På Cannes Lions-festivalens andre dag vanket endelig priser til norske byråer. Både Anorak og Morgenstern kunne innkassere bronse-løve i henholdsvis Radio & Audio og Outdoor.

Anorak får audio-bronse for jobben «The Distress Signal», som de har gjort for Amnesty. De «skrudde på» FM-nettet igjen for å sende et nødsignal på vegne av en kvinne i El Salvador som er dømt til 30 år i fengsel for spontanabort. De oppfordret også folk til å spre signalet videre på Twitter og Facebook med emneknaggen #iamlistening. De fikk også andre radiostasjoner verden over til å sende nødsignalet på sine frekvenser.

Se filmen her:


- Kraftfullt arbeid
Juryleder Jo McCrostie, som er Creative Director i Global, har et knippe lovord på lager til Anorak.

- Vi likte dette arbeidet veldig godt. Det er et veldig kraftfullt arbeid, og det viser hvordan lyd kan brukes for få gjennom samfunnsendringer, sier hun til Kampanje.

McCrostie mener årets jury hadde en tøff jobb foran seg, og at det var hard konkurranse som gjorde at det ble med bronse på den norske jobben.

- Vi hadde begrenset med metall å dele ut. Det var et veldig vanskelig år å nå opp i. Men dette var et flott stykke arbeid og nøyaktig hva vi burde gjøre.

- Avvæpnende og morsomt
Morgenstern
får sin utendørs-bronse for jobben «Would You Have Coffee With a Stranger?», som de har gjort for Frivillig.no. Spørsmålet ble stilt av en eldre mann på en direktesendt video til tilfeldige mennesker på en busstopp. Målet var å rekruttere flere frivillige, blant annet til eldrebesøk.

Se filmen her:


Jobben begeistrer juryleder Chris Garbutt, som er Chief Creative Offiser i TBWA.

- Det var en veldig fin måte å gjøre folk oppmerksomme på et problem som ensomhet og å få dem til å lene seg inn og hjelpe. Jeg elsker overraskelsen som kommer når du sitter i et busskur og et ansikt plutselig dukker opp på en skjerm og snakker til deg. Det er avvæpnende og morsomt å se på som et stykke innhold, sier han til Kampanje.

- Hva gjenstår for et arbeid som dette å nå opp til sølv?

- Jeg tror at når det kommer til skala, så manglet det litt på størrelse sammenlignet med flere av de andre arbeidene vi har sett på. Det kan være grunnen til at det ble en bronse og ikke sølv.

Ingen pris til Creuna - ennå
Creuna
, som var Norges eneste bidrag på shortlisten i Design, nådde ikke helt opp med sin jobb for DOGA. De får en ny sjanse når vinnerne i Industry Craft offentliggjøres onsdag kveld.

Les mer: Creuna med nok en vinnersjanse i Cannes

Stor Grand Prix-variasjon
Den aller beste Audio & Radio-jobben mener juryen at Ogilvy Cape Town har stått for. De sendte et kvinnekor inn på banen før en fotballkamp for å synge en populær sør-afrikansk fotballsang. Midtveis i opptredenen endrer de teksten slik at det blir en demonstrasjonssang mot kvinnemishandling. Kunden var ølmerket Carling Black Label.

Se filmen om kampanjen her:

Det ble delt ut to Grand Prix i Outdoor. Den første av dem gikk til OMD Canada for en utendørskampanje for McDonald's. De beviser at det enkle ofte er det beste, og får fortalt mye med bare å ta i bruk deler av den ikoniske logoen til hamburgerkjeden. 

Så enkelt kan det gjøres: Denne utendørskampanjen for McDonald's trenger ikke å vise hele logoen, eller fortelle hvem som er avsender, for å få frem budskapet.

Grand Prix nummer to i Outdoor ble gitt til Comedy Central og «The Daily Show» for Twitter-biblioteket de opprettet til ære for president Donald Trump i New York.

Se filmen om stuntet her: