av romaner er bra, så selger vi 10.000 av boken om Johannes og morfaren, så vil det være veldig bra.

- Var det ledende byrået i Norge
Knut Georg Andresen har vært og er en nær venn av familien Høsflot Klæbo. Han har fulgt Johannes siden før skikometen gikk sine første barnesteg.

- Jeg har vært en venn av familien siden jeg traff Haakon, far til Johannes, i jobbsammenheng. Han var markedsdirektør i  Tele2, 1880 og Hafslund. Det som begynte som et kundeforhold, utviklet seg til å bli et vennskap på grunn av god kjemi, sier Andresen.

Han forlot reklamebransjen tidlig på 2000-tallet etter mange år med prisdryss i det som var det mest kreative reklamemiljøet i Norge.

- Jeg var så heldig at jeg fikk lede reklamebyrået New Deal i 13 år, en periode hvor selskapet var det ledende byrået i Norge. Vi jobbet med mange av de store, kjente norske merkevarene og laget reklamefilmer for VG, Norsk Tipping, Ikea, Storebrand, Sporveiene og Toyota, for å nevne noen. Vi var det mest kreative byrået i Norge i mange år og vi vant mange priser for en rekke kjente reklamefilmer. På slutten av 90-tallet ble New Deal kjøpt opp av amerikanske DDB. Jeg jobbet som tekstforfatter i ett par år før jeg trakk meg helt ut. For seks år siden startet jeg eget forlag, forteller Andresen.

- Lindmo gir drahjelp
- Hvordan går det i forlagsbransjen?

- Det går rundt. Vi utgir kjempegode romaner skrevet av ukjente forfattere, så man blir ikke rik av det.

- Er boken om Johannes og morfaren det største høydepunktet så langt?

- Litterært er det ikke det, men det har vært en kjempemorsom jobb.

- Fredag va Johannes gjest hos «Lindmo», som er det største talkshowet på norsk tv. Hva betyr det for boken?

- Det vil helt klart gi boken drahjelp.

- Hva slags råd vil du som reklameveteran gi til Johannes?

- Han må fortsette å være seg selv. Å bli så populær uten å ha gjort noen skandaler er en prestasjon. Han er rett og slett allright.

-  Og det er heller ingen skandalebok da det rett og slett ikke er skandaler å oppdrive om Johannes og Kåre, sier Andresen.

Suksessduo:

I dag lanseres boken «Johannes & morfar» om det tette og nære forholdet mellom Johannes Høsflot Klæbo (22) og morfaren Kåre (75). Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix.