Reklamebyrået Kitchen vinner konkurransen om å bli første byrå ut med 2017-resultatene sine. Allerede før januar er omme smeller byråleder Haakon Dahl sine tall på bordet for Kampanje – og tradisjonen tro er det gode tall fra byråer som er tidlig med sine resultater. Men noen prestisje i å være først er det ikke.
- Nei, det opplever jeg egentlig ikke. Det er en viss prestisje i å levere et godt år, men når man kommer ut med det er ikke så viktig, sier byråleder Haakon Dahl i Kitchen.
Han kaller fjoråret «et begivenhetsrikt år» for byrået som jobber med kunder som Brilleland og Interoptikk, Byggmakker, Bufdir, Sparebank1, Comfort, Meny, UNIL, Fretex og Kreftforeningen.
- Vi flyttet inn nye lokaler i Nedre Slottsgate, vi gjorde tilnærmet rent bord med Meny i Retailprisen, vi vant gull og heder i Anfo Effekt og Stella og vi ble kåret til «Årets byrå» av Regi og DN basert på at vi har Norges mest fornøyde kunder, sier Dahl.
Må ta en konkurranse-pause
I år derimot er Kitchen forhindret fra å konkurrere i kreative konkurranser som en følge av spareprogrammet til sine eiere i Paris i Frankrike.
- Blir det vanskelig å holde motivasjonen oppe nå når man ikke får konkurrert på kreativitet?
- Som mange har fått med seg investerer Publicis i «Marcel» en helt ny AI-løsning (kunstig intelligens, red. anm.) som skal koordinere, utvikle og utveksle kunnskap for over 80.000 ansatte i hele verden i mer enn 30 land. Dette betyr at våre kunder vil få lettere og raskere tilgang på «best practice» de flinkeste folkene og de viktigste trendene innenfor sin kategori. Dette er noe vi støtter 100 prosent, sier Dahl.
Konsekvensen av disse investeringene i ny teknologi er at Kitchen og alle andre byråer i Publicis må avstå fra å konkurrere.
- For oss i Kitchen betyr det blant annet at vi ikke får sent inn eller deltatt på årets Gullblyant. Det gjør oss vondt, for det er for oss den aller viktigste konkurransen i året, og vi heier på Gullblyanten. Internt fortsetter vi som vi alltid har gjort og gjør jobber klare til å konkurrere igjen fra etter sommeren, sier han.
Godt fornøyd med resultater
Selv om det gjør vondt ikke å delta i Gullblyanten, kan Kitchen-sjefen trøste seg med et pent overskudd for 2017. Resultatene til Kitchen viser at fjoråret ble et godt Kitchen-år med et driftsresultat på nesten 9,5 millioner kroner. Det er helt på linje med tilsvarende resultat i 2016. Men resultatene følger ikke helt utviklingen i byråinntekten, som vokste med nesten syv millioner kroner til 58,2 millioner kroner. Driftsmarginen falt fra 18 til 16 prosent.
- Hvorfor øker ikke resultatet tilsvarende?
- Vi sikter mot 15 prosent resultatmargin hvert år. Klarer vi det er vi godt fornøyd, går vi over har vi vært heldige med når inntektene har kommet, sier han.
Han peker også på det faktum at Kitchen som et internasjonalt eiet byrå må betale et konsernbidrag som Dahl anslår å gi Kitchen et sted mellom seks og åtte prosent høyere kostnadsside enn «våre norske konkurrenter.»
- Hva tenker du om 2018?
- Det ser lovende ut, men vi må fortsette å investere i et stadig mer spesialisert set-up for å ligge i forkant av utviklingen. For å kunne finansiere investeringene vil man trenge vekst. Sånn sett vil det bli et skille mellom de som investerer og de som lar være, og 2018 blir kritisk i så måte. Det er nå man må bestemme seg for om man ønsker å være med videre, sier han.
- Blir det vekst i 2018?
- Heldigvis må man ikke melde inn budsjettet for 2018 verken til Brønnøysund eller Kampanje, men jeg kan røpe at farten vi hadde ut av 2017 tilsier vekst i 2018. Så må vi som sagt foreta noen investeringer. Det betyr at vi ikke planlegger for 15 prosent margin akkurat i år. I år skal det bygges for fremtiden, sier han.
- Også kommer det kanskje noe hjelp fra «Marcel» etterhvert?
- Vi ser sikre på at Marcel blir en konkurransefordel for oss og våre kunder, sier Dahl.
Her ser du resultatene til Kitchen for 2017. Alle tall i MNOK.
Kitchen | 2017 | 2016 | Endring i prosent |
Omsetning | 93,4 | 83,5 | + 11,8 |
Driftsresultat | 9,4 | 9,4 | - |
Resultat før skatt | 9,4 | 9,3 | - |
Kommentér