Januar i fjor ble det kjent at det amerikanskeide Clear Channel Norge gikk seirende ut av den store og attraktive reklamekontrakten ved landets flyplasser. De sikret seg dermed en sjuårig kontrakt med Avinor for driften av digitale skjermer og salg av utendørsreklame på landets flyplasser, deriblant den største, Oslo Luftavn (OSL). Kontrakten med en verdi på svimlende én milliard kroner omfatter også flyplassene i Stavanger, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø. 

Nå røper Clear Channel hvordan reklamepengene skal anvendes, og sparer ikke på lovordene når de omtaler seksårs-planen.

- Oslo lufthavn vil bli en digital flyplass som mangler sidestykke i europeisk målestokk, og som vil være fullt på høyde med de flyplassene som er lengst fremme digitalt på verdensbasis, sier Ingar Jorunnsøn, Head of Airport i Clear Channel.

Les mer: Vant kampen om reklame-millionene på flyplassene

- Utendørs til et nytt nivå
Ifølge en undersøkelse utført av Epinion på oppdrag fra Clear Channel og Avinor er man spesielt mottagelig for reklame på flyplasser. Det gjør Norges største tilbyder av utendørsreklame Clear Channel et stort nummer ut av når de fra nyttår gjør Oslo lufthavn til et opplevelsessenter.

Med gigantiske skjermer på opp mot 16 kvadratmeter og verdensledende digital teknologi vil Clear Channel sammen med Avinor gjøre Oslo lufthavn til «flyplassen der fremtidens reklameløsninger ser dagens lys».

- Dette blir vår største digitale satsing noensinne i Norge. Med dette tar vi utendørsannonsering i Norge til neste nivå. Oslo lufthavn blir nå Norges mest moderne arena for merkevarer å eksponere seg i et eksklusivt miljø med kjøpesterke kunder. For alle involverte kommer det til å bli en før og en etter opplevelse, sier Jorunnsøn.

Nytt opplevelsessenter
Til sammen kommer 56 nye høykvalitets LED-skjermer til å pryde flyplassen. Teknologien skal kunne tilpasses til å være mest mulig relevant for både reisende og annonsører. Ved bruk av dynamiske kampanjer og målrettede budskap skal Clear Channel gjøre Oslo lufthavn til Europas absolutt mest digitale lufthavn. 

Knut Høydalsvik er Ad Operations Manager i Clear Channel, og har vært med å utvikle teknologien bak selskapets største digitale satsing hittil.

- Skjermene vil utgjøre en helt ny plattform som gir mer fleksibilitet, og som er mer fremtidsrettet. Det er unikt utviklet for Oslo lufthavn, og selv om skjermene kanskje ikke vil se så annerledes ut for de som går forbi, vil de gi mange muligheter på annonsørsiden, sier Knut Høydalsvik.

Skjermene er allerede på plass på Flesland i Bergen, men de virkelig store skjermene er det bare Oslo lufthavn som vil få. 

- Folk har etter hvert fått store problemer med å godta reklame, og det har derfor vært veldig viktig for oss å bygge teknologien i tråd med arkitekturen på flyplassen for å unngå å virke pushy. Vi ønsker ikke en flyplass hvor folk føler de blir overøst eller invadert av reklame. Det har vi klart å unngå mener vi, og så blir det spennende å se hvordan markedet absorberer dette, sier Jorunnsøn. 

Han forsøker ikke å disse flyplasser i andre land eller som han selv sier det:

- Ikke for å kleine ut andre land, men Oslo lufthavn kommer til å bli Europas peneste flyplass. Man kommer til å se en utvikling man aldri har sett maken til i Norge tidligere. OSL vil bli et opplevelsessenter, sier han.

Høy kjøpekraft og mottagelig for reklame
Ingar Jorunnsøn mener folk har en mer positiv innstilling til reklame på flyplasser enn ellers. Undersøkelsen som nevnt over, viser at flyplassreklame huskes lettere enn reklame de har sett andre steder. 

Hele syv av ti sier at de reagerer positivt på digitale reklameskjermer.

Med sine 28,8 millioner reisende årlig har Oslo lufthavn den femte største omsetningen blant flyplasser i Europa og den tiende største i verden. Høy kjøpekraft gjør det også svært attraktivt å være synlig på landets flyplasser, mener en av Clear Channels kunder.

- Oslo lufthavn er en premium arena hvor vi ser at vår målgruppe ofte befinner seg. Dette gir oss gode muligheter til å vise frem våre modeller og komme i kontakt med kvalifiserte kunder på en passende måte ved bruk av fysisk tilstedeværelse og digitale produkter, sier salgsdirektør Espen Johansen i Porsche Norge.