Nå har sølvfiskjuryen sett gjennom alt TV 2 har sendt av reklamefilmer i fjor, og vi kan trygt slå fast at ingen annonsør har imponert dem mer enn DNB. De belønnes nemlig også med sølvfisken for desember, og dermed hele fem filmer med i konkurransen når Gullfisken skal kåres lørdag 3. februar.

Aldri før har én annonsør hatt så mange filmer med i Gullfisken.

- Går det an å bli mer fornøyd med fangsten enn dere allerede har vært, merkevaredirektør Aine Lemoen Lunde i DNB?

- Ja, vi blir minst like glade for den her! Vi hadde ikke turt å håpe på fem, det kommer som en kjempestor og gledelig overraskelse. Dette er en film vi vet har testet veldig godt og vet at publikum har satt pris på. Likevel er det hyggelig å få denne honnøren fra juryen.

Hun avviser at Gullfisk-dominansen kommer som en følge av at de har investert spesielt tungt på tv i 2017.

- Vi har også en tung dreining mot det digitale, men det vi jobber mye med er å bygge historier som skal fungere på tvers av alle kanaler og som fungerer like godt digitalt som på tv. Hvis filmen fungerer på nett, så tilfredsstiller den også veldig godt i tv-ruta.

Hun trekker frem vinnerfilmen fra mai som et eksempel på en reklamefilm som var produsert for nett, men som likevel ble vist på tv fordi det passet i mediemiksen.

- Hvor mange sender dere til Gullfisken fra DNB?

- Det blir de som har jobbet med dette her, og det er i hovedsak de tre konseptansvarlige Pia Svard, Mette Olsen og Eirik Landsend Henriksen. De har jobbet med alle konseptene for alle kanaler.

Vinner med bulk
DNB får sin femte sølvfisk for «Bilforsikring Bulk», der DNB til tonene fra Sølvguttenes «Glade Jul» gir seerne et overraskende brutalt innblikk i hvorfor det kan være lurt å forsikre bilen sin hos dem. Filmen er laget av Try og produsert av Bacon.

Ifølge juryens uttalelse satt det ikke langt inne å premiere DNB med nok en sølvfisk.

- Sølvfisken for desember var den mest enstemmige avgjørelsen i årets juryarbeid. Vinneren har laget en poetisk og vakker film om noe så surt og forargende som den årlige julebulken egentlig er. Juryen fikk rett og slett lyst til å dra ut i julekaoset og bulke litt. Gratulerer til DNB og Try for årets siste sølvfisken, skriver juryen.

Se filmen som vinner sølvfisken for desember her:


- En stor honnør til DNB
Anorak-sjef Torgeir Vierdal har ledet årets sølvfiskjury. Han forteller at juryen har hatt noen tøffe diskusjoner, og at det var først i desember at det var en så tydelig vinner.

- Fem av årets sølvfisker har gått til DNB, sier det mest om DNB eller nivået på de andre annonsørene?

- Først og fremst er det en stor honnør til DNB. De har vært flinke. Utover det så blir det bare spekulasjoner. Det er fortsatt et høyt nivå på filmene vi har gått gjennom, men vi ser at annonsørene forvalter markedsbudsjettene annerledes i dag enn for noen år siden, sier Vierdal.

- Dere tenkte ikke på et tidspunkt at det begynte å bli pinlig å sende så mange sølvfisker til DNB?

- Det er alltid fint med en spredning, men det viktigste er å kåre vinnerne ut fra poengsummene og hvordan det blir juryert.

På fisketur: Sølvfiskjuryen består av (fra venstre) Jarle Bråten (XXL), Hugo Føsker (Fantefilm), Torgeir Vierdal (Anorak), Paal Tarjei Aasheim (eks-McCann) og Mona Lorenzi (NSB), i tillegg til Janne Jacobsen (Finn) og Anne Marthe Smebye (Kitchen) som ikke var tilstede da bildet ble tatt.

Try står sterkt
Try-familien markerer seg i det hele tatt sterkt i årets konkurranse. Morselskapet Try står bak tre av DNBs Gullfisken-kandidater, mens datterbyrået Pol står bak de resterende to, som er for Vipps. Filmene for Vipps ble utarbeidet av markedsavdelingen i DNB før Vipps ble etablert som eget selskap.

I tillegg har Try to kandidater for Tine og én for Opplysningen 1881 og Talkmore.

Det betyr at Try og Pol totalt har lagt beslag på ni av tolv finaleplasser i Gullfisken.

Anorak har to vinnersjanser for Matprat og Rikstoto. Også Kitchen har sneket seg inn i konkurransen med en film for Byggmakker.

- Hvis du tar av deg juryleder hatten og tar på deg byrålederhatten, er det ergerlig at Try og Pol er så dominerende med til sammen ni filmer i Gullfisken?

- Egentlig ikke, svarer Vierdal og humrer.

- Kommunikasjonsfaget er så mye mer enn reklamefilm på tv. Selv om tv er en viktig kanal for å nå ut bredt, finnes det så mange andre arenaer hvor man jobber for å skape den nødvendige effekten. I 2017 har Try gjort en god jobb med tv-filmformatet.

Anorak har også to filmer med i årets konkurranse, og selv om Vierdal ikke vil mene noe om egne vinnersjanser, legger han ikke skjul på at det er stas.

- Det er alltid hyggelig det, og veldig hyggelig for oppdragsgiverne Rikstoto og Matprat. Gullfisken er en av få konkurranser hvor både annonsørene og byråene er involvert og både juryerer og feirer sammen.