I den årlige oversikten fra The Gunn Report rangeres alle kreative arbeider som har vunnet internasjonale priser i året som har gått. Og årets fasit er at Norge er verdens 19. mest kreative land. Det er samme plassering som i fjor. I 2015 var Norge på 21. plass.

Sverige faller på listen i år – fra en 10. plass i 2016 til 14. plass i 2017. Danmark rykker også oppover på listen – fra en 29. plass i 2016 til 21. plass i 2017. Dermed er de tilbake på nivået for 2015, som også var en 21. plass.

Det er Pol som står den norske jobben som blir vurdert som den mest kreative av alle norske jobber i fjor. Jobben er «Enter Sandbox», som Pol har laget for bilprodusenten Audi. I filmen laget byrået et sandkasse-univers der brukeren ved hjelp av virtual reality (VR) kunne lage sin egen bane i sandkassen, for deretter å kjøre banen med en Audi - i VR-universet.

Når antall priser er summert opp og vektet etter valør, kommer denne jobben på en 34. plass over alle prisvinnende jobber i fjor, med en poengsum på 164,4.

Pol står også for den andre norske jobben på listen, som er «25 m2 Syria»-kampanjen, laget for TV-aksjonen. Denne kom på en 77. plass. Poengsummen var 104,53.

Totalt kommer Pol på en 26. plass i rangeringen av alle byråene. Det er ytterligere ett norsk byrå som markerer seg på listen over de mest kreative byråene, og det er Try Reklamebyrå, som kommer på en 45. plass.

- Et kvalitetsstempel
At Pol redder den norske æren, er selvsagt byråleder Monika Augustsson fornøyd med.

- Jeg synes jo det er fortjent, dette er jo basert på priser fra mange ulike konkurranser i løpet av året. Dette er premiert av så mange ulike juryer, så dette er et realt kvalitetsstempel.

Det er første gangen Pol har noen jobber på listen til The Gunn Report.

- Første gang også for to så ulike jobber! Dette er stas, sier Augustsson til Kampanje.

- Men nå skal dere vel feire?

- Det har vel egentlig vært småfeiringer gjennom hele året. Så vi skal ikke ha en egen feiring, men vi er sjukt stolte av det likevel. Å få lov til å være med på dette nivået for lille Pol i konkurranser med digre reklamebyråer, det er jeg veldig stolt av, sier hun.

Kom på 77. plass:

Jobben «25 m2 Syria», laget for TV-aksjonen av Pol, kommer på en 77. plass over verdens mest kreative jobber i 2017.

Innovasjon Norge jobber med å tilrettelegge
Til Kampanje har Innovasjon Norge tidliger uttalt at kreative næringer er blant det Norge skal kunne leve av i fremtiden - når vi ikke lenger har oljen. I dag sier Margit Klingen Daams, som er ansvarlig for kreativ næring i Innovasjon Norge, at man prøver å tilrettelegge slik at kreative næringer kan blomstre.

- På oppdrag fra Kulturdepartementet jobber Innovasjon Norge med en egen satsing for kulturell og kreativ næring, en satsing som gjøres i samarbeid med Norsk Kulturråd og Kreativt Norge, sammen med organisasjonene i Norwegian Arts Abroad, sier Klingen Daams til Kampanje.

Hun legger til; 

- Regjeringens målsetning er at dette samlet sett kan bidra til økt omsetning og investering av kulturelle og kreative produkter og tjenester, samt en styrket kunnskap om kultur som næring, sier hun.

- Tøffere for mindre land
Daglig leder Benedikte Løvdal i Kreativt Forum sier til Kampanje at det selvfølgelig er vanskeligere for mindre land som Norge å markere seg på en slik rangering. 

- Det er naturlig nok tøffere for mindre land å markere seg på de internasjonale rankingene; det er få av de store internasjonale merkevarene som plasserer reklamekontoen sin i et norsk byrå og byråene i Norge jobber generelt med langt lavere kampanjebudsjetter enn byråer i større markeder. Når det er sagt, har Norge to jobber blant de 100 mest premierte arbeidene på årets liste, så umulig er det ikke!

- Hvordan kan Norge komme seg oppover på denne listen?

- Isolert sett er ikke 19. plass en dårlig plassering, men om vi fra politisk hold virkelig mener at kreative næringer er blant områdene vi skal leve av etter oljen, bør vi ha ambisjoner om å ligge blant topp 10. Foreløpig har det vært mange festtaler fra politikere og Innovasjon Norge - men få konkrete tiltak. Vi trenger næringspolitiske tiltak som styrker både rekruttering, utdannelse og økonomiske rammebetingelser for de kreative, kommersielle næringene, sier Løvdal.

Bak Sverige, men foran Danmark
Selv om Sverige er fem plasser lengre opp på totallisten over kreative land, er deres mest kreative jobb på en 83. plass. Det er en kampanje som Åkestam Holst har laget for Ikea. Den andre svenske jobben blant topp 100, er på en 87. plass; «The Humanium Metal Initiative» og er laget av byrået .

Også det danske byrået &Co står for begge de to danske bidragene på «Topp 100»-listen. Og den mest kreative, nordiske jobben var i fjor den danske filmen «All that we share» som &Co har laget for den danske tv-kanalen TV2. Filmen gikk som en farsott viralt, og har vunnet et utall priser. Den andre danske filmen på listen er den kjente «The DNA story» som er laget for reiseoperatøren Momondo.

Benedikte Løvdal har notert seg at Sverige har falt de siste årene og Danmark i ferd med å styrke seg.

- Norge ligger ganske stabilt på rankingen, med en svak positiv utvikling siste 4-5 årene. Svenskene var oppe på en 8. plass for noen år siden og har gått nedover på listen siste årene. Danmark har de siste årene stadig markert seg sterkere i kreative konkurranser og virker å ha et mye sterkere fokus på kreativitet enn tidligere, sier Løvdal til Kampanje.

Her kan du se «All that we share»: (artikkelen fortsetter under filmen)

&Co er del av The North Alliance, som Thomas Høgebøl står bak. Dette byrået har levert en såpass solid prestasjon jevnt over, at byrået plasserer seg på en 21. plass blant alle kreative byråer. På toppen her er det britiske Adam & Eve som troner. Også det svenske byrået Åkestam Holst som står for de to svenske bidragene, er del av The North Alliance.

Blant annonsørene kommer den svensk-eide møbelgiganten Ikea på en 5. plass over de mest kreative annonsørene i verden.

Det som blir kåret til den aller beste kampanjen i fjor, er den australske «Meet Graham», som er laget av byrået Clemenger BBDO på oppdrag fra transport Accident Commission. Denne har fått utrolige 683,98 poeng på rangeringen.

Her kan du se Meet Graham»: (Artikkelen fortsetter under filmen)

På andreplass over de mest kreative kampanjene er den mye omtalte «Fearless girl» som McCann New York laget for State Street Global Advisors.

Her kan du lese mer om kriteriene bak og vektingen som The Gunn Report gjør. 

Uten frykt:

Kampanjen «Fearless girl» med statuen av en tøff liten jente som utfordrer okse-statuen på Wall Street, kommer på en 2. plass over verdens mest kreative jobber i fjor.