Det er nøyaktig ett år siden Dagens Næringsliv (DN) lanserte content-satsingen DNX. Det skjedde muligens til manges overraskelse etter at DN så sent som i 2015 var kjent som bransjens mest kritiske og skeptiske til mediehusenes omfavnelse av innholdsmarkedsføring.

Da mediekonsernet NHST slapp regnskapstallene for fjerde kvartal i 2017, som viste gode tall for DNX, innrømte sjefredaktør og administrerende direktør i DN, Amund Djuve, at man kanskje burde ha startet en content-satsing tidligere.

Les også: DN var skeptisk til innholdsmarkedsføring - nå strømmer pengene inn

Knapt ett år etter DNX publiserte sine første innholdsmarkedsføringsartikler, lager byrået innhold for kunder som BMW, Microsoft, PwC, Siemens, Equinor og SAS. 

- «Wow!»
Nå kan DNX-direktør Siri Skaalmo også avsløre at de har vunnet til seg Innovasjon Norge etter en anbudskonkurranse med 44 påmeldte prosjekter.

- Min første reaksjon var «Wow!». Det er utrolig kult at en institusjon som Innovasjon Norge satser på et byrå som så vidt er ett år gammelt. Det sier mye om kraften i en god idé. Jeg er stolt og ydmyk over tilliten vi får, sier direktør i DNX, Siri Skaalmo.

Sammen med reklamebyrået Anorak og konsulentbyrået Aniara Reiseliv skal DNX utvikle det de kaller for Innovasjon Norges nye prestisjeprosjekt «Powered By Culture». Prosjektet skal «bidra til å løfte fram kunst og kultur i det internasjonale profileringsarbeidet av Norge».

DNX sikret seg også helt nylig to finaleplasser til de gjeve medieprisene i Strømstad neste måned. Det mener Skaalmo er veldig stas. 

- Vi gikk til markedet og sa vi skulle lage innholdsmarkedsføring som matchet DNs kvalitets-DNA, og derfor er det ekstra hyggelig å se at vi når opp både hos kundene og i konkurranser, sier hun.

Les også: Finalistene er klare - disse kjemper om årets mediepriser

Tar steget ut fra DNs egne flater
Bakgrunnen for Innovasjon Norges satsning er deres egen turistundersøkelse som viser at etterspørselen etter kunst- og kulturopplevelser øker blant internasjonale turister som besøker Norge.

DNX-konseptet har arbeidstittel «Rendez Vous Norway», og skal i stor grad være et Youtube-basert videoprosjekt. Dermed tar DNX steget ut fra innhold i Dagens Næringslivs egne flater og ut på plattformer som YouTube og Instagram.

- Vi har et knallsterkt team bestående av tidligere kulturjournalister og historiefortellere, og tung kompetanse på konseptutvikling. Vi gleder oss til å ta fatt på denne utfordringen, sier Andreas Hatlevik, kommersiell leder i DNX. 

- Vil kalle det et veldig sterkt første driftsår
Med store og ressurssterke kunder i porteføljen forteller DNX-sjefen at ambisjonene til byrået stadig blir høyere.

DNX omsatte for fire millioner i løpet av sine første fire måneder, og har som mål å ha inne oppdrag ti len verdi på 30 millioner kroner i 2018.  

- Ambisjonene var høye, og har ikke blitt noe mindre. Tvert imot. Vi ser at forståelse for mekanismene i næringslivet kombinert med hands on innhold, medie- og digitaliseringserfaring, setter oss i en gunstig posisjon, sier Skaalmo til Kampanje.

- Har lanseringen av DNX gått som forventet?

- Både ja og nei. Vi trodde at bevisbyrden på å levere høykvalitets-innhold lå hos oss og ville ta mer tid, men her har vi tydelig truffet en nerve. Konkurransen er tøff der ute, så vi er svært fornøyd med det jeg vil kalle et veldig sterkt første driftsår. Vi er også ekstra glade for å vinne en pitsj som Innovasjon Norge, hvor vi trolig konkurrerte med noen av landets råeste og mest erfarne byråer, sier hun.

Vil jobbe både nordisk og globalt
Skaalmo forteller at de allerede har begynt å jobbe med kunder som ikke er «tradisjonelle DN-annonsører», og at de planlegger en stor geografisk ekspansjon.

- Vi har allerede flere oppdrag som ikke er fra tradisjonelle DN-annonsører, og også enkelte oppdrag som i liten grad formidles i DNs flater. Innovasjon Norge er et eksempel på det siste. Vi ser også at det at vi kan jobbe både nordisk og globalt er noe flere markedsavdelinger ute i bedriftene etterspør, som vi kan løse via søsterpublikasjoner og vårt sterke nettverk mot internasjonale næringslivsmedier, sier hun.

Tall fra NHSTs kvartalsrapporter viser at DNs annonseinntekter var tilbake åtte prosent i første kvartal. Ifølge rapporten skal det skyldes tilbakegangen på papir, «påskeeffekten» og en lavere aktivitet i DNX.

I andre kvartal så man også en nedgang i annonseinntekter, denne gangen på seks prosent, men digitalannonseringen gikk opp 24 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det ble også investert flere millioner i DNX i andre kvartal.