I dag ble de siste shortlistene i Cannes Lions sluppet og det var Sustainable Development Goals og Creative Effectiveness som fikk avslutte løpet. Norske byråer har ingen bidrag videre på disse listene.

Det betyr at det totale antallet shortlist-plasseringer for Norge blir stående på 17 stykker, en nedgang på nesten 50 prosent fra fjoråret, da Norge hadde 30 bidrag videre på shortlist. Store deler av nedgangen kan forklares med at de norske byråene sendte inn 32 prosent færre bidrag til årets konkurranse, men bidragene som har blitt sendt inn har likevel en lavere treffprosent enn fjorårets bidrag.

Les mer: Norge svikter reklame-VM - hvert tredje Cannes-bidrag er borte (abo.)

En shortlist-plassering er nåløyet jobbene må gjennom for å kunne sikre seg en pris i Cannes Lions, og i fjor satte de norske byråene ny prisrekord med 13 løver. Det ligger i kortene at man ikke klarer å følge opp denne fangsten i år - hittil har Anorak og Morgenstern to løver mellom seg - men Norge har fortsatt ti shortlist-plasseringer som kan gi edelt metall i kveld og i morgen, når festivalen avsluttes.

Creuna håpet på en Industry Craft-løve da gårsdagens priser ble delt ut, men jobben fra DOGA kom seg ikke videre fra shortlist.

Les også: Norsk jurymedlem: - Kunne vært flere norske vinnere

Som Kampanje tidligere har skrevet, har Cannes Lions-konkurransen opplevd et markant fall på over 20 prosent i antall innsendte bidrag fra byråer over hele verden. Samtidig melder Adweek at antall festivaldeltakere har gått ned et sted mellom 20 og 25 prosent. Festivalen ble hardt rammet av at Publicis midt i fjorårets festivaluke annonserte at de ville trekke seg fra årets utgave. Publicis eier blant annet Kitchen i Norge, som heller ikke er å se blant årets norske bidrag.

Cannes Lions-organisasjonen har svart på presset fra Publicis og andre store byrågrupperinger med å snevre inn årets festival til fem dager, samt å rydde opp og kutte i priskategoriene.

Les også: Morgenstern «advarer» mot å ligge med norske reklamefolk i Cannes