Det er duket for store endringer for årets Eurobest. Historisk har dette vært en festival bygget over samme lest som Cannes Lions, bare i mindre skala og for det europeiske markedet; Foredrag om reklame og markedsføring, toppet med prisutdeling - alt over et par dager i ulike europeiske storbyer har vært malen. Men i år skal det altså skje endringer.

I Norge er det Capa som ivaretar festivalens norske tilstedeværelse, og det er Espen Strand Henriksen som har det dedikerte ansvaret. Til Kampanje opplyser Henriksen at Eurobest nå tar et «hvileår» som festival, og kun vil fokusere på selve jobbene.

- Å flytte Eurobest fra by til by er nok en krevende administrativ øvelse, samt å posisjonere Eurobest som noe annet enn Cannes Lions, samtidig som hele Cannes Lions-systemet har vært gjennom en del justeringer de siste par årene. Derfor kan det være fint å fokusere på selve kjernen, altså jobbene, i ett år, og komme tilbake sterkere i 2019. Selv om det blir litt mindre sirkus, så håper jeg jo at byråene fortsatt sender inn jobber for å hevde Norge i «EM i kreativitet», sier han.

For vinner Norge priser, blir det større sjanser for at vi får jurymedlemmer i konkurransen neste år.

- Det er oppskriften på for eksempel å få flere jurymedlemmer i Eurobest, og det er noe jeg mener fortsatt er viktig for oss som kreativ nasjon, sier han i en kommentar til Kampanje.

Tilbake til slik det var før
Fra festivalens siden opplyser PR- og mediekonsulent Camilla Lambert at de i år skal ha fullt fokus på kreativiteten.

- Hvorfor dropper dere festivalen i år?

- Eurobest feirer det aller beste av europeisk kreativitet, og det er derfor prisene vil fortsette å deles ut, slik de har blitt i 30 år. Det er vårt fokus i 2018, med arbeidene i sentrum. Den medfølgende festivalen er en nokså ny del av Eurobest, og vi benytter 2018 som en mulighet til å ta en pause og bruke tiden til å utvikle 2019-versjonen, sier Lambert til Kampanje.

I fjor høst gikk det gigantiske reklamekonsernet WPP ut og ba konsernets byråer og ansatte trekke påmeldinger til Eurobest og droppe jurytjeneste.

Les også: Sorrell ber byråer trekke seg fra reklamekonkurranse

- Har Ascentials beslutning noe å gjøre med signalene fra WPP?

- Vår beslutning om å pause festivalen i ett år, har ingenting med WPP å gjøre, sier hun.

To norske juryplasser
Det totale antall jurymedlemmer forsetter å minke. I 2016 var det totalt 116 jurymedlemmer under Eurobest. I fjor ble dette krympet til 95. I år blir det totalt kun 87 jurymedlemmer som stiller til tjeneste.

- I år har vi slått sammen juryene for Promo & Activation og Direct, så vi har litt færre jurymedlemmer i år, forteller Camilla Lambert i Eurobests eierselskap Ascential.

Til årets Eurobest-juryering, har Norge fått to juryplasser. Det er i juryen for «Film, Print & Publishing» og «Film Craft».

- Det er veldig bra at Norge har fått plass i Film-kategoriene i Eurobest, etter at vi var én ranking-plass unna et jurymedlem i Film i Cannes Lions tidligere i år. Nå som Eurobest bare fokuserer på jobbene, blir det kanskje enda viktigere å sørge for at de vi sender våre beste kreatører. Jakten på de nominerte har akkurat startet, forteller Espen Strand Henriksen til Kampanje.

Etter at Capa har sendt inn sine nominasjoner til de to juryene, er det Eurobest som har det siste ordet i hvilke to norske kreatører som kan reise til London i slutten av november.

I fjor hadde Norge kun én juryplass – og den ble fylt av Ester Hjellum fra Try.

Les også: Må kutte dramatisk i Eurobest når WPP trekker seg fra reklame-EM