Så langt har over én million nordmenn sett filmen som Amnesty International, Anorak og Qvisten står bak. Her brukes en god dose real Disneymagi for å skape oppmerksomhet rundt forslaget til ny samtykkelov.

- Gjennom tegnefilmklassikerne er det blitt gjort til barnelærdom at prinsen skal kysse den sovende prinsessen. Men om man flytter disse verdiene over til en sliten sofa på et sent nachspiel er det ikke sikkert at prinsessen er like klar for prins som i eventyrene. Når man ser det på denne måten synes vi det bare er rett og rimelig at ivrige prinser får seg en kongle i nøtta og tenker seg om litt. Intet samtykke, intet eventyr, sier kreatør Magnus Høgberg Hansen i Anorak.

I april blir det klart om det er flertall for å innføre en samtykkelov i Norge – altså en lov som tydeliggjør at seksuell omgang uten samtykke er voldtekt. Liknende lover er innført i Canada, Irland, Belgia, Tyskland, England og Skottland, og svenske har vedtatt å innføre det.

- Siden den svenske regjeringen kom med sitt forslag har flere vittige stemmer harselert med om du nå må signere kontrakter for hver gang du skifter stilling i sengehalmen. Dette ikke er tilfelle, noe som er svært viktig å få belyst her hjemme. Målet er at du skal forsikre deg om at den du har sex med faktisk har lyst og er frivillig med på det før du setter i gang. Og at du skal få dette avklart i forkant, dersom du er i tvil, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge.

Se filmen her (artikkelen fortsetter under filmen):

I forbindelse med filmen er det ikke innhentet tillatelse fra Disney.

- Qvisten animasjon har vært veldig nøye med legge filmen i trygg avstand til Disney. De har lang og god erfaring på dette feltet, sier partner Janne Espevalen i Anorak til Kampanje.

Daglig leder Fredrik Kiøsterud i Qvisten animasjon er stolt over at å kunne vise frem at animasjon også kan brukes til å formidle viktige budskap.

- Vi var alle enige om at klassisk tegnefilm måtte bli teknikken når denne ideen skulle bli film. Det er et uttrykk som vi forbinder med noe hyggelig og uskyldig, så det oppstår en spenning når innholdet kontrasterer dette uttrykket, sier Kiøsterud.

Frem til nå har filmen kun har blitt vist i Norge, men kommer snart til å rekke utenfor landets grenser.

- Vi har akkurat gjort ferdig en engelsk versjon som hovedkontoret til Amnesty i London ønsker å bruke, sier Espevalen.

Så langt har filmen rundt én million visninger på Facebook,  i underkant av 20.000 reaksjoner, nærmere 2000 kommentarer og 5500 delinger. Filmen skal også vises under reklamefrie dager på TV 2 i påsken.

Teamet bak:

Pål Høyer-Andreassen (til v)har vært tekstforfatter, mens Magnus Høberg Hansen (til h) har vært AD sammen med Jens-Petter Aarhus. Foto: Anorak