Det ga pangsuksess for den tidligere «Torsdag kveld fra Nydalen»-stjernen Morten Ramm da han etablerte humorgruppen og selskapet Humornieu i 2015 og allerede året etter fikk sin egen sesong på TV 2. Selv om det bare ble én sesong på tv, har de holdt seg aktuelle med serier på egen nettside som de kaller «Norges største mini-humornettside».

Her publiserer de ikke bare egne serier og shows, men også reklamefilmer for store annonsører som Clas Ohlson, Tine, Finn og Ice.net i samarbeid med reklamebyråer.

Nå er de klare med en helt egen «tv-serie» som skal gå i sosiale medier og på Humornieus egne sider, som skal ha mellom 60.000-100.000 besøkende i månenden.

- Vi er vel den første enkeltstående nettplattformen i Norge som har laget et tv-program som ikke går på tv og ikke har en kanal i ryggen. Jeg synes det er veldig artig at vi er først ute med å lage et humorkonsept på en enkelt frittstående nettplattform, sier Ramm til Kampanje.

«Norge Rund»
I løpet av våren har Morten Ramm og resten av teamet av frilansere og komikere i Humornieu reist rundt i Norge med Nettbuss. Serien, som har fått navnet «Norge Rund», er produsert i samarbeid med Los&Co som er reklamebyrået Nettbuss har benyttet seg av siden 2010.

- Konseptet «Norge Rund» er enkelt, og det overordnede målet er å sette stedene på kartet. Her skal vi bli bedre kjent med småstedene i landet vårt, men på en litt annerledes måte, sier Ramm.

Saken fortsetter under videoen.

- Vi har prøvd å få til den samme kjemien med de vi møter som det gutta i «Karl Johan» har, og det er mye vanskeligere å lage «Karl Johan» enn man tror! Alle du møter er nødt til å levere. Heldigvis var vi ekstremt heldige med været i mai, så bygdefolka var i kjempehumør og mange vi møtte hadde til og med tatt ut ferie bare for å nyte været, sier han.

- Vi er jo ikke helt gale
«Norge Rund» spiller på det kjente NRK-programmet «Norge Rundt». Humornieu har i tillegg fått fullstendig frie redaksjonelle tøyler på alle fem episodene som varer mellom 15-20 minutter, og som er filmet på plassene Ørsta, Grimstad, Hemsedal, Ulsteinvik og Råde.

- Vi er jo ikke helt gale, vi vet sånn cirka hvor grensene går når man er flere involvert. Vi har vårt eget filter, men jeg synes vi har klart å dra strikken litt i alle retninger hva gjelder absurd humor og humor som kan treffe alle. Det er deilig å lage et program som ikke må gjennom et filter og bli bedømt av tv-folk før det kan sendes. Her gjør vi alt selv, på den måten vi selv vil, sier Ramm.

Hvor mye avtalen er verdt ønsker ikke komikeren å svare på, men mener at produksjonen har kostet en tidel av det et vanlig tv-program vanligvis koster.

- Dette prosjektet har gått kjappere enn alle tv-programmer jeg har vært med på tidligere. Det at vi er så kostnadseffektive er det som gjør at vi kan holde på med dette. Alle i Humornieu elsker å lage humor – det er det som er driven vår, ikke å sitte igjen med masse penger. Men det er jo selvfølgelig hyggelig at det går bra for selskapet, sier han.

Markedssjef i Nettbuss Travel, Svein-Arne Vik, sier de er veldig fornøyde med det Humornieu har levert til nå.

- Dette er en annerledes kampanje enn vi har kjørt tidligere år, og statusrapportene fra Los&Co viser at serien har gått godt og en god del bedre enn de to foregående årene. Promoteringen i sosiale medier er vi også kjempefornøyde med. Målgruppen her er unge voksne mellom 15-29 år, og vi ser at vi treffer disse bra, sier Vik.

- Ønsker absolutt ikke å bli et reklamebyrå
Humornieu livnærer seg for tiden på blant annet nettopp slike kommersielle oppdrag fra reklamebyråer. Oppdragene består som regel av produksjon av videoer til sosiale medier i forbindelse med reklamekampanjer.

Ramm sier de ikke har noe ønske om å bli et rendyrket reklameselskap.

- Vi har blitt skikkelig flinke på sosiale medier-formatet, og det har vist seg å være veldig ettertraktet hos større aktører. Vi jobber mer eller mindre som et produksjonsselskap for de byråene som ønsker å outsource videoproduksjon til Facebook og andre sosiale medier. Men vi ønsker absolutt ikke å være et reklamebyrå. De er jo lagd for å tjene penger, og det er ikke vi så opptatte av. «Driven» vår er å få holde på med humor og lage ting vi synes er gøy og som vi kan stå for, sier Ramm.

Ramm forteller at humorprogram har blitt vanskeligere og vanskeligere å lage for lineær-tv, og er godt fornøyd med at han heller får lage humor på nett.

- Det er lett å forutse hvordan underholdningsprogrammer kommer til å bli mottatt, men det er ikke like lett med de rene humorprogrammene. Jeg tror jo at vi gjør noe riktig her. Vi tiltrekker oss den vanskeligste og mest ettertrakta målgruppen, nemlig de mellom 18 og 35 år, og det gjør vi fordi vi tilbyr en gratis kanal hvor alt er streambart og kostnadsfritt.

Humornieu-tilknyttede Kim Midtli har vært prosjektleder og fotograf har vært Jonas Thorstensen.

Med Ramm i spissen består Humornieu i dag av 19 tilknyttede komikere. Ramm ønsker at Humornieu skal fungere som et springbrett for videre karriere.

- Humornieu ble skapt for alle de som ikke fikk jobb hos tv-kanalene fordi de ikke var kommersielle nok. Jeg er heldig som jobber med så mange unge folk som elsker å jobbe og brenner for humor. Det er dessuten billigere enn å ha gamle faste ansatte som jobber dritlite, sier han.  

Til høsten blir Morten Ramm igjen aktuell i en fem nye, enkeltstående filmer produsert av Norsk Fjernsyn og som skal gå på TV 2 i september.