I går ettermiddag ble en video delt fra den helt nye Facebook-siden «Overgrepsmottaket i Østfold», og etter få timer var den allerede delt mange hundre ganger. 

Filmen som utelukkende foregår på en mobiltelefon følger 18-åringen Emilie som chatter med venninner på Messenger, sjekker Snapchat og avviser FaceTime-samtaler med moren idet hun forsøker å nøste opp i hva som faktisk skjedde på festen dagen før. 

Fredag formiddag, 20 timer etter publisering, er videoen delt hele 7.000 ganger og sett 520.000 ganger.

Det er produksjonsselskapet Lucky View som står bak filmen.

- Vi visste at formatet var noe helt nytt, og at man på denne måten får et helt unikt innblikk i hva som foregår i hodet til hovedkarakteren, men vi hadde absolutt ikke forventet en respons som dette! Sier prosjektleder i Lucky View Mikkel Graham Guttormsen

Traff blink hos målgruppen
Overgrepsmottaket er et akutt-tilbud for kvinner og menn over 14 år som nylig har vært utsatt for voldtekt, voldtektsforsøk eller lignende seksuell krenkelse.

Over 230 mennesker har til nå kommentert videoen, og majoriteten av kommentarene kommer fra yngre jenter som tagger hverandre og ber venninner om å se videoen og lagre nummeret til Overgrepsmottaket. 

- Én ting er tallene, men det er ekstra sterkt å se at ungdom tagger hverandre i kommentarfeltet og sier at de må passe på hverandre og at de skal drikke mindre fra nå av, sier Graham Guttormsen. 

Saken fortsetter under filmen.

- Modig av Overgrepsmottaket
Produksjonen hadde et budsjett på 200.000 kroner, og Graham Guttormsen forteller at det ligger mye arbeid bak den seks minutter lange informasjonsvideoen. 

- Vi har ikke tatt lett på oppgaven, og det har vært en omfattende prosess med fokusgrupper fra videregående skoler, casting og grundig research for å sette seg inn i 18-åringers mobilvaner, for å lage en så realistisk fremstilling av et seriøst tema som overhode mulig, sier Graham Guttormsen. 

Én har kommentert «jeg skjelver av å se dette», en annen har tagget venner og skriver «Se – viktig budskap», og en jente mener at «De burde lage Netflix-serie ut av dette». 

- Vi må også takke Overgrepsmottaket i Østfold for å tørre å satse på et såpass nyskapende konsept. Det synes vi er modig gjort, sier han. 

Nettsidetrafikk økte 900 prosent
Avdelingsleder ved overgrepsmottaket, Ann Helen Lomsdalen, sier hun er helt overveldet av responsen. 

- Jeg fikk nesten ikke sove i natt, fordi jeg ikke klarte å rive øynene fra delingstallene som steg og steg. Besøk på nettsiden vår har økt med 900 prosent, det har tatt helt av. Det er vanvittig og veldig hyggelig. Vi visste at filmen var bra og at det skulle bli litt blest, men så mye som dette hadde vi ikke regnet med, sier Lomsdalen. 

Hun forteller at de ofte får inn pasienter som har blitt utsatt for «sovende voldtekt» slik som tilfelle i filmen, og at hun nå skal svare personlig på alle kommentarene under filmen fra folk som lurer på hva voldtekt kan være.

- Jeg mener at jo mer vi viser oss frem, jo mindre vil terskelen bli for å ta kontakt. Vi har også fått inn utallige meldinger fra jenter som lurer på hva voldtekt kan være, og hvor nærmeste overgrepsmottak ligger. Det er fantastisk at dette engasjerer så mye, sier hun. 

Lucky View er et produksjonsselskap fra Fredrikstad som nå har kontorer i Oslo. De fire ansatte i selskapet har tidligere jobbet med kunder som Coca Cola, Tine og Coop, og produsert serier og innhold for NRK, TV 2 og VGTV.

Laget filmen:

Her ser du produksjonsselskapet Lucky View som står bak filmen. Fra venstre: Frans Graham Guttormsen (regi), Christoffer Pettersen (produsent), Magnus Norsted (regi og klipp) og Mikkel Graham Guttormsen (prosjektleder). Foto: Ove Tøpfer/FMV Foto.